Getingedalens Gröna

Recept: Panzanella

Italiensk brödsallad



En riktigt god sallad som innehåller grönsaker som oftast finns i trädgården under sommaren.


1 dagsgammal ciabatta (eller motsvarande)

2 msk rödvinsvinäger

300 g tomater

1 gurka

1 röd eller gul paprika

1 rödlök

3 msk kapris

1 knippe hackad bladpersilja

1 kruka basilika

2 pressade vitlöksklyftor

½ dl olivolja

flingsalt

nymald peppar

Skär brödet i grova bitar och låt det torka. Blanda vitlök och olivolja.


Häll vinägern över brödet och rör om. Låt brödet dra i 30 minuter.


Dela tomaterna. Skala gurkan, dela på längden och skrapa ur kärnorna. Skär gurka och paprika i grova bitar. Skala löken och skär i tunna skivor.


Blanda tomater och gurka med bröd och krama salladen försiktigt med rena händer. Blanda i paprika, lök, kapris, persilja och basilikablad.


Ringla vitlöksoljan över salladen. Krydda med peppar och salt. Låt salladen dra i kylen ca en timma före servering. Servera rumstempererad.