top of page

Getingedalens Gröna

Skörd i snö

Det är säkert 25 cm snö i Getingedalen. Vitt och vackert. I skrivande stund är det minusgrader men jag vet att kommande veckan ska bjuda på tö. Och det var väl lite för bra för att vara sant med vinter redan i början av november.


Det gav mig åtminstone lite eld i baken att rädda det allra känsligaste. Mangolden skördades och sedan hade jag en hel dags jobb med att skölja, förvälla och paketera. Å andra sidan har jag ett helt års förbrukning av mangold i frysen nu…

mangold

Spenaten, som ska vara tåligare än mangold, höll vad den lovade och jag kunde borsta undan snön och skörda ca 20 liter spenat. Efter förvällning var det nog bara två liter kvar…

Vissa saker sitter fortfarande kvar i jorden. Mest som ett experiment men det verkar faktiskt finnas “vintergrönsaker”. Machésallad, som även kallas vintersallad, verkar inte alls må dåligt av snö och kyla. Nu hade jag tur som fick snö innan tjälen gått i marken och innan det blev flera minusgrader. Snön har isolerat bladen alldeles förträffligt och det känns jätteskoj att hämta sin sallad under snön.


En gröda som skördades för väldigt länge sedan är gurkorna. De har däremot gått igenom en förädlingsprocess som nyligen nådde sitt mål. Gurksorten skulle vara ytterst lämplig för inläggning så vi följde den rekommendationen. Dillkronorna hade jag haft i frysen i flera år i väntat på rätt ändamål och nu dök det upp. De senaste åren har jag bara odlat bladdill eftersom jag har mer nytta av den.

gurkor

Vi vill läggas in.


inlagd gurka

Vi vill ligga på din macka, din vegoburgare eller i din potatissallad.


Rotsakerna hann jag inte få upp innan snön men det är bra om de skördas innan jorden fryser för att inte gå sönder. Det blev en svettig dag men rödbetor, morötter och palsternackan (det blev bara en!) är nu inplockat.Morötter är det jag har haft mest problem med att långlagra. Bland annat för att jag aldrig tidigare har känt till att det finns sommarmorötter och vintermorötter. Vad dessa på bilden är har jag ingen aning om men i framtiden blir det mer ordning på torpet.


Även om de flesta rekommendationer säger att morötterna bör förvällas innan man fryser dem så kommer jag att gå mot strömmen. Det finns en och annan som vittnar om att morotsslantar och morotsriv går alldeles utmärkt att frysa så det blir årets metod. Utvärdering kommer.


Rödbetor har jag mycket bättre erfarenhet av. Om de är tvättade, hela och torra så håller de sig fint i papperspåse längst ner i kylskåpet.

rödbetor

Skruttfoto.


Överlevare.


borlottiskal

Borlottibönorna torkade fint inomhus men jag har svårt att slänga dessa skal…


Rosenkålen sitter kvar på sina stjälkar med avsikt. Det är ju ändå snart jul…

rosenkal

Commentaires


bottom of page