top of page

Getingedalens Gröna

GOD JUL!

Jag gör ingen större affär av denna högtid fast det är ju skönt att vara lite ledig förstås.

På julbordet dominerar kött och fisk och det är ganska glest mellan de helvegetariska rätterna. Det har dock blivit bättre med åren och en av de mest frekventa googlingarna i år var tydligen vegetarisk så det finns hopp.


Att laga julig mat utan animalier är lätt om man bara tänker bortanför traditionerna. Det finns några klassiska smaker som går att applicera på grönsaksrätter och vips får man julkänsla på krubbet.


Vad sägs om saffran, kanel, äpple, senap, rödbeta och apelsin? Och varför ställa ostbrickan som en separat del av julbordet när man kan blanda in ostarna i rätterna? Dessutom är julen kålens högtid och det finns många sorter att välja mellan och man måste inte göra rödkål a la konservburk.

Igår kväll var jag ute med pannlampan och skördade min rosenkål. Medvetet har jag låtit den stå kvar i landet eftersom den lagras bäst där. I varje bladveck sitter en smakfull ros.


Glad och stolt ska jag laga till dessa med chipotle och parmesan.


Att kål i olika former är så vanligt på julbordet beror förstås på att den är skördeklar vid jul. I år har jag dock upptäckt flera grödor som mår bra i december trots snö, tö, frost, minusgrader och hullerombullerväder. Vintersallad/Machésallad rekommenderar jag alla att odla. Hur fin som helst trots ovan nämnda omständigheter. Helt oskyddad står den emot de ondaste av krafter.

Vintersallad/Machésallad: en vinnare! (Denna skördades 22 december.)


Machésallad växer i karakteristiska rosetter och smakar väldigt gott. Inte ett dugg bitter eller besk.


Jag lovade att berätta om min malabarspenat. Här har vi alltså en klättrande året-runt-spenat som är lätt att föröka medelst sticklingar. Den funkar fint i växthus eller på skyddad växtplats utomhus under sommaren men är tydligen inte tillräckligt stark för att kunna bo utomhus året runt. Vintertid måste malabarspenaten flytta in men den är tillräckligt vacker för att funka som vilken prydnadsväxt som helst.

Malabarspenat i väntan på våren. Jag vill att de ska få växa till sig lite mer innan jag börjar plocka blad.


Till den som inte är säker på vilken årstid det är har jag bara ett råd: skaffa en julkaktus. Den blommar när det är som mörkast och hur dåliga omständigheter den än har fått leva i. Som världens mest pålitliga kalender kommer de färgstarka blommorna i adventstid och påminner om den stundande högtiden. Ganska fascinerande.

GOD HELG. Ta hand om varandra.

Kommentare


bottom of page