top of page

Getingedalens Gröna

Den multikunniga TV-profilen

Alltså… TV-profilen som delar befolkningen i två läger.


Inredaren/hantverkaren/kocken/odlaren. Jag vet inte vilket läger jag tillhör. Han har en del kul idéer, det går inte att sticka under stol med, men samtidigt uppmuntrar han många gånger till att renovera sönder vårt kulturarv som Clara Lidström så träffsäkert uttryckte det i en krönika.


Jag hörde att han skulle syra grönsaker och odla i ett avsnitt i årets säsong av sitt sommarprogram och blev så klart nyfiken. Det är klart att jag tycker att det är bra att man uppmuntrar till att odla eget, det är ju ett av mina stora mål med att skriva denna blogg, men det är också bra om man är tydlig.


Att mjölksyra grönsaker

En väldigt nyttig produkt, ja grönsakerna blir nästan ännu nyttigare efter en mjölksyrningsprocess, men det är otroligt viktigt att det är rent annars kan man i värsta fall drabbas av botulism och det är en allvarlig åkomma. I programmet nämns det inte över huvud taget. I det skriftliga receptet, som kocken också hänvisar till, framgår det mycket tydligare tack och lov.


I någon intervju för många år sedan ifrågasattes mannens idéer ur ett praktiskt perspektiv. Det kanske var efter att ha lagt in en massa stenar på golvet i ett vardagsrum, det minns jag inte, men jag minns tydligt hur han menade att hans främsta roll inte var att skapa något praktiskt. Och det syns ju inte minst på hur han inreder utomhus som om det vore inomhus med material som inte är särskilt tåliga.

Att använda biokol

Att berika sin jord med biokol är en bra metod. Lite omdiskuterad med tanke på de höga halterna av kadmium i kol men även jag gör det i begränsad skala. Framför allt har biokolen ett strukturfrämjande syfte med ett långvarigt resultat men om den är mättad med näring och vätska, vilket den oftast är, så fungerar den även som värdefull reservoar i jorden. Enligt odlaren har biokolen en annan funktion; Det befrämjar en massa mikroorganismer som bara sitter och mumsar här i nu. Tja. Kanske på lång sikt men nej. Läs på först mannen. Eller håll dig till det du är bra på.

Att behandla med paraffinolja

Det tillverkas skärbrädor i det aktuella avsnittet. Fina och fiffiga med sin laxstjärtupphängning men… de behandlas med paraffinolja. Precis som hantverkaren säger så är den smaklös, luktlös och väldigt bra i sammanhanget mat. Men det är också en petroleumprodukt, en del av oljeindustrin, som vi i många andra sammanhang undviker. Att behandla sina skärbrädor med lokaltillverkad trävax, en blandning av bivax och linolja, känns tusen gånger hållbarare och är väldigt bra i sammanhanget mat.

Jag stannar där. Listan skulle kunna bli längre men man ska begränsa sig och akta sig för tyckande. Åsikter är fria men fakta måste vara sanningsenliga och ett större dos av ansvarstagande framför det kreativa egot vore önskvärt.


Vi lever i en tid när estetik behöver ta ett steg tillbaka för att hållbara lösningar ska kunna kliva fram. Det behöver nödvändigtvis inte finnas något motsatsförhållande i detta, tvärtom så kan hållbarhet och estetik gå hand i hand. Fakta och kunskap är en bristvara och starka medier med många tittare har möjligheten att ta ett stort ansvar. Och som konsument bör man reagera.


Vad är viktigt?



bottom of page