Getingedalens Gröna

Recept: Cong You Bing

Scallion Pancake/Kinesisk pannkaka med salladslök


Tack vare de många lagren av deg blir denna pannkaka (som är någonting mittemellan bröd och pannkaka) väldigt frasig. Jag äter den som förrätt, lunch eller ett snacks.


Det där med sesamolja är lite klurigt. Det finns kallpressad sesamolja som är ganska neutral i smaken men så finns det sesamolja gjord på rostade sesamfröer, den har väldigt mycket karaktär. Jag brukar blanda. Det viktiga är att man är försiktig med den mörka, rostade sesamoljan första gången.


Till sist vill jag slå ett slag för riktig risvinäger. Den där vattenlika i små flaskor från Blue Dragon står sig slätt efter att man har varit på ett asiatiskt livs och köpt sig en riktig, mörk risvinäger med massor av smak.


Deg:

5,5 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 dl kokande vatten

2 dl kallt vatten


Fyllning:

3 msk raspolja

1 msk sesamolja

1 msk misopasta

1 msk vetemjöl

1 tsk salt

2 salladslökar (här använder jag piplök, gräslök eller lökblast)


Dippsås:

1/2 dl risvinäger

2 tsk strösocker

3 msk japansk soja

Hackad chilifrukt eller chiliflakes

En nypa hackad gräslök


Neutral olja till stekning

Sesamfrö


Blanda mjöl, salt och kokande vatten. Tillsätt kallt vatten och blanda till en deg. Låt vila i kylskåp i minst 20 minuter.


Vispa ihop allt utom salladslöken till fyllningen. Hacka salladslöken fint.


Rör ihop allt till dippsåsen.


Dela degen i 3-4 lika stora bitar. Kavla ut på mjölat bakbord till ca 15x30 cm. Smeta ut ett tunt lager fyllning och strössla salladslök över.



Rulla ihop som en klassisk bulldeg. Snurra ihop rullen till en bulle. Kavla ut till en rund pannkaka som passar i stekpanna.



Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och stek pannkakan på medelvärme tills den blir gyllene på båda sidorna. Strössla sesamfrö över och ät med dippsåsen.