top of page

Getingedalens Gröna

Man blir glad…

Det var mycket som dog i vintras. Det blir dåligt med äpplen i år. Det är löss på rabarbern. Men det gror bättre än någonsin!


Det är ett evigt givande och tagande, minus vägs upp av plus. Just nu är trädgården på väldigt gott humör och då blir odlaren detsamma. Mina fröer vill gro och det är ovanligt lite sniglar, jordloppor och andra skadedjur.


Det där sista skulle jag förmodligen aldrig ha skrivit. Jinx Jinx.


Idag blir det massor av bilder. En liten lägesrapport i jpg-format helt enkelt. Yes, det är fortfarande ganska smått. Yes, jag var sen i starten. Men yes vad fint det kommer att bli i slutänden.

Rucolan brukar inte vara så här aptitlig så här års. Jordlopporna brukar perforera bladen och åkersniglarna brukar tugga på kanterna. Dessutom brukar den gå i blom och stocklöpa men inte i år. Heja rucolan!

Jag sådde tre sorters sallat och alla grodde på första försöket. Det är ovanligt för att vara mig. Här har vi Lollo Rossa men jag har även sått Jericho och en sallatsblandning. Jag tror att det bara är tur men det vore roligt om det fanns en gnutta “learning by doing many mistakes” inblandat. Sallat gillar kyla, skugga och kallt vatten.

Piplöken har gått i blom. Det går fortfarande att skörda späda blad men snart är piplöken för grov för att äta. Blommorna är väldigt fina och populära hos insekterna så piplöken gör nytta under större delen av våren och sommaren. På olika sätt. Perenn, tålig och anspråkslös.

En annan härlig lök är den egyptiska luftlöken. Den har jag mer som prydnad än mat och det är inte bara jag som gillar den...

…även kungstrollsländan gillar luftlökarna. Trollsländor äter massor av myggor och knott så de är varmt välkomna till Getingedalen.

I min perenna löklåda finns det piplök, egyptisk luftlök, kinesisk gräslök och vanlig gräslök. De två sista ska klippas ner och frysas in senare idag. Det kommer nytt. Beståndet av vanlig gräslök utökas varje år. Väldigt bra att ha i frysen under vintern.

Avdelningen ettårig lök bjuder på vitlöksormar just nu. Den sort som jag odlar (namn saknas) får ormlök helt enkelt. Jag är så glad över årets vitlöksodling eftersom jag hade tagit fram varje sättlök själv. Och alla tog sig. Det ska vara 60-70 stycken om jag minns rätt. De borde räcka ett år.

Purjolöksodlingen såg lite nervös ut ett tag men nu har den hämtat sig. Purjolöken gillar massor av gödsel och vatten så den har både ett tjockt lager kobajs under sig och ett blött ulltäcke runt sig.

Självklart måste jag visa en av bäddarna med gul eller röd lök också. Vi är självförsörjande på de flesta sorters lök nuförtiden.

Våra perenna blommor är under förflyttning. Det flyttas några plantor varje vecka i takt med att de visar upp sig i gamla rabatten. Den här mörka stjärnflockan har fått ett nytt liv i nya rabatten och den verkar må utmärkt.

Praktbetonikan flyttades ganska tidigt i våras och den tackar för sin nya luftiga bostad i centrum genom att blomma.

En späd och ynklig raring som tittade upp i gamla rabatten idag var borstnejlikan. Jag hörde verkligen hur den ropade på hjälp och självklart ska den flyttas och få bo med de andra skönheterna i nya lådan.

Apropå blommor och insekter så verkar vallörten väldigt poppis bland humlorna. Vafalls!? Har hon vallört i trädgården? Jo men inte den blå och invasiva utan Bocking 14 som sprider sig med rotknölar. Varför? Jo för att vallörtsvatten är lika nyttigt som nässelvatten. Och vallörtsbladen kan kapas och läggas direkt på jorden. Vid förmultning avger de näring. Och för att vallörtens rötter funkar som en barriär i jorden. En häck av Bocking 14 kan stänga andra växter både ute och inne.

En annan blomma som vi får mycket av i år är schersminen. Äntligen! Det fanns en schersminbuske på tomten när vi flyttade hit men den togs bort i samband med garagebygget. Det planterades så klart en ny men den har dröjt med att blomma. Tills nu. ÄLSKAR doften!

Och potatisen blommar. Potatisen är över huvud taget finare än någonsin i år. Iallafall över jordytan. Vi har tagit upp några knölar på prov och de var gudomligt goda men fortfarande lite för små. RECEPT –>Vi kokade dem och sedan blandades de med brynt smör (alltså ordentligt brynt), finhackad dill, finhackad gräslök och flingsalt. Amen.

Väldigt fin potatisblast.

Dessa gör mig lycklig! Dels för att de har så fin form, dels för att det är sötlupin, en böna lika proteinrik som sojabönan men med den finessen att den går att odla i Norden! Häpp!

Detta gör mig också lycklig! Det är morotsfröerna som jag odlade fram alldeles själv. Och de gror! Rikt! Gallring blir nödvändigt.

När vi ändå snackar lycka; förra året blev det inga rotsaker. INGA. Varken palsternacka, rödbeta, svartrot eller morot ville gro. Har ingen förklaring på det. I år är det tvärtom. Det gror så inni… det här är cirkelbetor. Gallring blir nödvändig även här.

När vi ändå snackar rotsaker och lycka så visar jag gärna den alldeles för täta raden av palsternackor. Skrev jag gallring? Det gror så bra i år!!

De första sockerärterna är klara. Norli var namnet. En blandning av köpta och egenodlade fröer. Alla gror lika bra. Mitt experiment med att så tio sockerärter i veckan hela sommaren verkar bli hur bra som helst. Så kommer jag alltid att göra hädanefter.

Märgärten Kelvedon Wonder har legat i frölådan i säkert 8-10 år men det verkar inte ha varit något problem. Se så fint den har greppat tag i snörena som leder upp till mitt nybyggda växtnät.

Medan vissa örter tvärdog i vintras så har andra blivit monsterstora istället. Libbsticka och fransk dragon mår väldigt bra. Till vänster syns gröna bön-plantor och nedanför dragonen syns mina nya timjanplantor.

När vi ändå snackar monster så passar det bra att visa kvannen. Den är också populär hos insekterna. Två meter hög, vackra limegröna blommor, lila stjälk och yvigt bladverk. Tyvärr smakar vårt exemplar illa. Först är den lite salt och sedan smakar den tvål.

Det tog säkert fem år innan den spanska körveln blommade. Äntligen får vi välsmakande frökapslar. Det är som att stoppa en liten lakritspastill i munnen.

I växthuset kommer basilikan fint. Två sorter satsade jag på i år, mest för ögats skull.

I växthuset bor alla chiliplantorna, det finns inte en chans att försöka odla chili utomhus hos oss. Den här heter typ “Seven pot bubblegum” och när man ser dem så förstår man varför.

Tomaterna är på gång.

Den goda druvan Sukribe ger generös skörd efter att ha haft ett viloår 2021.

Marconi Rosso är årets paprikasort.

Jag avslutar med en bild på fläderbusken. Den gav stor skörd i år och jag har tagit hand om så mycket jag har kunnat. Det har blivit både flädersaft (med rabarber istället för citron), flädermarinerade jordgubbar och flädersirap.

Det här är ett ganska bra recept. Men jag använder ingen citronsyra utan fryser min saft istället. Dessutom tar jag bara hälften så mycket socker och jag löser upp det i kokande vatten istället.

Dessutom har jag kokat rabarbersylt. Jag äter ganska mycket gröt och till denna är det gott med lite rabarbersylt. Detta är mitt recept.

Vi har monsterrabarber.

Nästa inlägg blir antingen en uppföljning på dagens bildskörd med ännu mera grönska och några trevliga recept. Eller också blir det ett sorgligt inlägg om klimatet för jag har läst Parisavtalet. Va? Är inte det här en odlingsblogg? Jo. Jag odlar mat och livsmedelsproduktionen har en väldigt stark koppling till klimatproblemet. Den som vill läsa på i förväg hittar länkar nedan.




Recent Posts

See All

コメント


bottom of page