top of page

Getingedalens Gröna

Nytt år men hur gott är det?

Så var vi över på andra sidan. Jag läser, lyssnar och instämmer i viss mån i kören som gärna lämnar skitåret 2021 bakom sig. Men det kommer inte att bli bättre 2022. Jo pandemin kanske lättar och vi slipper anpassningar och begränsningar men på klimatfronten ser det mörkt ut.


Jag har skrivit många inlägg om hur illa det är men att vi faktiskt också kan göra något åt saken. Däremot så ser jag alldeles för få som genomför drastiska förändringar.


Vi har vant oss vid välfärd, hög standard, konsumtion utan tanke på morgondagen och väljer att blunda för konsekvenserna. Det är alltid någon annan som ska lösa problemet.


Under Musikhjälpen i december 2021 sa Jason Diakité, eller Timbuktu som han också är känd som, att

Vårt välstånd bygger på andra människors lidande.

Musikhjälpen handlade om barnarbete men det kunde lika gärna ha sagts om klimatet. För vårt välstånd 2022 bygger på nästa generations lidande. Vårt sätt att konsumera och leva tar välståndet från våra barn och barnbarn.


Den 19 december, ungefär samtidigt som Musikhjälpen arrangerades, intervjuades Johan Rockström i Söndagsintervjun i P1. Jag har skrivit om Johan förr men nu kommer jag med nytt material (för den som inte hörde intervjun).


Johan är alltså professor i miljövetenskap och chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning. Ingen kan mer än honom om klimatet och han har i flera olika sommarprat, TED-talks och andra sammanhang fört fram sina dystopiska berättelser om jordens tillstånd.


Den absolut mest omtalade filmen just nu är Don’t look up. Det är en riktigt bra film som skildrar mänsklighetens reaktion när de får veta att den stora katastrofen är nära. I filmen är katastrofen förklädd till en gigantisk meteor men det handlar i själva verket om klimatkrisen. Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Meryl Streep och Jennifer Lawrence gör riktigt bra rolltolkningar.


Men: Är det någon som lyssnar? Är det någon som bryr sig?2022 lever jag så enkelt jag bara kan. Mina klimatavtryck på den här jorden ska vara lättare än någonsin. Förhoppningsvis blir det inga större förändringar, jag har försökt att hålla den linjen sedan ett par år tillbaka.


Men för den som vill göra det lika enkelt för framtida generationer kan jag rekommendera några tungviktare: skaffa färre barn än du hade tänkt, ät vegetariskt och närproducerat, släng ingen mat, flyg så lite du bara kan och tänk igenom dina inköp, är de verkligen nödvändiga och reko?


Här följer några länkar där jag har skrivit om klimatförändringarna förut:Vill du vara en del av problemet eller lösningen?Comments


bottom of page