top of page

Getingedalens Gröna

Självhushållning i februari

Livet som grönsaksodlare och omställar-wannabe är inte superspännande i februari men här kommer en redogörelse för vad som händer:


Vårda förodlingen

Vattnar och skämmer bort mina små plantor. Paprika, chili, purjolök, gräslök och physalis såddes den 25 januari och hälften har grott och därmed flyttats till extralampan och 18 grader. Det som inte har grott står fortfarande på värmematta i mörker och myser. Vissa chilisorter kan vara långsamma och min physalis har inte heller grott. Enligt Runåbergs har Goldie en grotid på 14-20 dagar så den har fortfarande tid på sig.

Laga mat

Det finns ju en hel del grönsaker i skafferi och frys och jag försöker planera mina måltider med så få inköp som möjligt. De senaste dagarna har jag lagat koreansk zucchinipannkaka, wok, lasagne och soppa.


Grönsaker och örter från egen odling som har använts (några färska men de flesta torkade eller frysta): lök, vitlök, timjan, squash, gräslök, sockerärter, grönkål, mangold, spenat, krossade tomater, purjolök, långa bönor och basilika.


Sånt som jag köper: olja, ost, smör, mjöl, mjölk, soja, vinäger, salt, lasagneplattor, peppar, muskot, socker, sesamfrö, buljong, och creme fraiche. Det mesta går att hitta ekologiskt. Dessvärre behöver jag även köpa morötter eftersom min egen skörd gick åt skogen. Ägg köper jag av grannen som har lyckliga gårdshöns. Är 2022 året då vi äntligen får egna höns?

Frukosten består ofta av smoothie späckad med näringsrika frysta bär.

Rönnbär, havtorn, aronia och björnbär från frysen. Dessa mixas med en halv banan och/eller honung för sötma. Lite juice och youghurt för att det ska bli drickbart.


Planera föreläsning

Nu lättar man på restriktionerna så att föreläsa blir inga problem! Det ska handla om perenna grönsaker men föreläsningen är nog inte öppen för allmänheten eftersom det är en förening som arrangerar. Jag kommer att dela med mig av innehållet här när föreläsningen är över.

Från en annan föreläsning, pre-corona.


Lyssna på föreläsningar

Torsdag 10 februari ska jag lyssna på en föreläsning om Naturnära skogsbruk och det ska vara en introduktion så jag hoppas förstå vad de säger. Dels har jag en liten bit egen skog, dels är skogen en viktig del i klimatdebatten så jag vill lära mig mer. Här hittar du föreläsningen som är gratis!


Tisdagen den 15 februari ska jag höra författaren och journalisten David Jonstad berätta om meningen med landet. Hur man kan lyckas ställa om och varför vi bör göra det. Jag har nämnt David förut eftersom han har skrivit ett par inspirerande böcker på temat. Här hittar du en länk till föreläsningen!


Torsdag 24 februari är det en föreläsning med Stephen Barstow om fleråriga ätbara växter. Den ska jag absolut lyssna på för att få inspiration till min egen föreläsning. Jag har Stephens bok (Around the World in 80 Plants) och den kan jag varmt rekommendera! Här hittar du föreläsningen. Den är på engelska men också gratis.


Sedan jag gick med i Facebookgruppen Omställningsnätverket så får jag många bra erbjudanden om föreläsningar. Även gruppen Klimatklubben brukar bidra med föreläsningslänkar. Jag är så kluven till Facebook men när den kan sprida den här sortens information är den bra.

Till sist vill jag tipsa om en “omöjlig jävel” som drömmer om en rimlig levnadsstandard i frihet och enkelhet. Ungefär som jag alltså. Det är instagrammaren rimliglevnadsstandard som presenterar sig på det sättet. Hennes intressen är resiliens, downshifting, odling och filosofi och hennes raljerande över annonserna i tidningen Villaliv är fruktansvärt roliga!Comments


bottom of page