

- Jul 3, 2022
Man blir glad…
Det var mycket som dog i vintras. Det blir dåligt med äpplen i år. Det är löss på rabarbern. Men det gror bättre än någonsin! Det är ett evigt givande och tagande, minus vägs upp av plus. Just nu är trädgården på väldigt gott humör och då blir odlaren detsamma. Mina fröer vill gro och det är ovanligt lite sniglar, jordloppor och andra skadedjur. Det där sista skulle jag förmodligen aldrig ha skrivit. Jinx Jinx. Idag blir det massor av bilder. En liten lägesrapport i jpg-forma


- Sep 30, 2020
Förkovran
Det blev ingen blogg förra veckan. Det blev en massa annat. Helt plötsligt hopade det sig och jag var tvungen att prioritera. Idag tänkte jag tipsa om sådant man kan läsa, se och lyssna på. Självklart med trädgårds- eller odlaranknytning. LÄSA Svenska Dagbladet publicerade en artikel den 19 september om den positiva klimateffekten av att odla sin trädgård. Artikeln är för ovanlighetens skull offentlig och kan läsas även av icke-prenumeranter. Redan i lågstadiet lärde åtminsto


- Jun 10, 2020
Did I plant that?
Ja kära någon. Det här var veckan då tomatplantorna drabbades av skador, inte mina egna i särskilt stor omfattning – än – men väldigt många i Sverige och Norden. Lena Israelsson, en bra odlingsboksförfattare och aktivist har uppmärksammat att det är flera ekologiska och KRAV-märkta flytande näringslösningar som har haft giftiga bekämpningsmedel i sig. Det är framför allt tomat- och paprikaplantor som får skador av detta. Skandalen är i sin linda men det uppmärksammades i sena


- Apr 22, 2020
Lätt och tungt omvartannat
Den här årstiden – och som vädret är just nu – är det inte särskilt svårt att hitta saker att skriva om. Tvärtom, det är svårt att begränsa sig. Om något är tungt så är det gödselsäckarna, annars är det bara lite svettigt. Den härliga sortens svett. Kursen i hållbar grönsaksodling är över och det gick bra. Elva nyfika odlare kom och lyssnade tålmodigt på min berättelse och jag hoppas att var och en fick med sig något matnyttigt. Framför allt var det en riktigt fin vårdag och


- Mar 25, 2020
Plötslig högfart
Om det var lite lågfart förra veckan så är det raka motsatsen nu. Att hålla avstånd, undvika sociala kontakter och isolera sig är vardagsmat för mig. Jag bor vid världens ände (även om jag helst kallar det världens början), jag grejar med odlingarna (precis som alltid så här års), jag jobbar i verkstaden (och där är det lika folktomt som vanligt), och jag hänger i skogen med hunden, utan sällskap. Nu har jag sått tomatfrö och planterat om lite chili och paprika. Tomatfröerna


- Feb 26, 2020
Frösådd och föreläsningar
Söndagen den 16 februari sådde jag sånt som behöver lite extra lång tid på sig. Sådden ställdes på värmematta och under lock så det grodde snabbt. Vad sådde jag? Chili. Fast det är inte jag som är chef över chilin i det här hushållet. Kocken fick själv välja vilka sorter han har mest nytta av så det blev Basket of Fire, Chocolate Habanero, Carolina Reaper och en orange som vi inte vet namnet på. Samtliga fröer kom från egen skörd, inga köpefröer i chiliavdelningen i år. Efter


- Mar 13, 2019
Vecka 11: omskolning av aubergine
Alltså det är så mycket vinter. Jag har fortfarande svårt att motivera en kallsådd av kål. Spenaten har inte grott. Det står allt som oftast snöskottning i kalendern. Inomhusodlingen är fortfarande liten och man hinner liksom med. Sånt är trevligt. Konstaterade att mina aubergineplantor hade vuxit sig osunt långa och sköra och ville ta reda på huruvida de kan omskolas djupt eller inte. Mitt sätt att ta reda på snabba fakta är att gå in på Runåbergs hemsida. De är otroligt gen


- Mar 6, 2019
Vecka 10: recept på pastej, odling med grannarna och ett fint omdöme
Det blev vinter igen. Massor av ny snö har fallit och det ser ut som det ska i början av mars. Tänkte väl det. En kombination av detta och en rejäl förkylning innebär att jag inte har gjort någon kallsådd av kålfröer. Fast det är ju knappast någon stress, inget gror ju förrän det blir varmare igen. Spenaten har alltså inte grott i växthuset än. Däremot så växer det inomhus. En del har vuxit till sig så pass mycket att det var dags att rigga lysröret igen. Tack och lov har jag


- Feb 20, 2019
Vecka 8: förodling och sättpotatis
Det första är sått! Sånt som behöver god tid på sig har jag planterat. Nu är det bara att vänta och hålla tummarna. Och vattna. Förodling är verkligen ingen vacker historia. Iallafall inte hos mig som återbrukar odlingskärl hej vilt. Tur att jag kan hållas i verkstan. Den gula löken är sådd. Glassburk med hål i botten och gammal fruktlåda funkar lika fint som det högra arrangemanget. Alla gamla hyacintkrukor sparas. Perfekta till förodling. Paprika och aubergine är långsamma


- Feb 28, 2018
Nationella isveckan
Jo tjena. I förra inlägget skrev jag kanske en kallsådd i växthuset i nästa inlägg. Det var tur att jag skrev kanske. Nationella isveckan drabbade oss och det är ju spännande med ovanliga väderfenomen men det lockar knappast till växthusarbete. SMHI berättar om ovanligt sen sibirisk kyla som fryser hela landet till is flera dygn i sträck och jag är visserligen van vid vinter och kyla men nu blåser det en riktigt obehaglig vind dessutom. Den är säkert sibirisk den också. En vä


- Jan 10, 2018
Stolt
Jag är stolt. Det tycker jag att man ska vara lite oftare. Att fullfölja en plan, att slutföra ett projekt, att klara ett prov, att vara modig och gå utanför sin bekvämlighetszon. Det finns många anledningar att vara stolt. I mitt fall kommer stoltheten ur min gedigna fröinventering och utvärdering av odlingsåret 2017. Detta genererade dessutom en fröbeställning och en plan för odlingsåret 2018. Jag är ingen anhängare av kaosbeställning, vill inte ha hundratals halvfulla fröp


- Dec 20, 2017
Avslutningar och julförberedelser
I måndags tog den sista paprikan slut. I år valde vi att förvara skörden i skafferiet och det gick bra. Nu var de lite skrynkliga men fullt ätbara. Bra tajming. Bra att veta. Förra året valde jag att hacka paprikan grovt och frysa in. Vi har fortfarande kvar av den paprikan och den funkar fint i väldigt många sammanhang. Pizza bland annat. Pizzan som gjordes i Getingedalen i måndags med de sista paprikabitarna. Även rödlöken, chilin och tomatsåsen kommer från egen skörd. Fejk


- Jun 28, 2017
Binda upp och klippa ner
Purpurkrage Nu kan jag se vad som är ogräs och vad som är sått. I vissa rader var det lite klurigt ett tag eftersom jag inte visste vad jag skulle förvänta mig. Hur ser egentligen palsternackans grodd ut? Till slut lyckades jag urskilja ett mönster; vissa groddar kom med jämna mellanrum och var förhållandevis lika varandra. Först då vågade jag rycka upp allt annat. Knölfänkål. Jag visste hur dessa groddar såg ut så här kunde jag rycka bort allt annat från början. Lärdom: Alla


- Apr 5, 2017
Läget i dalen
Här är vi inte först på bollen. Zon 5 och 260 meter över havet har sina konsekvenser. Och även om alla redan har sett knoppande träd och ståtlig vitlök i trädgårdarna på närkesslätten så tänker jag redovisa läget i Getingedalen. Först vill jag bara ge er tre tips: 1. Biljetterna till Sara Bäckmos föreläsning den 20 maj går som smör! Skynda till Rosengrens skafferi för att vara säker på att få höra henne! 2. Rekommenderar säsongens första avsnitt av Odla med P1, särskilt 21 mi


- Mar 1, 2017
Paprika, bloggnyheter och föreläsning
Häpp! Idag har jag lovat att skriva om paprika så det ska jag göra. Dessutom hade jag förhoppningar om att bloggen skulle ha fått ett nytt namn och utseende till idag och så har skett. Tack för det NA! Så här ligger det alltså till; i ganska exakt fyra år har jag trädgårdsbloggat för NA tillsammans med mina bloggvänner Ulf, Lena och Titti men nu har de avslutat sitt skrivande och jag är ensam kvar. Det var kul att samarbeta med dem men det känns kul att vara ensam också. Allt