top of page

Getingedalens Gröna

Kärleken till blommorna

Midsommarvecka och det känns aktuellt att skriva om blommor!

Jag älskar blommor. Fast jag älskar grönsaker mer. Jag har inte bara grönsaksodlingar, jag har en rabatt med perenner också. I år flyttas den.

Purpurkragen ska absolut flyttas till den nya växtplatsen.

Jag vet inte hur jag tänkte när jag lade perennarabatten längst ner i ett undanskymt hörn av trädgården. Typ där jag aldrig är. Jag såg aldrig blommorna och jag skötte dem inte heller. Skamvrån kom platsen att kallas.


Nu flyttar vi blommorna. Till trädgårdens mest centrala plats. Japp, jag offrar faktiskt en odlingslåda för blommornas skull. Nu kan jag njuta av dem dagligen men även rycka ogräs, mota skadedjur och vattna när det behövs.

Min indiska fingerört håller på att kvävas av allt ogräs. Hög tid att rädda denna skönhet och ge henne en ny växtplats.

Men min blomsterkärlek är inte urskillningslös. Importerade snittblommor går fetbort. Det är en dirty business, ja fruktansvärd och bedrövlig faktiskt. Visst, det finns Fair Trade-blommor men hur stor är den marknaden?


Jag njuter av blommor på samma sätt som grönsaker; när de är i säsong. Allemansrätten ger mig möjligheten att plocka blommor och i min perennarabatt tar jag precis det jag behöver till mina buketter.

Blandad bukett från dike och rabatt.

Jag har hund och hundar behöver promenader. I våra promenadstråk växer det väldigt mycket blommor och under den här årstiden tar promenaderna lite längre tid än vanligt. Matte ska ju plocka dagens bukett.

Gärna smörblommor men midsommarblomstern får stå kvar på ängen. Den skräpar så mycket inomhus.

Förgätmigej är lite pillig och skör men dess blåa färg är ju oemotståndlig!

Ekorrbär är kanske inte supervanlig i buketter men väldigt söt. Och vackra blad. Är superfin ihop med den blå förgätmigejblomman.

Det börjar med vitsipporna och sedan rullar det på med liljekonvaljer, humleblomster, smörblommor och vädd. Hela sommaren finns det något att plocka. Alla blommor har sin tid.

Älskar doften av liljekonvalj. Tur att jag inte är allergisk.

Några prästkragar i en hängande vas.

Humleblomster är en favoritblomma.

Lupinerna är ju komplicerade eftersom de tränger undan många andra arter och invaderar våra dikeskanter. Men de är lite fina också. Samtidigt som jag rycker bort så mycket lupiner jag kan så plockar jag även några buketter. De är fantastiska tillsammans med hundkäx i en djup vas.

Snittblomsodlingarna breder ut sig över landet. Gärna för mig. Om de kan minska handeln med importerade och besprutade snittblommor så fyller de en funktion. Under vintern tycker jag att vi dekorerar med något annat. Och längtar. För snart är blomstersäsongen tillbaka.

Här kan du läsa mer om blomindustrins mörka baksida:


Gulltörel och bergsklint.

GLAD MIDSOMMAR!Comments


bottom of page