

- Jul 3, 2022
Man blir glad…
Det var mycket som dog i vintras. Det blir dåligt med äpplen i år. Det är löss på rabarbern. Men det gror bättre än någonsin! Det är ett evigt givande och tagande, minus vägs upp av plus. Just nu är trädgården på väldigt gott humör och då blir odlaren detsamma. Mina fröer vill gro och det är ovanligt lite sniglar, jordloppor och andra skadedjur. Det där sista skulle jag förmodligen aldrig ha skrivit. Jinx Jinx. Idag blir det massor av bilder. En liten lägesrapport i jpg-forma


- Jun 16, 2022
Mitt i…
Idag blir det bilder. Ärliga bilder på ynkliga plantor och mycket jord. Men så är läget i Getingedalen just nu. Dels var våren kall, dels är odlaren lite sen i år. Men odlaren är väldigt nöjd för snart är allt i jorden. De ynkliga plantorna och fröerna. Men framför allt gödseln. Dessutom har det lagats lådor. Trä, jord och vatten är ju egentligen ingen bra kombo men jag älskar att odla i upphöjda bäddar med sarg så det är värt att lappa, laga och byta ut ibland. Nya klätterst


- Jun 12, 2022
Målla, morot och mums
Trädgårdsmållan Aurora Orach Mix Yes. Juni är det nya maj. Jag puttrar på i takten lite om dan och det ser ut att hålla. Det känns som om jag kommer att vara klar till midsommar. Eller klar, när blir man det? Vi fortsätter att konstatera att mycket har dött i vinter. Kaprifolen visar inte ett enda livstecken och myntan – den som ska vara omöjlig att ta dö på – lyser med sin frånvaro. Eftersom dessa är nödvändiga hos oss så kommer jag att göra det enkelt för mig och köpa nya p


- Apr 21, 2022
Äntligen!
Där kom våren! Äntligen kan jag skriva att snölagret minskar och att vårtecknen ökar. Kogödselhögen är på plats, tomaterna planteras om och spenaten gror. I de odlingsbäddar som saknar täcke är jorden redan mjuk. Termometern är på plats, det behövs inte många plusgrader för att så bondbönor och sätta potatis. Fem grader är det redan i bäddarna som har täckts av! Det räcker för bondbönor, dill, persilja, palsternacka och sallat. I de odlingsbäddar som har ett lager täckmateria


- Apr 6, 2022
Årets potatis
En halvdan men jättelång vinter, så blev det tydligen i år. Jag får upp årsminnen på sociala medier som visar på vår, värme, mjuk jord och rykande gödselhögar. Prognosen visar på fortsatt kyla så jag gissar att vi blir snuvade på våren och att vintern följs av sommar. Nåväl, det är bara att acceptera sådant jag inte kan förändra. Men jag är ju svensk och pratar ofta om väder. Mer eller mindre medvetet. Det bara händer. 5 april 2022. Det har kommit ännu mer snö sedan förra vec


- Nov 10, 2021
Vitlöken är i jorden!
Yes! Ibland är det bra att “lova” saker för då händer de på riktigt. Det hade hänt iallafall men kanske inte just idag. Jag är glad att det hände idag. Vitlöken är planterad. Jag vill sätta den så sent som möjligt för att den inte ska gro innan vintern. Men flera gånger har jag väntat lite för länge och det har varit stenhårt i jorden, snö och fingrarna har blivit stelfrusna. Bildminne från 2019. En lite jobbigare plantering. 10 november kan inte vara för tidigt. Jorden var m


- Sep 22, 2021
Som att trycka sina egna pengar
Livet är fortfarande påverkat av pandemin och skörden pockar på uppmärksamhet. Det ena ger utrymme för mer matlagning än vanligt och det andra skapar förutsättningar. Det här inlägget kommer att handla om matlagning och förädling baserat på skörd. Bon Appetit! Chili Det är roligt att odla chili. Det blir så stor variation och plantorna är vackra. Däremot är jag usel på att äta chili men det finns andra i hushållet som sköter den biten. Chiliskörden är god i år och idag skörda


- Sep 8, 2021
Fin start på september
September har ju börjat väldigt fint. Härliga, sköna höstdagar som jag gärna tillbringar utomhus. Och utomhus måste jag nästan vara om jag ska samla ihop skörden. Själva poängen med odlandet liksom. Idag blir det helt enkelt lite skördebilder. Vad händer just nu i trädgården? Jag tog upp vitlöken för ungefär tre veckor sedan och sedan dess har den legat på tork. Det finns flera sätt att se om vitlöken är färdig men mitt bästa sätt är att kontrollera blasten. Om tre eller fler


- Sep 1, 2021
Tomatfilm
Idag är det första september! Sommaren är slut! Jag hade jacka när jag gick ut med hunden! Jag har slutat gödsla. Vattnar sparsamt. Ägnar mig bara åt skörd nu. Letar inte ens skadedjur längre. Det har varit ett bra tomatår. De flesta tomater odlar jag i växthuset men det finns ett par sorter som kan odlas utomhus. Friland är för vågat, nu snackar vi utomhus i ett varmt och skyddat hörn. Jag gjorde en film. Kanske mest för att jag tycker att det är skitkul att göra film just n


- Aug 29, 2021
Veckans skörd: zucchini och äpplen
Det var inget hallonår. Inte heller något morotsår. Däremot är det ett bön- och tomatår. Det är dessutom ett zucchiniår. Fast det är zucchiniår varje år. Jag sätter alltid några fröer för mycket eftersom man inte vet hur många som gror. Alla grodde. Och jag har inte hjärta att ta bort några groddar. Man vet heller inte om alla plantor kommer att nå vuxen och produktiv ålder. Jag har dock lärt mig att ta hand om frukterna på ett vettigt sätt. Först och främst behöver man inte


- Aug 18, 2021
Havtorn
Det står skördeinlägg i min kalender och det ska ni få. Men det kommer bara att handla om en gröda, resten kommer så småningom. Jag har skrivit om havtorn förr, ett ganska utförligt inlägg som jag gärna hänvisar till, så idag blir det bara en beskrivning av hur jag plockar, tar hand om och äter mina havtornsbär. Jag sökte på havtorn i min egen blogg, ganska många navelskådarpoäng på det, för att se vad jag har skrivit förr. Blev påmind om att jag testade en grej första året s
- Aug 4, 2021
Chicken Sheraton
Idag har jag lovat att berätta om hönshusprojektet så det blev en enkel film. Dåligt förberedd med en hel del felsägningar som följd men ändå; så här långt har vi kommit. Nästa vecka blir det ingen blogg pga prioriteringsskäl men sedan måste det nog bli ett skördeinlägg för livet handlar mycket om det just nu. #hönshus #höns #omställning #Getingedalen #Film #permakultur #självförsörjning #hönsgård #självhushållning #trädgård #självförsörjande


- Jul 28, 2021
Sista veckan i juli
Vad skördas vecka 30 i Getingedalen? Hur går det med hönshuset? Har sparrisen kommit ner i jorden? Ja det kan man undra men inte så länge till. I dagens blogg kommer alla svaren. Vi gör något nytt på hönshuset varje dag. Nu är det färdigmålat på insidan, sedumtaket ligger på plats och en fin trappa har byggts. Men vi jobbar inte åtta effektiva timmar per dygn med detta, nej en grej om dagen på sin höjd. Det handlar om att vi vill hinna annat också; sjöarna är sköna att bada i


- Jul 8, 2021
Att skörda i juli
Getingedalen och jag har en sak gemensamt; vi är lite långsamma. Getingedalen kan inte rå för det, det ligger där det ligger och här kommer våren lite senare, det är lite kallare och här råder andra förutsättningar. Jag har blivit långsammare med åren, orsakerna är både medvetna och ofrivilliga. Jag har dock inga problem med det. Så när andra skördar både gurkor och sallat så kan vi bara titta på och önska Bon Appétit för här är vi inte i närheten av någon gurkskörd än. Detta


- Jun 26, 2021
Gödsla och döda
Jag fick en trevlig kommentar! Det gällde min hönsgödselsoppa och hur jag gör med den. Så här kommer en liten utläggning runt stödgödsling med vätska: Alltid redo. Min tunna med hönsgödselsoppa. Jag grundgödslar på våren, oftast med kogödsel och kökskompost. Båda dessa är långtidsverkande och medelstarka. Jag ger 3-5 stora spadar per kvadratmeter ganska grunt i bädden. Näringen hittar neråt av sig själv med hjälp av vatten. Maskar och mikroorganismer bryter ner gödseln till j


- Jun 9, 2021
Permakultur, ihop med naturen
Jag har tjatat om permakultur sedan flera år tillbaka men nu tänkte jag rekommendera en dokumentär som angriper ämnet från flera håll och kontinenter. Den heter Permakultur, ihop med naturen och hittas på UR Play. Det enklaste är om du ser den, det handlar bara om 54 minuter av ditt liv, men jag sammanfattar med lite citat från dokumentären nedan. För mig är permakulturen en vägvisare. Den har tolv grundprinciper som guidar mig, både i mitt odlande men även i anda val i livet

- May 26, 2021
Tji rundvandring
Nästa vecka blir det helt enkelt en statusrapport med foton från trädgården. Så avslutade jag förra veckans inlägg men jag kommer inte att hålla mitt löfte. Orsaken heter väder. Inte för att jag är känslig för vatten, som hundägare har jag vant mig vid att vara ute i alla väder, men det blir kladdigt och tungt med blöt jord. Fröer fastnar på fingrarna, tuschet flyter iväg när jag ska skriva mina skyltar och kameran får fuktskador. Men jag har annat att skriva om, tro mig, det


- May 19, 2021
Ny plast och kogödsel utan kogödsel
Så! Då hade vi äntligen alla grejer på plats! Dags att byta plasten på växthuset. Vi har ett egenbyggt växthus från 2005. Första gången använde vi jättebilligt plast. Den kunde sitta i tre år innan den vittrade sönder. Man får vad man betalar för. Vi var ändå nöjda att den höll i tre år eftersom vi betalade typ noll kronor för den. Därefter beställde vi riktigt tjock växthusplast för ungefär 1600 kr. Den har suttit till idag så den har också betalat sig. Förra året gjorde vi


- May 13, 2021
Kontraster
Förra veckans inlägg började med klagomål på vädret. Det var verkligen inte skönt ute. Idag är det raka motsatsen, man vill bara vara ute, hur underbart som helst. Den här värmen som följd på regnet som föll i helgen har fått naturen att explodera. Plötsligt fick jag en känsla av bråttom. Mina förodlingar ska snart planteras ut, prognosen ser ok ut och plantorna får inte plats inomhus längre. Vi behöver dock byta plasten på vårt växthus först. Jag skrev om det för ett par vec


- May 5, 2021
Sista bakslaget?
Alltså i skrivande stund är det rent förskräckligt där ute. Snöblandat, horisontellt regn och storm. Jag hoppas att det är sista bakslaget, prognosen visar härlig värme nästa vecka. Nåväl, innan detta läskiga väder har det varit ganska skapligt ute. Jordtermometern visade hela nio grader en dag och jag var snabbt ute med mina sättpotatisar. Först en omgång med bredgrepen för att luckra lite men ingen gödsel. Mina potatisar får leva på resterna från förra året och det som täck