top of page

Getingedalens Gröna

Spenat, tomat och Eva Robild

Jag är självförsörjande på spenat. Idag sådde jag spenaten i växthuset och sedan hämtade jag fryst spenat från förra årets skörd till kvällens middag. Tillfredsställande.

Spenatfrö är lätt att så; de är stora, ljusa och lätthanterliga.

Så här lagrar jag spenat; snabbt förvälld, avrunnen och sedan ner gamla mjölkkartonger i frysen.

Matador har levererat förr så jag kör på ett säkert kort.

Drömmen är att kunna vattna med snö. Jag lägger ett lager på jordytan som långsamt smälter och sipprar ner i jordbädden.

Även tomatfröerna har börjat komma i jorden fast inomhus. Jag har alldeles för många tomatsorter och de senaste åren har jag varit ganska duktig på att dokumentera så nu vet jag vilka jag vill satsa på och vilka som kommer att utgå ur sortimentet.


En bra grej är att tomatfröer har lång lagringstid. En annan bra grej är att tomatplantor är ganska lättsålda.

Årets fröpåsar.

Jag har långt ifrån testat alla tomatsorter, tvärtom så har jag provat ganska få, men jag har hittat några favoriter som jag kommer att odla lite mer av i år:

  1. Chilega. Godare än godast.

  2. Black Cherry. Typ samma anledning som ovan. Och för att det är kul med olika färger.

  3. Tiny Tim. För att den är så gullig. Och god. Nästan lika god som kamraterna ovan.

  4. Sibirjak. För att den mår bättre utomhus än alla andra sorter jag har provat. Dessutom ger den stor skörd av stora tomater och får typ aldrig några sjukdomar. Den perfekta tomaten att förädla.

I år testar jag några nya sorter:

  1. Hundreds and Thousands. Jag läste så mycket om denna tomatsort att jag ville prova själv. Som namnet säger så ska den ge sjukt stor skörd av pyttesmå söta tomater. En sort som gärna odlas i ampel eftersom den har ett hängande växtsätt.

  2. Sungold. Enligt ryktet ska den vara sötare än sötast. Dessutom fanns det en efterfrågan på gula tomater i hushållet.

  3. San Marzano. Den får sällan höga betyg i smaktester men detta lär vara den vanligaste tomatsorten i konserveringssammanhang. Och en av de bästa att göra pizzasås på och med en hobbykock i hushållet så måste den provas.

  4. Sirjas Love. Fröer köptes på Tant Grön för att tillfredsställa önskan om en gul tomat. Den ska vara tidig och ge stor skörd dessutom.

Sibirjak.

Jag hörde just en trevlig föreläsning med Eva Robild som hette När själen får grönska. Det var en finstämd berättelse om hur trädgården, naturen och jorden kan ha en helande effekt på människan. Först kändes det lite flummigt men sedan insåg jag att det fanns både genomtänktheter, sanningar och forskning bakom Evas ord.


Det schyssta med Koloniträdgårdsförbundet, som hade arrangerat denna onlineföreläsning, är att de spelar in föreläsningarna och lägger ut dem på sin hemsida. Nu tror jag inte att Evas har hunnit dit än men här är kolonikanalen där föreläsningarna läggs upp.


Jag lärde mig många saker, bland annat att jag borde låta bli hörlurarna när jag är i trädgården eller skogen…


Jag har ju lovat att berätta om föreläsningen jag höll den 5 mars, om den ätbara trädgården. Så nästa inlägg får helt enkelt bli ett sammandrag därifrån!


Om du är spenatätare så rekommenderar jag dig att så fröerna nu! De förstörs inte av att ligga i jorden i ett par veckor och sedan gror de plötsligt en vacker dag! De gillar kylan och mörkret. Senare i sommar är spenaten ganska svår att odla.

Comments


bottom of page