top of page

Getingedalens Gröna

Hur ska vi fixa käket?

En filmserie om folk som gör nåt.

Stefan Sundström har gjort en Youtubeserie där han ställer frågan Hur ska vi fixa käket? Det är ingen självklarhet att butikshyllorna kommer att vara lika välfyllda i framtiden men istället för att problematisera så presenterar han lösningar.


Säga vad man vill om herr Sundström. Man kanske inte gillar hans musik, hans stil eller språk men han är otroligt påläst gällande odling, livsmedelsproduktion och hållbarhet. Ja han är så hängiven att han till och med har skrivit ett antal böcker på temat.

Hörrni, jag tror att vi måste bryta oss loss från det här att bara va konsumenter. Eller kunder. Vi måste bli medborgare. Kanske vi till och med måste bli producenter.

Citatet kommer härifrån.

 

Om Sveriges skulle spärras av idag så skulle det inte bara bli svårt, det skulle innebära svält (källa). Vi har redan sett hur vi påverkades av båten som stod på sniskan i Suezkanalen, att pandemin satte käppar i hjulet för många producenter och nu ser vi hur Rysslands invasion av Ukraina får konsekvenser för transporter och leveranser.


Från andra världskrigets slut till 90-talets början hade Sverige stora beredskapslager med livsmedel. Om Sverige skulle bli angripet eller avspärrat så hade vi ett lager mat utan att vara beroende av import eller produktion.


Idag saknas dessa matlager men det är inte det största problemet. Att vi inte har tillräckligt stor matproduktion i Sverige är betydligt värre.


Fram till 70-talet hade vi en självförsörjningsgrad på 80-90%. Idag har vi en självförsörjningsgrad runt 50% (källa). Spannmål, morötter och socker behöver vi aldrig importera. Men för att kunna driva ett konventionellt jordbruk och öka självförsörjningsgraden är vi beroende av importer av konstgödsel, diesel, utsäde och djurfoder och där är vi enormt sårbara.


Som hobbyodlare och småskalig ekologisk producent behöver du inget av ovanstående.


Förmågan att kunna producera mat är en säkerhetsfråga.

Citatet kommer härifrån.

 

Här är länkarna till filmerna:

Här hittar du introduktionen.

Avsnitt 1 ger en överblick.

Avsnitt 2 handlar om hållbart fiske.

Avsnitt 3 behandlar kor och mjölk.

Avsnitt 4 utspelar sig på en fäbod. Vad kan vi lära av den?

Avsnitt 5 handlar om skog. Eller de svenska virkesodlingarna.

Avsnitt 6 presenterar grejen med biokol.

Avsnitt 7 behandlar haven, fisken och tången.

Avsnitt 8 inleds med en underbar sång och sedan presenteras grejen med bokashi.

Avsnitt 9 handlar om havet, både plus och minus.

Specialavsnitt om fröer!

 

Vi kan göra skillnad. Odla mer och köp svenskt. När efterfrågan ökar på svenska produkter så skickar det signaler uppåt. Och jag vill så klart att du köper ekologiskt också. Det är ytterligare ett sätt att göra skillnad.


Klicka här för mer info om innehållet i filmen.#konsumtion #självförsörjningsgrad #omställning #YouTube #hållbarhet #odla #odling #livsmedelsproduktion #självförsörjning #matproduktion #hurskavifixakäket #självhushållning #StefanSundström #Naturskyddsföreningen

bottom of page