Getingedalens Gröna

Recept: Smashad gurksallad

När trädgården levererar gurkor, koriander och chili så rekommenderar jag denna gurksallad.




  • 1 gurka

  • 1 (röd) chilifrukt eller chiliflakes

  • 4 msk japansk soja

  • 2 msk risvinäger (jag rekommenderar VARMT att söka upp närmaste asiatiska livs och köpa en riktigt bra risvinäger)

  • 2 tsk sesamolja (jag brukar ta lite mild och lite mörk med mycket karaktär)

  • 2 tsk sesamfrön, rostade

  • 1 kruka färsk koriander

  • kanske lite salt


Banka och krossa gurkan med handtaget på din kniv. Klyv på längden och skär i ca 2 cm stora bitar. Banka chilin på samma sätt och skiva i tunna skivor. Lägg i en bunke med gurkan. Hacka koriander och strössla över gurkan och chilin.


Rosta sesamfrön i torr panna.


Blanda soja, vinäger, sesamolja och sesamfrön. Blanda runt och smaka av. Häll över gurkan och vänd grönsakerna i dressingen.