top of page

Getingedalens Gröna

Steg för steg

Asch. Lovade ju att skriva om plantering även om det känns bakvänt i slutet av oktober. Det har varit en händelserik tid sedan jag skrev senast och planteringen har uteblivit. Prioriterats bort. Jag ber om uppskov till nästa gång.


Det som har hänt är dock skörd och i viss mån lite vinterförberedelser. Samtliga bondbönor är omhändertagna. Likaså den gula löken, schalottenlöken, persiljan en hel del nyzeeländsk spenat. Gul lök sköljs lätt, får torka till och sedan klipper jag av stjälkar och rötter. Därefter förvarar jag dessa i rumstemperatur eftersom de mår bra där.

Här förvaras den gula löken! Luftigt i rumstemperatur. Men vilken suddig bild...

Här förvaras den gula löken! Luftigt i rumstemperatur. Men vilken suddig bild…


Skörden blev större än förra året vilket var beräknat men den skulle faktiskt kunna vara ännu större. Gul lök används till det mesta och är lättlagrat. 2016 får det bli gul lök i varannan rad!

Allt som rycks upp ur trädgårdslandet, till exempel stjälkar av bönor, pak choi och tomater, klipper jag till mindre bitar och vänder ner i jorden. På en vinter hinner detta förmultna och bidra med näring och luckrare konsistens.


Jorden i krukorna häller jag också ut i trädgårdslanden. Den är måhända näringsfattig men fyller på med jordmassa som vi annars hade behövt köpa i säck. Rabarbern har tappat spänsten och gett upp efter de senaste frostnätterna och jag vänder in stjälkar och blad så att de hamnar i rabarberlådan. Där kan de ligga och förmultna och återgå till jorden.


Var bara tvungen att dokumentera årets rekordblad i rabarberodlingen!

Var bara tvungen att dokumentera årets rekordblad i rabarberodlingen!


Det som fortfarande sitter kvar i landen är kålen (som är riktigt köldtålig) och det som växer under jord; morötter, palsternacka, rödbetor, och rotselleri.


I växthuset är det fortfarande varmt och skönt under de soliga dagarna som oktober har bjudit på så där behöver vi faktiskt vattna. Tomaterna och chilin mognar fortfarande där inne. Tack vare att jag gallrade ur tomatplantorna rejält så har de inte möglat. Det är nästan inga blad kvar på plantorna vilket inte heller behövs så här på sluttampen.


Tomaterna som hamnade på fönsterbrädan när jag gav upp utomhusodlingen mognar ganska snabbt. Ungefär hälften blir aptitliga och ätmogna men övriga skrumpnar eller ruttnar. Hälften är dock en godkänd utdelning. Det kunde ha blivit noll i annat fall.


Än blommar våra ringblomssolar. Upplyftande i höstmörkret.

Än blommar våra ringblomssolar. Upplyftande i höstmörkret.


Vitlöksflätan hänger matchande bredvid lyktrankan i köket.

Vitlöksflätan hänger matchande bredvid lyktrankan i köket.


Den sista bilden har en koppling till mitt nästa inlägg! See you then!

Comentários


bottom of page