top of page

Getingedalens Gröna

Örebro odlar

Veckan som gick kantades av trädgårdshändelser både högt och lågt. Jag var i princip inte inblandad i någon av dem men de flesta vittnar om en stad, en kommun och ett län som odlar.


Det är glädjande och inspirerande att befinna sig i detta centrum av trädgårdsintresse.

Det började med en överraskande och rolig artikel i NA i måndags; Finngården Rikkenstorp får pris av Region Örebro för deras inspirerande hållbarhetsarbete. Joel Holmdahl, en av de som driver gården, är killen som är huvudlärare på den utbildning jag går just nu i Småskalig Odling så det känns oerhört kul att få tillbringa en massa tid i trädgårdslanden på denna belönade gård just nu.


Senare samma måndag kom nästa uppfriskande odlarnyhet med rötterna i Örebro.

SVT/Tvärsnytt berättar att Örebro har fått en stadsodlingskonsulent som leder en projekt där ÖBO, Hyresgästföreningen och ABF är huvudmän.


Örebro ska bli ätbart och boende i ÖBOs bostäder ska få pallkragar och jord. Stadsodling är viktigt på flera sätt.


Bland annat handlar det om hållbar utveckling, att vi måste tänka på hur vi konsumerar, vad vi konsumerar och hur maten produceras. Men minst lika viktig är den sociala aspekten och hälsoaspekten, att människor börja prata med varandra och det skapar trygghet i bostadsområdena, säger Tomas Hjort stadsodlingskonsulent på ABF.

(citat hämtat från SVTs hemsida)Den tredje odlarhändelsen är egentligen ingen nyhet men den blev väldigt påtaglig för mig i onsdags. No further comments. Jag vill slå ett slag för Örebro Trädgårdsfest. Lördagen den 21 maj är det fest i centrala Örebro och söndagen den 22 maj flyttar kalaset till Karlslund.


I Örebro blir det plantbytartorg, trädgårdsbatalj, föredrag och balkonglådetävling. Dessutom kan man träffa utställare och försäljare. Jag vet att arrangörerna vill ha fler utställare så kontakta gärna Margareta Rosengren (som driver Rosengrens Skafferi) om du är intresserad! Henne når du på 070-918 09 69.

Skärmavbild 2016-04-08 kl. 21.55.09


Karlslund har erfarenhet av att arrangera trädgårdsfester, jag tycker till exempel att Mickelsmäss, skördemarknaden i september, är helt ljuvlig.


Själv ägnar jag mig åt nörderier som jordprover och grobarhetstester. Sånt som ingår i en djuplodande odlarutbildning. Riktigt spännande och lärorikt. Det ska bli intressant att se hur jag kommer ut på andra sidan. Jordig, glad och lite klokare?


burkanalys

Raffiga fönsterdekorationer…


Ett arrangemang som jag är högst insyltad i är Shopping på Landet den 30 april. Det är en utflykt som jag starkt rekommenderar. Gårdsbutikerna, inklusive min egen, runt Närkes Kil håller öppet och drar på lite extra dagen till ära.


En av deltagarna är Asklöv’s Trädgårdsdesign och hennes romantiska trädgård i English Cottage Style är synnerligen sevärd. Dessutom kan man köpa plantor, betongföremål och ägg från lyckliga höns.


Och när man har beundrat Maritas skickliga trädgårdshantverk så har man inte långt kvar till mitt krukmakeri. Till dess kommer jag att ha producerat lite extra och plockar hem en del av mina saker som säljs hos Konsthantverkarna.


Välkommen så klart!


Comments


bottom of page