

- Jul 3, 2022
Man blir glad…
Det var mycket som dog i vintras. Det blir dåligt med äpplen i år. Det är löss på rabarbern. Men det gror bättre än någonsin! Det är ett evigt givande och tagande, minus vägs upp av plus. Just nu är trädgården på väldigt gott humör och då blir odlaren detsamma. Mina fröer vill gro och det är ovanligt lite sniglar, jordloppor och andra skadedjur. Det där sista skulle jag förmodligen aldrig ha skrivit. Jinx Jinx. Idag blir det massor av bilder. En liten lägesrapport i jpg-forma


- Jun 16, 2022
Mitt i…
Idag blir det bilder. Ärliga bilder på ynkliga plantor och mycket jord. Men så är läget i Getingedalen just nu. Dels var våren kall, dels är odlaren lite sen i år. Men odlaren är väldigt nöjd för snart är allt i jorden. De ynkliga plantorna och fröerna. Men framför allt gödseln. Dessutom har det lagats lådor. Trä, jord och vatten är ju egentligen ingen bra kombo men jag älskar att odla i upphöjda bäddar med sarg så det är värt att lappa, laga och byta ut ibland. Nya klätterst


- Jun 15, 2022
Recept: Hummus
Klassikern hummus görs traditionellt sett med kikärtor. Men om man vill använda svenska råvaror eller något du har odlat själv så funkar det fint. 3 dl kokta sötlupiner, bondbönor, gula ärter eller annan lämplig baljväxt 1-2 vitlöksklyftor 3 msk valfri olja 2-3 msk tahini 2-3 msk citronjuice eller 3-5 msk rabarberjuice 1 tsk mald spiskummin 0,5-1 tsk chiliflakes salt och peppar Nyskördade bondbönor Förvällda och packade bondbönor. Mixa allt med stavmixer. Tillsätt en skvätt v


- Jun 15, 2022
Recept: Ramslökspesto
100 g ramslök 3 dl solroskärnor 2-3 dl valfri olja 0,5 dl vatten 100 g smakrik ost salt, peppar och kanske lite citron Nyskördad ramslök Solroskärnor som rostas för fullt! Finrivd ost Rosta solroskärnorna i torr stekpanna. Rör om under tiden. De ska få färg och dofta nötigt. Låt svalna annars blir de oljiga när man mixar dem. Titta igenom ramslöksbladen så att de är fräscha och strimla dem. Riv osten fint. När kärnorna har svalnat mixar du dem med vattnet i matberedare eller


- Jun 12, 2022
Målla, morot och mums
Trädgårdsmållan Aurora Orach Mix Yes. Juni är det nya maj. Jag puttrar på i takten lite om dan och det ser ut att hålla. Det känns som om jag kommer att vara klar till midsommar. Eller klar, när blir man det? Vi fortsätter att konstatera att mycket har dött i vinter. Kaprifolen visar inte ett enda livstecken och myntan – den som ska vara omöjlig att ta dö på – lyser med sin frånvaro. Eftersom dessa är nödvändiga hos oss så kommer jag att göra det enkelt för mig och köpa nya p


- Jun 1, 2022
Att göra det enkelt för sig
Nu var det ett tag sedan jag skrev. I förra inlägget berättade jag om den fulltecknade våren och om Tysslingedagen. Jag har prioriterat. 2022 är enkla året. Jag tränar på att acceptera och inte låta stressen dominera. Jag valde att fokusera på en sak, Tysslingedagen, och det var det värt. Nu är den överstökad och jag tillbringar tid i trädgården igen. Maj brukar vara månaden då jag gör allt. Preppar bäddarna, planterar ut, sår, gödslar, fixar och pysslar. Juni är det nya maj.


- May 11, 2022
Inte en lugn stund i maj
Det blev ingen blogg förra veckan. Det blev en massa annat istället. Sådan är våren, särskilt 2022. Allt som skulle ha hänt under pandemin händer nu istället. Framflyttade konserter, uppskjutna resor, släktträffar och kompishelger. Hur trevligt som helst men en normal vår har jag åtminstone varannan helg för mig själv. Så är inte fallet 2022. Det är galet svårt att hitta luckor i kalendern och hinna med. Dagens i-landsgnäll. Och när de sociala medierna påminner om hur långt j


- Apr 27, 2022
Äkta vår!
Det här är helt perfekt tycker jag. Att våren tvekar och tar god tid på sig. Jag gillar att pricka av vårtecknen och att dessa dagar är många. Idag har jag lovat att skriva lite om växelbruk, hur jag ser på det och hur jag gör. En del bryr sig inte ett dugg om att växelbruka och det kan funka, absolut. En del är hard core och har ett skifte på åtta år, andra jobbar lite mittemellan och har ett skifte på fyra år och bara när det gäller vissa grönsaker. Jag är nog mest den sist


- Apr 21, 2022
Äntligen!
Där kom våren! Äntligen kan jag skriva att snölagret minskar och att vårtecknen ökar. Kogödselhögen är på plats, tomaterna planteras om och spenaten gror. I de odlingsbäddar som saknar täcke är jorden redan mjuk. Termometern är på plats, det behövs inte många plusgrader för att så bondbönor och sätta potatis. Fem grader är det redan i bäddarna som har täckts av! Det räcker för bondbönor, dill, persilja, palsternacka och sallat. I de odlingsbäddar som har ett lager täckmateria
- Apr 15, 2022
Sant eller falskt om ekologiskt
Sammanfattning av filmen: Gör ekologisk odling verkligen skillnad för miljön? Ja! Ekologiska gårdar har större biologisk mångfald, inga farliga kemikalier och ett schysstare liv för djuren. Ekologisk mat är väl inte hälsosammare än besprutad mat? Jo giftfri ekologisk mat blir hälsosammare i det långa loppet. För när man äter oekologiskt kombinerar man ett gäng otäcka gifter. Ingen vet egentligen hur våra kroppar reagerar på låga halter av kemiska ämnen samtidigt i kroppen. Ja


- Apr 6, 2022
Årets potatis
En halvdan men jättelång vinter, så blev det tydligen i år. Jag får upp årsminnen på sociala medier som visar på vår, värme, mjuk jord och rykande gödselhögar. Prognosen visar på fortsatt kyla så jag gissar att vi blir snuvade på våren och att vintern följs av sommar. Nåväl, det är bara att acceptera sådant jag inte kan förändra. Men jag är ju svensk och pratar ofta om väder. Mer eller mindre medvetet. Det bara händer. 5 april 2022. Det har kommit ännu mer snö sedan förra vec


- Apr 6, 2022
Potatissallad
Det finns inga regler för hur en potatissallad ska blandas, man gör som man vill och tager vad man haver. På bilden nedan har jag till exempel adderat sockerärter, det är jättegott. Några nyskördade rädisor smakar också bra. Nedanstående recept är inspirerat av Plura Jonsson som inte bara är musiker utan även skriver lite kokböcker. Och det blir en väldigt god sallad! Kokt, kall skivad potatis, ca 7-9 st medelstora
2 kokta ägg, hackade
Hackad ättiksgurka, en stora näve (jag f


- Mar 30, 2022
Aprilväder?
Är jag för ivrig eller är våren senare än vanligt? Det är fortfarande stenhårt i backen, det finns inte en chans att börja gräva eller städa. Bäddarna får ligga orörda ett tag till. Enligt gamla anteckningar har jag satt potatis redan den 7 april något år. Det ser inte ut att upprepa sig. Vårtecknen är få. Ett par ynkliga snödroppar, några videkissar och den värmande solen är det enda jag kan uppbåda. Jag gick ut för att bilda mig en lägesuppfattning. Passade på att få lite s


- Mar 16, 2022
Spenat, tomat och Eva Robild
Jag är självförsörjande på spenat. Idag sådde jag spenaten i växthuset och sedan hämtade jag fryst spenat från förra årets skörd till kvällens middag. Tillfredsställande. Spenatfrö är lätt att så; de är stora, ljusa och lätthanterliga. Så här lagrar jag spenat; snabbt förvälld, avrunnen och sedan ner gamla mjölkkartonger i frysen. Matador har levererat förr så jag kör på ett säkert kort. Drömmen är att kunna vattna med snö. Jag lägger ett lager på jordytan som långsamt smälte


- Mar 2, 2022
Kom på min föreläsning!
På lördag 5 mars kommer jag att föreläsa om Den ätbara trädgården och perenna grönsaker. Starttid 15.00 Plats: Hovsta församlingsgård Arrangör: Örebro norra trädgårdsförening Jag hade inte kollat om föreläsningen var öppen för allmänheten men så var det tydligen! Hörde ni Stephen Barstows föreläsning i torsdags? Jag tyckte att den var jätteintressant! I viss mån pratade han om sånt som jag ska berätta om på lördag men vi har ganska olika infallsvinklar och förutsättningar så


- Feb 2, 2022
Tre gånger tre tips i februari
Februari! Enligt såkalendern som jag publicerade i förra inläget ska jag sköta om mina förodlingar och förbereda för spenatsådd i växthuset. Rimligt. De första chiliplantorna har tittat upp och både purjo- och gräslök gör detsamma. Jag har börjat arrangera om på hyllorna i verkstan för att kunna flytta plantorna från värmemattan till svalare förhållanden under extraljus. Det gror! Idag hade jag lovat lite teori så det tänkte jag hålla. Temat är hållbarhet, den kanske något öv


- Jan 19, 2022
Nån slags såkalender
Precis när jag hade insett att mitt kontrollbehov var för stort – och gjort något åt saken – så gick jag kursen i Småskalig Odling där jag lärde mig att dokumentation är A och O. (Jag kan verkligen rekommendera ovan nämnda kurs! Klicka på länken för att läsa mer, det ser ut att vara i princip samma upplägg som när jag gick, 2016. Sista dag för ansökan är 11 februari så du har chansen att gå redan i år.) Typiskt. Jag som just hade slutat hålla koll på grejer. Och mådde till oc


- Jan 12, 2022
Steget före
Jag har bloggat om odling i snart nio år, den 7 februari fyller bloggen år. Ett par förändringar har skett under åren, det började med ett samarbete med lokaltidningen Nerikes Allehanda men så är det inte längre. Ibland funderar jag på att leta upp en ny partner istället för det nuvarande ingenmanslandsbloggandet. Någon som har något tips? Det här var första bilden i första bloggen, februari 2013. Syftet med bloggen har alltid varit att stilla ett behov av skrivande men den h


- Jan 4, 2022
Nytt år men hur gott är det?
Så var vi över på andra sidan. Jag läser, lyssnar och instämmer i viss mån i kören som gärna lämnar skitåret 2021 bakom sig. Men det kommer inte att bli bättre 2022. Jo pandemin kanske lättar och vi slipper anpassningar och begränsningar men på klimatfronten ser det mörkt ut. Jag har skrivit många inlägg om hur illa det är men att vi faktiskt också kan göra något åt saken. Däremot så ser jag alldeles för få som genomför drastiska förändringar. Vi har vant oss vid välfärd, hög


- Dec 15, 2021
Grön julbuffé
Alright! Jag har tänkt igenom vad jag vill ha på julbordet och när jag tittar igenom historiken på den här bloggen så inser jag att det blir idel upprepningar. Fast det brukar väl vara så på julen? Ibland innebär mitt julbord rena härmningar, det är trots allt en bra brygga över till vegetariskt mat. Igenkänning och trygghet är viktigt om man vill introducera gröna alternativ för en köttätande släkt. Till att börja med ska vi lägga in aubergine för att kunna göra aubergill el