top of page

Getingedalens Gröna

Vecka 48: aktivteter i Agenda 2030:s anda

Sista onsdagen i månaden och jag ska berätta om min kommande helg. Jag ska göra en riktig PK-resa med innehåll som går att förankra i flera av Agenda 2030s globala mål.



Det låter mer avancerat än det är, jag ska till Stockholm och gå på julmarknad helt enkelt men det kan ändå göras på så många olika sätt.


För det första ska jag åka kollektivt, det blir tåg den här gången. Om jag inte vill springa eller cykla till Stockholm så tror jag att detta är ett av de mest miljövänliga transportsätten som finns.


Jag kan koppla tågresan till flera av målen, de mest konkreta är följande:

Nr 9: Hållbar infrastruktur

Nr 11: Hållbara städer och samhällen

Nr 12: Hållbar konsumtion och produktion

Den första marknaden jag ska besöka är Schysst jul på ABF.

Schysst jul är julmarknaden som erbjuder mer än rättvisemärkt och ekologiskt

Kan det bli mer PK? Det blir nog tredje gången som jag besöker denna marknad och det finns så klart orsaker till det. Alla utställare och försäljare har en koppling till verksamheter som jobbar för mänskliga rättigheter och miljöfrågor.


ABF har sina lokaler på Sveavägen 41 och det är öppet både lördag och söndag kl. 10-16.

Det är ganska många globala mål som kan kopplas till Schysst jul:

Nr 1: Ingen fattigdom

Nr 2: Ingen hunger

Nr 3: God hälsa och välbefinnande

Nr 4: God utbildning för alla

Nr 5: Jämställdhet

Nr 6: Rent vatten och sanitet för alla

Nr 8: Anständiga arbetsvillkor

Nr 12: Hållbar konsumtion och produktion

Nr alla. Faktiskt.


Den andra julmarknaden som ska besökas är Handkraft Kvinnokraft på Kraken. Inte mindre är 70 försäljare och utställare och det är bara kvinnor eller icke-binära hantverkare som ligger bakom produkterna.


Kraken ligger på Rökerigatan 1D och närmaste tunnelbanestation är Globen. Handkraft Kvinnokraft är öppet på söndag, första advent, kl. 11-16.


Självklart kan även denna julmarknad förankras i flera av Agenda 2030s global mål:

Nr 5: Jämställdhet

Nr 10: Mindre ojämlikhet


…är så klart de mest självklara men det går att applicera även andra mål på ett arrangemang där kvinnokraft lyfts fram, som etablerar nya kontakter, skapar nätverk och ger just… kraft.


Framför allt är produktionen småskalig och lokalt förankrad, två långsiktigt hållbara argument. Check på mål nr 12 i agendan (Hållbar konsumtion och produktion).


Eftersom jag ska umgås med en medsyster och utvärdera systerskapsåret så kan även våra samtal kopplas till agendan. Vi har odlingsintresset gemensamt så mål nr 15: Ekosystem och biologisk mångfald kommer förmodligen att genomsyra helgen. Att odla grönsaker går så klart även att koppla till andra mål, vad sägs om nr 13: Bekämpa klimatförändringarna? Eller nr 2: Ingen hunger. Varken för oss eller de som vi inte tar maten av.


Hoppas att vi ses!



bottom of page