top of page

Getingedalens Gröna

Hur ska vi fixa käket?

En filmserie om folk som gör nåt.

Stefan Sundström har gjort en Youtubeserie där han ställer frågan Hur ska vi fixa käket? Det är ingen självklarhet att butikshyllorna kommer att vara lika välfyllda i framtiden men istället för att problematisera så presenterar han lösningar.


Säga vad man vill om herr Sundström. Man kanske inte gillar hans musik, hans stil eller språk men han är otroligt påläst gällande odling, livsmedelsproduktion och hållbarhet. Ja han är så hängiven att han till och med har skrivit ett antal böcker på temat.

Hörrni, jag tror att vi måste bryta oss loss från det här att bara va konsumenter. Eller kunder. Vi måste bli medborgare. Kanske vi till och med måste bli producenter.
 

Om Sveriges skulle spärras av idag så skulle det inte bara bli svårt, det skulle innebära svält (källa). Vi har redan sett hur vi påverkades av båten som stod på sniskan i Suezkanalen, att pandemin satte käppar i hjulet för många producenter och nu ser vi hur Rysslands invasion av Ukraina får konsekvenser för transporter och leveranser.


Från andra världskrigets slut till 90-talets början hade Sverige stora beredskapslager med livsmedel. Om Sverige skulle bli angripet eller avspärrat så hade vi ett lager mat utan att vara beroende av import eller produktion.


Idag saknas dessa matlager men det är inte det största problemet. Att vi inte har tillräckligt stor matproduktion i Sverige är betydligt värre.


Fram till 70-talet hade vi en självförsörjningsgrad på 80-90%. Idag har vi en självförsörjningsgrad runt 50% (källa). Spannmål, morötter och socker behöver vi aldrig importera. Men för att kunna driva ett konventionellt jordbruk och öka självförsörjningsgraden är vi beroende av importer av konstgödsel, diesel, utsäde och djurfoder och där är vi enormt sårbara.


Som hobbyodlare och småskalig ekologisk producent behöver du inget av ovanstående.


Förmågan att kunna producera mat är en säkerhetsfråga.
 

Här är länkarna till filmerna:

 

Vi kan göra skillnad. Odla mer och köp svenskt. När efterfrågan ökar på svenska produkter så skickar det signaler uppåt. Och jag vill så klart att du köper ekologiskt också. Det är ytterligare ett sätt att göra skillnad.
Comments


bottom of page