top of page

Getingedalens Gröna

Ätbara perenner

Av flera olika anledningar finns det skäl att satsa på så många ätbara perenner som möjligt. Dessa kräver mindre skötsel, gödning, vattning och ogräsrensning än ettåriga grönsaker.


De vanligaste som man kommer att tänka på är kanske rabarber, sparris, örter och bärbuskar men det finns så många fler godsaker att satsa på. Om man är nyfiken på att lära sig mer om detta så finns det en nyutgiven bok av permakulturgänget i Stjärnsund. Jag har bläddrat i den på kursen men snart står den nog i min egen bokhylla.

flerarigagronsaker

Perennerna är dessutom tidigare än ettåringarna så med dessa kan man skörda redan under våren.


På lökfronten finns det ramslök, gräslök, piplök och till exempel luftlök. Piplöken är mitt senaste tillskott. En efterlängtad knippe åkte hem med mig i bilen från det senaste kurstillfället på Rikkenstorp.

Rikkenstorp3

Väldigt vackert i Rikkenstorp…


Genom att ta vara på kirskål och nässlor så har man samtidigt utökat skafferiet med två näringsrika och goda bladgrönsaker.


Några av årets nyheter för mig är späda rönnbärsblad, blåbärsblad, myskmalva och kärleksört. Samtliga är väldigt goda och användbara.

rönn

Nr 1 och 2 är godast. Redan när de är som nr 3 i storlek tappar de lite av sin karaktär.


blabar

Blåbärsbladen är visserligen små men de finns ju i överflöd.


De nyvakna rönnbärsbladen smakar till en början bara sallad men tuggar man lite till så kommer det toner av bittermandel och mandelkubb. En riktigt pikant överraskning i en sallad eller på en kaka.


Blåbärsblad har en ton av blåbär och kan därför stå för lite av sötman i en anrättning och kärleksört, jag säger bara wow! Köttiga, saftiga, spänstiga och möra. En av mina kärleksörter ska omedelbart flyttas till örtagården!

karleksört

Kärleksört! En ny bekantskap som snabbt seglade upp på topp-fem-listan!


Myskmalvans flikiga blad är också en hit i salladen. Eftersom jag bara har andra sorters malva i min trädgård så fick jag en näve frön av de übergenerösa småbönderna på Rikkenstorp. Planterades så fort jag kom hem.

malva

BB för myskmalva.


Syrénen har blommat över men jag tog vara på 50 av de finaste blommorna och gjorde saft. Den görs ungefär som flädersaft men får en härlig färg och annorlunda smak. Klassisk bondsyrén lär bli godast. Receptet hittar du här.

syrensaft

På rabarberfronten har jag hittat ytterligare två saker man kan använda dessa giganter till. Vad sägs om rabarbersirap i drinken, på filen eller glassen? Och när man har tröttnat på rabarbermarmeladen så kan man lägga rabarbercurd på mackan eller i dessertskålen.

rabarber

Mitt rabarberbestånd räcker till allt möjligt. Saft, marmelad, kräm, glass och paj men nu även sirap och curd!


rabarbercurd

Spännande recept från NA.


Min bondbönor har precis tittat upp och i år sitter dessa planterade tillsammans med potatisen. Främst av närings- och täckodlarskäl men det finns uppenbarligen fler anledningar. Hittade en liten artikel med tips på samplantering för att slippa löss. Dessutom är jag just nu på jakt efter nedan nämnda kyndel eller närmare bestämt vinterkyndel. Verkar god och är så klart perenn. Läste om denna i Farbror Gröns blogg.

samplantering

Avslutar gladeligen med ytterligare två vackra vyer över Rikkenstorp där jag går utbildning i småskalig odling och permakultur. Längtar redan till nästa inspirerande kurstillfälle.

Rikkenstorp1
Rikkenstorp2

Comments


bottom of page