top of page

Getingedalens Gröna

Inte en lugn stund i maj

Det blev ingen blogg förra veckan. Det blev en massa annat istället. Sådan är våren, särskilt 2022.


Allt som skulle ha hänt under pandemin händer nu istället. Framflyttade konserter, uppskjutna resor, släktträffar och kompishelger. Hur trevligt som helst men en normal vår har jag åtminstone varannan helg för mig själv. Så är inte fallet 2022.


Det är galet svårt att hitta luckor i kalendern och hinna med. Dagens i-landsgnäll. Och när de sociala medierna påminner om hur långt jag hade hunnit så här dags tidigare år kan inte stressen låta bli att infinna sig.


Trots detta så är potatisen i jorden. Och bondbönorna. Och de första 10 sockerärterna. För i år ska jag sätta 10 sockerärter var tionde dag så att jag kan skörda hela sommaren. Utvärdering följer.


Inomhus daltar jag med diverse förodlade plantor och jag fortsätter att så några saker varje vecka. Förodlingen går ovanligt bra i år, platsbristen är påtaglig. Ännu mera i-landsgnäll.

Våren fortsätter att tveka, inte mig emot, så här länge brukar vi inte kunna njuta av vitsipporna. Och vi hinner med att följa träden som får allt större löv för varje dag.


De flesta av mina odlingsbäddar är täckta av organiskt material under vintern. Detta rakar jag av med en räfsa innan jag bearbetar jorden. Om jag hade haft obegränsad tillgång av täckmaterial så hade jag myllat ner det i jorden med grepen men jag tar bort det mesta och lämnar lite till maskarna.

Det här är en av mina smala odlingsbäddar. Vid sidan har jag lagt allt täckmaterial, det består av gamla växtdelar, löv, halm och ibland fårull. Därefter tar jag fram min älskade bredgrep och luftar jorden. Det är NO DIG som gäller i min trädgård, grävning mår varken jag eller jordens invånare bra av.

Bredgrepen, så ergonomisk och effektiv!

Den här bädden är på gränsen till för smal för två rader potatis men en rad skulle bli onödigt lyxigt med utrymme, så mycket jord har jag inte råd att ge varje knöl. Jag placerar ut potatisen och sedan gör jag ett hål med trädgårdsspaden. Om min potatisodling hade varit större så hade jag gjort fåror. John Taylor sa i det senaste avsnittet av Trädgården att sättpotatisarna skulle ner 9-13 cm under jordytan.

När allt är klart så lägger jag på täckmaterialet igen. Jordens invånare älskar det, ogräset får ingen chans och fukten stannar längre i bädden.

Potatisen får ingen gödsel, däremot så vattnar jag.

Det är också tid för nässlor! I Getingedalen är de perfekta nu; späda, näringsrika och goda. Med handskbeklädda händer plockar jag snabbt ihop ett par liter toppskott och kokar soppa. Äts med mjukkokt ägg. Inte hårdkokt eller löskokt utan mjukkokt. Äggen kommer från grannens hönor men vårt eget hönshus börjar faktiskt närma sig klart.


För övrigt kan jag berätta att det har kommit nya avsnitt i Stefan Sundströms serie Hur ska vi fixa käket? Jag samlar alla länkar i detta inlägg.


Kommande evenemang som jag gärna tipsar om: Tysslingedagen den 26 maj. Det brukar helt enkelt vara väldigt trevligt och flera stationer har trädgårdstema. Jag finns på station 29 och säljer keramik. Detta är det enda evenemang som fortfarande är värt att packa i flera timmar för.

Tysslingedagen

TysslingedagenComments


bottom of page