top of page

Getingedalens Gröna

Hej och välkommen!

Bloggen har flyttat hem till Getingedalen. Jag tröttnade på reklamen och Wordpress och gjorde det jag skrev att jag skulle göra redan i februari när jag blev utkastad av Bonnier Media.


Idag följer jag upp förra veckans blogg med en lägesrapport från odlingarna. Det är svårt att fokusera på något annat just nu. Trädgården är som en magnet. Vad gör man en dag i juli i Getingedalen liksom?


Jo man lagar en tvättmaskin och flytspacklar golvet i hönshuset. Men vad gör man i trädgården?


Gräslöken är skördad. Både den klassiska och den lite ovanligare kinesiska med platta blad. Smaken är väldigt lika, den kinesiska är kanske något mildare.Gräslöksblommorna läggs på tork. De har en god löksmak som är fin att strössla över sallader.Jag skördar gräslök när det är torrt ute. Löken hackas i småbitar och hälls i burkar som ställs i frysen. Sedan är det enkelt att skaka ut önskad mängd.


Palsternackor och rödbetor har gallrats. De tog sig långt över förväntan och fröerna grodde i betydligt högre utsträckning än vad jag är van vid. Palsternacksskotten blev kompost medan rödbetsskotten hamnar på tallriken. Allt är ätbart på en rödbetsplanta, särskilt i detta späda stadie.


Solcellsbevattningstunnan är påfylld. Detta måste göras muskelvägen eftersom det saknas hängrännor på växthuset. Ingen match för två vuxna människor med fyra friska armar. Gräsklipparen har också körts. Med muskelkraft. Det är motion.


Blåbärstryn plockas kontinuerligt nu. De flesta bär torkas men till morgondagens frukost ska det kokas en lättsockrad sylt. Aurora är den buske som har gett bäst skörd i år.
Mat har lagats. Idag rekommenderar jag Cong You Bing, en kinesisk bröd-pannkaka med salladslök. När piplöken levererar stort så lagar jag gärna mat med den som huvudingrediens. Recept hittas här.Ramslöken har inspekterats. Eftersom det är ganska svårt att så ny ramslök med köpefrö är jag angelägen om att de vissnade ramslöksblommornas fröställningar lossnar i min jord. Jag har preparerat och tagit bort täckmaterialet för att fröerna ska få fäste och gro i vår.Mitt lilla lager av reservplantor har nyttjats. Purjolökar och diverse olika kålplantor som har dukat under har ersatts med nya. Just nu ser det dock väldigt positivt ut, det mesta gror, det mesta mår bra och växer på. Man kan ju undra vad som lurar runt hörnet? En invasion av sniglar? Horder av kålfjärilar? Miljarders jordloppor? Man ska inte ropa hej än.


Förra veckan skrev jag att jag har läst Parisavtalet. Jag vill väldigt gärna följa upp det med ett inlägg så det kanske det blir nästa gång jag skriver. Vi får se.


Förresten, adressen till den här nya bloggen är getingedalen.se/blog. Enkelt va?


Comments


bottom of page