top of page

Getingedalens Gröna

Sant eller falskt om ekologiskt


Sammanfattning av filmen:


Gör ekologisk odling verkligen skillnad för miljön?

Ja! Ekologiska gårdar har större biologisk mångfald, inga farliga kemikalier och ett schysstare liv för djuren.


Ekologisk mat är väl inte hälsosammare än besprutad mat?

Jo giftfri ekologisk mat blir hälsosammare i det långa loppet. För när man äter oekologiskt kombinerar man ett gäng otäcka gifter. Ingen vet egentligen hur våra kroppar reagerar på låga halter av kemiska ämnen samtidigt i kroppen.


Jag har hört att ekologiskt skulle vara sämre för klimatet. Ska jag sluta köpa eko?

Absolut inte! Allt jordbruk påverkar klimatet men ekologisk produktion lagrar mer kol i jorden och skippar klimatboven konstgödsel. Så om vi tittar på jordbrukets totala miljöpåverkan då vinner ekobönderna med hästlängder.


Kan jag lita på att eko är bra, det pågår ju fusk överallt?

Allt som är eko kontrolleras noggrannare än annan mat. Krav har dessutom ännu strängare regler. Det är större risk att du blir lurad om du äter mat som inte är ekologisk eftersom den kontrolleras mindre.


Ekologiskt odlad mat är så dyr, varför ska jag betala mer för det?

Ja eko kan vara dyrare, det stämmer. Men tänk istället att den andra maten är för billig. För om kemikaliejordbruket skulle stå för kostnaderna för till exempel förorenat vatten, artdöd, hälsoskador, övergödning etc. då skulle vi få veta vad maten egentligen kostar och den är svindyr.


Svenskt och lokalt är väl bättre än att handla ekologiskt?

Nej. För det är oftast inte transporten som är grejen. Det som påverkar miljön mest är hur maten produceras och då är ekologiskt ett superviktigt val även om äpplet är skeppat från Italien. Men självklart är ett närodlat svenskt ekoäpple bäst!


Ekologisk mat funkar inte om vi ska mätta alla värdens hungriga!

Världsledande forskare och experter säger att våra jordar utarmas och att artdöden är akut. En av lösningarna på det är att odla ekologiskt. Dessutom produceras det tillräckligt med mat för att mätta alla hungriga redan idag. Problemet handlar om orättvis fördelning av den maten, vad som produceras och matsvinnet.Comments


bottom of page