top of page

Getingedalens Gröna

Ängamat och ögongodis

Idag (läs igår) var jag lite bekväm och lat. Bilderna är tagna med mobilkamera så kvaliteten är lite skraltig. Istället har jag lagt tid på matlagning och njutning. Dessa sensommardagar är ju bara för härliga och alla knott och mygg har begett sig av. Vi undrar vart men inte så länge. De är bäst där de är.


Dagens middag bestod av Ängamat. En topp-fem-soppa på enbart egna grönsaker. I kvällens version hittade man lök (både lök och blast), pak choi, potatis, palmkål, späda morötter och sockerärtor.

Potatis, bladgrönt, och lök.

Potatis, bladgrönt, sockerärtor och lök.


Gallrade morötter gör sig bäst i magen. Mer primört blir det väl inte?

Gallrade morötter gör sig bäst i magen. Mer primört blir det väl inte?


The Soup of Soups.

The Soup of Soups.


I helgen gjorde vi en utflykt till Järnboås och Larsmäss. Det var trevligt, platsen är så vacker, men resan dit är också väldigt fin. Efter Nora passerar man både Norasjön, Fåsjön, Åkerby och Born för att sedan glida in i Järnboås, en mycket fin bygd.

En härlig blomsterblandning som ramar in en vacker dörr till ett fint hus (Krogen) i Järnboås.

En härlig blomsterblandning som ramar in en vacker dörr till ett fint hus (Krogen) i Järnboås.


Borta bra men hemma bäst. Min egen trädgård är som vackrast nu när den ger skörd. Jag har svårt att slita mig och jag upptäcker nya blad och blommor varje dag.

Jodå, lite potagerkänsla får jag allt.

Jodå, lite potagerkänsla får jag allt.


Det bidde bara en squash av fyra planterade frön. Ovanligt men det lär inte vara något squashår någonstans i år. Dessutom brukar squashen ha tagit över land och rike så här dags i augusti men denna är fortfarande klen och ska precis börja blomma. Jorden har täckts med gräsklipp för att hålla fukten, kväva ogräs och dämpa näringsflykt.

Det bidde bara två squashplantor av fyra planterade frön. En planta rycktes upp av något djur som ville åt roten. (Who?) Alltså bara en planta kvar. Ovanligt men det lär inte vara något squashår någonstans i år. Dessutom brukar squashen ha tagit över land och rike så här dags i augusti men denna är fortfarande klen och ska precis börja blomma. Jorden har täckts med gräsklipp för att hålla fukten, kväva ogräs och dämpa näringsflykt. De röda blommorna är blomsterbönans och till höger syns sockerärtorna.


Dessa underbara sensommarkvällar.

Dessa underbara sensommarkvällar.


Nya rädisor såddes när de gamla tog slut och de har redan grott. Vecka 32 gav goda förutsättningar för det. I nästa inlägg berättar jag mer om detta!

Comments


bottom of page