top of page

Getingedalens Gröna

Självförsörjande i december

Då så. Nu har jag pratat agendor, klimat och politik i flera inlägg på raken. Dags att visa lite grönsaker. Hur ser lagret ut i december?


Mina grönsaker är utspridda på lite olika ställen. Helt enkelt för att de vill lagras på olika sätt. Det är dessutom lite mindre att ta hand om i år eftersom skörden var sämre. Fast, som jag skrev för några inlägg sedan, det har nästan varit bra. Nu äter vi av sådant som har legat i frysen och stått i skafferiet i flera år.


I skafferiet, detta fantastiska lilla utrymme som blev till för drygt ett år sedan, har vi äpplen, lök och potatis. Löken tycker nog att det egentligen är lite för kallt i skafferiet men den har dubbla lager isolerande låda omkring sig så det är nog ingen fara.

Äpplena kommer från pappas träd eftersom älgarna åt upp vår frukt. Det mesta är Ingrid Marie, det godaste och mest lagringsdugliga äpplet enligt mig, och de är inslagna i tidningspapper för att inte smitta varandra med eventuella mögelsporer och annat bös. Inslagningen är faktiskt inte så tidsödande och jobbig som man kan tro. Det viktiga är att inte frukterna vidrör varandra, inte att pappret ligger tätt och snyggt.


Papperslåda och trälåda skyddar löken från den värsta kylan. Och vad gör då kylan med löken? Jo den får löken att gro så det kunde vara värre. Rumstemperatur är att föredra om utrymmet fanns.


Potatisen ligger i papperspåsar och sedan i en trälåda med lock. Det är inte så mycket kvar av årets skörd och det är bra eftersom de har börjat gro. Enligt husets kock verkar det bli raggmunk av dessa inom kort.


Min frys är min borg. Jag har upptäckt att det går att frysa det mesta och det är ett bra sätt att bevara näringsämnen och smaker. Visst, en frys slukar el, men ibland finns det inga alternativ.

Mangold, grönkål och dill. Vissa saker i plastpåse men andra i glasburk. Dill i påse smittar annat i frysen.


Syrensaft, tomater och bönor. Att frysa saft i glasburk funkar fint om man inte fyller burken ändå upp.


Morötter och paprika. Morötterna är både rivna och slantade. Olika rätter vill ha olika former.


Örterna är alltid i glasburkar för att inte smitta aromer till annat. Bröd har en tendens att suga åt sig av örternas smaker. Skruvlock är att föredra. Patentlock kan frysa fast. Persilja, basilika, koriander och timjan.


Bär portionspackar jag i påsar och använder oftast i smoothies. Hallon, vinbär, aronia och lite havtorn.


För många år sedan hade jag en buske med vita vinbär. Efter att denna hade kalätits av krusbärsstekellarver tre år i rad så grävde jag bort den. Dessutom satt den inte där jag ville ha den. Och jag tillhör dem som inte har så stor nytta av vita vinbär. Man ska odla det man äter.


Men att låta bären förfaras går fetbort så jag plockade och kokade sylt. Denna burk har stått längst in i min extrakyl i många år och när jag hittade den så visade den sig vara i prima form. Så nu använder jag den till gröten.


I rumstemperatur förvarar jag torkade saker, vissa örter (rosmarin) och chili. En del chili blir pulver, andra hamnar i en glasburk.


I köket bor även vitlöken. Högt upp under taket, där det alltid är någon grad varmare, bor den bra. Håller i ungefär ett år.


Utomhus lagrar jag också en del grönsaker. Framför allt kål men även vintersallat. Svartkålens blad fryser visserligen men har en cellstruktur som gör att den håller spänsten när den tinar.


Och rosenkålen kommer traditionsenligt att skördas när det börjar bli dags att laga julmat.


Apropå julmat, i nästa blogg blir det nog några gröna recept med julkänsla.

På återhörande.

Comentarios


bottom of page