top of page

Getingedalens Gröna

Fröpresenter, föreläsning och bevattningsgrunkor

En spännande grej som händer allt oftare är att jag får presenter med trädgårdstema. Det är väl inte så konstigt, jag är nog ganska tydlig med vilket intresse jag har.


Till skillnad från andra “prylar” som man köper åt sina anhöriga och vänner så är nog fröer både bland det lättaste att ge och det roligaste att få. Precis som med alla andra hjulspår som man rör sig i så är även trädgårdsfåran lite svår att lämna. Jag köper gamla beprövade sorter och tittar alldeles för sällan åt sidorna.


Som givare tänker jag att det är lätt att ge bort frö eftersom det finns så otroligt mycket att välja mellan.


Något som ger lite extra guldkant åt frögåvan är att få fröer från andra delar av världen. Nu vet jag att det kan vara lite si och så med att flytta fröer hit och dit över jorden men jag har också konstaterat att det finns en global näthandel som möjliggör detta fenomen så “smuggelfrö” skulle lika gärna kunna vara näthandelsfrö.


Min senaste present kom från Kanarieöarna och var inget exotiskt och ovanligt frö men ändå. Den var annorlunda förpackad och råkar dessutom vara en av de mest användbara chilisorterna. Pimiento de Padrón är en av de godaste tapasrätterna. Tycker jag.

padron

Ska snart planteras. Faktiskt.


Här om dagen fick jag kännedom om en riktigt spännande föreläsning! Sedan en tid tillbaka följer jag Farbror Grön och hans blogg. Det har jag skrivit ganska mycket om här. Jag gillar hans odlingsfilosofi men också hans blandning av trädgård och recept. Titt som tätt skriver han boka mig och riktar sig till dem som har möjlighet att ta in en föreläsare. Och lika ofta tänker jag hoppas han bokas till Örebro med omnejd.


Nu har det äntligen hänt. Den 8 mars kommer Farbror Grön till Östansjö och jag har redan anmält mig! Världens bästa sätt att fira kvinnodagen på.


Östansjö trädgård arrangerar föreläsningen.

farbrorgron

Förra julen tillbringade jag i New York och Hudson Valley. Jag har ett favoritställe där som heter Victoria Gardens och självklart styrde jag kosan dit även vid senaste besöket. Där hittade jag en finurlig grej som fångade mitt intresse. Dels för att den var gjord av keramik, dels för att den verkade väldigt fiffig. Den var jättebillig men tror ni att jag köpte någon? Läs mer om Plant Nanny här.

plantnanny

Bild lånad från plantnanny.com.


Ganska exakt ett år senare så stöter jag på samma grej igen, den här gången av holländskt ursprung och med en ännu bättre och mer utvecklad modell. Nu blev jag betydligt mer intresserad, särkskilt som jag får berättat för mig att den funkar i trädgårdslandet och att rötterna söker sig till den för att “dricka”.


Det är bara det att den heter Olla och jag får alla möjliga associationer. Om jag skulle tillverka egna så kommer de definitivt inte att heta Olla

Olla betyder kruka på spanska men jag måste nog använda ett annat namn… Bild lånad från ollas.nl.


Ollas eller inte, idag är det Shopping på Landet, den enda åka-runt-julmarknaden som jag känner till. Det är fem gårdsbutiker/hantverkare som håller öppet kl. 10-16 och alla finns i bygden runt Närkes Kil. Jag är så klart med och jag har väldigt mycket muggar, ljusstakar, skålar och pynt till försäljning. Allt är egenproducerat.


Här deltar även trädgårdsmästaren Marita. Under Shopping på Landets julupplaga kan hon förstås inte visa upp sin magiska trädgård men hon säljer egentillverkade julbockar, kransar och andra julklappar med trädgårdsanknytning. Dessutom kan man boka henne för rådgivning, ritningar och anläggningshjälp.

God första advent!

Comments


bottom of page