top of page

Getingedalens Gröna

Skön höst

Ohoj!


Vi skördar och njuter. September har bjudit på fina dagar så det är fortfarande angenämt att gå trädgårdsrundor innehållandes både ögonfröjd och middagsmat. Och tack vare de varma och soliga dagarna så är det mycket som fortfarande växer datumet till trots.


Vi har mycket nytta av växthuset. Det ser vi inte minst på tomaterna. För ovanlighetens skull ser vi skillnad på utomhus- och växthustomater. Med den dåliga start vi och vädret gav dem så hann inte utomhustomaterna mogna. Och nu kommer första frostnatten vilken dag som helst så några får eftermogna inomhus.


Jag minns inte sorten men den är rödare än tidigare skördar. Och huruvida det är sorten eller sommarvädret som är orsaken till små lökar låter jag vara osagt.

Jag minns inte sorten men den är rödare än tidigare skördar. Och huruvida det är sorten eller sommarvädret som är orsaken till små lökar låter jag vara osagt.


Jag vill varmt rekommendera augustisådd av rädisor. Mjälla, milda och väldigt goda rädisor skördas nu i Getingedalen.

Jag vill varmt rekommendera augustisådd av rädisor. Mjälla, milda och väldigt goda rädisor skördas nu i Getingedalen.


I år odlar jag persilja på ett nytt sätt. Nytt för mig men helt konventionellt för alla andra förmodligen; i rader i vanlig odlingslåda. Förr sådde jag frön i örtagården, i marknivå och med ganska mager jord. Aldrig mer.

I år odlar jag persilja på ett nytt sätt. Nytt för mig men helt konventionellt för alla andra förmodligen; i rader i vanlig odlingslåda. Förr sådde jag frön i örtagården, i marknivå och med ganska mager jord. Aldrig mer.


Flädern har blommat över. Jättevackra bärklasar. Även dessa ska tydligen vara bra till saft men det har jag aldrig provat. Lär inte bli lika gott. Ser istället framför mig en höstbukett men fläderbär, björnbär, nypon, rönnbär och lite vildvin. Eller hur?!

Flädern har blommat över. Jättevackra bärklasar. Även dessa ska tydligen vara bra till saft men det har jag aldrig provat. Lär inte bli lika gott. Ser istället framför mig en höstbukett med fläderbär, björnbär, nypon, rönnbär och lite vildvin. Eller hur?!


Och björnbär kan vi också skörda. Tack fina augusti och september för detta!

Och björnbär kan vi också skörda. Tack fina augusti och september för detta!


Fint besök.

Fint besök.


Något som jag faktiskt brukar lyckas med är mina penséer. Jag får dem att leva och vara vackra från mars till november. Faktiskt. Knepet: norrläge. Skuggigt och svalt. Lite skyddat i en blomsterlåda under ett fönster. Och om de blir yviga och trista i juni-juli så klipper jag ner dem, då kommer de igen!

Något som jag faktiskt brukar lyckas med är mina penséer. Jag får dem att leva och vara vackra från mars till november. Faktiskt. Knepet: norrläge. Skuggigt och svalt. Lite skyddat i en blomsterlåda under ett fönster. Och om de blir yviga och trista i juni-juli så klipper jag ner dem, då kommer de igen!


Hemgjutet fågelbad men näckros av äkta plast.

Hemgjutet fågelbad med näckros av äkta plast.


Blomsterbönan/Rosenbönan ger fin skörd trots den sena timman.

Blomsterbönan/Rosenbönan ger fin skörd trots den sena timman.


Blomsterbönor.

Blomsterbönor.


Baltiska druvor i mängder. Läge för frossa.

Baltiska druvor i mängder. Läge för frossa.


Lyxigt kvällsgodis.

Lyxigt kvällsgodis.


Vildvinet har slagit om till rött.

Vildvinet har slagit om till rött.


Vår humle får massor av små kottar.

Vår humle får massor av små kottar.

Alltså... jag förbannad den nya zeeländska spenaten i början av säsongen för att den kom så dåligt. Förlåt mig. Den var bara sen. Den är helt fantastisk! Köttiga blad, god smak och rik skörd. Inga blommor, bara massor av blad. Denna ska enligt uppgift gå att förvälla och frysa som klassisk spenat.

Alltså… jag förbannade den nyzeeländska spenaten i början av säsongen för att den kom så dåligt. Förlåt mig. Den var bara sen. Den är helt fantastisk! Köttiga blad, god smak och rik skörd. Inga blommor, bara massor av blad. Denna ska enligt uppgift gå att förvälla och frysa som klassisk spenat.


Jodå, i växthuset blir det röda tomater till slut.

Jodå, i växthuset blev det röda tomater till slut.


Jordgubbsmynta (alltid mynta i kruka eller avskilt), kaprifolbär och lavendel.

Jordgubbsmynta (alltid mynta i kruka eller avskilt), kaprifolbär och lavendel.


Min samplantering à la Sundborn med pelargon och jordgubbe gjordes lite sent men den har växt till sig och blivit jättefin. Däremot så kan jordgubbarna övervintra i lådan men pelargonerna måste tas in så jag vet inte riktigt hur jag tänkte där...

Min samplantering à la Sundborn med pelargon och jordgubbe gjordes lite sent men den har växt till sig och blivit jättefin. Däremot så kan jordgubbarna övervintra i lådan men pelargonerna måste tas in så jag vet inte riktigt hur jag tänkte där…Nästa inlägg kommer vara raka motsatsen till detta; det kommer att handla om bara en sak. En älskad eller hatad växt. Gissa vilken?

Comments


bottom of page