top of page

Getingedalens Gröna

Trädgården i media

Så kom hon! Malin Björkholm, tjejen som fotograferar många av reportagen i våra största trädgårdstidningar. Tillsammans med skribent Marie Onäng satsar de på att försöka publicera ett reportage från Getingedalen. Det finns dock inga garantier, det ska finnas någon tidning som vill köpa deras produkt och om någon gör det så kommer det att publiceras tidigast om ett år. Håll tummarna.


Fotograf Malin Björkholm in action.

Fotograf Malin Björkholm in action. För visst ska det lagas vegetarisk mat på egen skörd i ett reportage från Getingedalen?


En annan form av media är TV och på svt kan man se Trädgårdstisdag igen. Och visst, det kanske inte håller samma standard som förut nu när det ska inredas också men å andra sidan är programmet hela 60 minuter långt. Jag gillar det.

Pernilla från Trädgårdstisdag. (Bild från svt.)

Pernilla från Trädgårdstisdag. (Bild från svt.)


Och ett alldeles nytt litet program med trädgårdstema är Claras Gård, ett kort och regelbundet återkommande inslag i Go’kväll, även det på svt. Eftersom jag har följt Clara via andra medier så känner jag på mig att det kan bli ett trevligt program. Hennes idéer faller ofta mig i smaken.


Här hemma skördas det förstås för fullt och det underbara väder som augusti har bjudit på innebar att många grödor åter fick fart. Det verkar vara ett fantastiskt år för hallon och vi har både trädgårdshallon och vilda varianter runt vår tomt. Men de går direkt ner i magen, ingen omväg via frysen eller syltburken.


Bärskörd på egengjord tallrik. Förstås.

Bärskörd på egengjord tallrik. Förstås.


Tredje skörden av rädisor. Och ett eget fat igen.

Tredje skörden av rädisor. Och ett eget fat igen.


Några av de mängder av sockerärtor som vi får i år. I skål från Getingedalen. Vad annars?

Några av de mängder av sockerärtor som vi får i år. Faktiskt sötare än morellerna (körsbären) ovan.


Korgarna i köket fylls på allteftersom vi äter. Morötter, avlånga rödbetor och vanlig gul lök.

Korgarna i köket fylls på allteftersom vi äter. Morötter, avlånga rödbetor och vanlig gul lök.


Fänkålsdillen kan vara fin som bukett på järnspisen men är också en god krydda.

Fänkålsdillen kan vara fin som bukett på järnspisen men är också en god krydda.


Sist vill jag välkomna er till ett mycket trevligt arrangemang i Södra Åsta (Lillkyrka) i helgen. Konst & Kaffe ordnas för 11 gången och där hittar man framför allt väldigt mycket vacker konst och fint konsthantverk. Trädgårdsintresserade har också en hel del att hämta då Södra Åsta är en ljuvlig liten gård med gammeldags trädgård och knotiga gamla äppelträd.


Alldeles intill ligger Åsta Gårdsmuseum för den som är sugen på en nostalgitripp och deras ombyggda jordkällare är sevärd bara den! Dessutom passerar man Åsta Antik på vägen till och från dessa två begivenheter och det är också ett spännande ställe. Hela helgen är ett enda stort instagram moment!


Självklart kan man fika också.


Vägbeskrivning från Örebro: kör motorvägen mot Stockholm, sväng av mot Glanshammar och kör mot Lillkyrka. Fortsätt tills du ser skylt höger S Åsta och Konst & Kaffe. Den uppmärksamme ser Åsta Antik på vänster sida strax bortanför avfarten.


Hej svejs!

Comments


bottom of page