Det finns nog lika många granolarecept som granolamakare. Här kommer det som jag råkar gilla bäst och har lagat i två års tid nu.
Först och främst ska det smaka bra men det ska också vara “rätt” konsistens. Ibland har jag experimenterat lite och fått fram något som är segare eller knaprigare men för mig ligger favoriten någonstans mitt emellan.
Dessutom vill jag styra inköpen av ingredienser så att de i så lång utsträckning som möjligt är ekologiska, kravmärkta, fair trade, hållbara och/eller lokalproducerade. Det får gärna vara en producent med stor transparens och en öppenhet gällande härkomst.
Och vad är då skillnaden mellan müsli och granola? En müsli är i princip bara en blandning av torra ingredienser, det är ingen värme inblandad i tillagningen. En granola är i stort sett alltid rostad och har någon blöt ingrediens i receptet.
RECEPT
Sätt ugnen på 125-150 grader.
1 dl honung blandas med 1 msk rapsolja i en kastrull. Låt smälta ihop på låg värme.
I en bunke blandas:
3 dl gryn (havregryn eller grynblandning)
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl solrosfrön
2 msk linfrö
2 msk chiafrö
2 msk kanel
1 msk gurkmeja
1 nypa havssalt
Häll över honungsblandningen och blanda ihop allt. Bred ut massan på bakplåtspapper eller bakduk och rosta i ugnen i 8 minuter.
Ta ut plåten och blanda runt. Rosta i 4 minuter till. Låt svalna.
Hacka sönder kakan och häll på burk.
Comentários