top of page

Getingedalens Gröna

Trädgård i tankarna

Just nu tycker jag att det är lite trist. Mörkt. Kallt. Förkylt. Halt. Broddar, näsdukar och pannlampa gäller. Trädgården är något som finns där ute någonstans. Vi har tagit en paus från varandra.


Det är tur att vi har lite snö. Det ger lite skön känsla och ljus.

Odlingslådorna är täckta av snö.


Och det är tur att det snart är jul. Även om jag inte är någon storfirare så ger adventsljusstaken ett skönt ljus och hyacinter och amaryllis är fina blommor.

I år testar jag att hänga amaryllis upp och ner. Fyller stjälken med vatten och det verkar funkar fint!


Att göra kransar är lite kul och att hitta nya sätt att göra kransar, eller alternativ till kransar, är ännu roligare. Ju enklare desto finare.

Jag hittade en blogg, visserligen på franska men det är bilderna som är intressanta. Där fanns det massor av inspiration till både klassiska och annorlunda kransar. Så jag gjorde några egna för att testa.

Helt okej faktiskt.


Också rätt så fin.


Det enda som finns att hämta i trädgården just nu är grönkål. Fantastisk och tålig grönsak. Och väldigt nyttig och användbar.

Förutom det som finns i skafferiet står det en låda morötter i garaget och väntar på sin tur. Garaget har visat sig hålla en perfekt temperatur men det är en nackdel att behöva gå ut dit varje gång man ska ha en morot och det är egentligen inte till för att lagra grönsaker i. Den här lådan är ett undantag.

Garagemorötter.


Ett glädjeämne är att Runåbergs har öppnat sin webshop igen. De stänger alltid den i några månader men öppnar lagom till att man börjar bli sugen.


Faktum är att vissa saker bör sås nu för att kunna skördas i tid. Det gäller alla chilisorter med chinense i sitt latinska namn och aubergine.


Och i januari och februari är det en hel del som bör planteras av samma skäl. Andra chilisorter, paprika, purjolök mm. Så det är inte så dumt att passa på att inventera fröförrådet och göra den första beställningen nu.


Här kan du se hur lång hållbarhet fröer har. När du inventerar kan du alltså passa på att kasta sådant som är för gammalt. Palsternacka är till exempel ingen idé att spara. De fröerna går inte att lagra.

Runåbergs är dessutom den allra bästa fröfirman enligt mig.


Ikväll ska jag baka saffransbröd. Glad lucia på er!


bottom of page