

- Jun 1, 2022
Att göra det enkelt för sig
Nu var det ett tag sedan jag skrev. I förra inlägget berättade jag om den fulltecknade våren och om Tysslingedagen. Jag har prioriterat. 2022 är enkla året. Jag tränar på att acceptera och inte låta stressen dominera. Jag valde att fokusera på en sak, Tysslingedagen, och det var det värt. Nu är den överstökad och jag tillbringar tid i trädgården igen. Maj brukar vara månaden då jag gör allt. Preppar bäddarna, planterar ut, sår, gödslar, fixar och pysslar. Juni är det nya maj.


- Apr 27, 2022
Äkta vår!
Det här är helt perfekt tycker jag. Att våren tvekar och tar god tid på sig. Jag gillar att pricka av vårtecknen och att dessa dagar är många. Idag har jag lovat att skriva lite om växelbruk, hur jag ser på det och hur jag gör. En del bryr sig inte ett dugg om att växelbruka och det kan funka, absolut. En del är hard core och har ett skifte på åtta år, andra jobbar lite mittemellan och har ett skifte på fyra år och bara när det gäller vissa grönsaker. Jag är nog mest den sist


- Apr 14, 2022
Världens längsta vinter
Hahahaha! För två veckor sedan lade jag ut en bild med ett tunt snötäcke och beskrev den hårda och ogrävbara marken. En liten snödroppe visade jag också. För en vecka sedan visade jag ett tjockare snötäcke och undrade om tiden gick baklänges? Och sedan kom rekorddygnet då vi fick 50 cm snö på ett par timmar, då alla bussar stod stilla, då träden knäcktes och bara hälften kom till jobbet. Det är mitten av april och vi är inte i närheten av något trädgårdsarbete i Getingedalen.


- Mar 16, 2022
Spenat, tomat och Eva Robild
Jag är självförsörjande på spenat. Idag sådde jag spenaten i växthuset och sedan hämtade jag fryst spenat från förra årets skörd till kvällens middag. Tillfredsställande. Spenatfrö är lätt att så; de är stora, ljusa och lätthanterliga. Så här lagrar jag spenat; snabbt förvälld, avrunnen och sedan ner gamla mjölkkartonger i frysen. Matador har levererat förr så jag kör på ett säkert kort. Drömmen är att kunna vattna med snö. Jag lägger ett lager på jordytan som långsamt smälte


- Nov 3, 2021
Tji vila
Jag slutade förra inlägget med att skriva om te, brasor och kura skymning. Och visst blir det en del av den varan, mer än andra årstider, men den där vilan som jag trodde skulle infinna sig tack vare att jag stängde trädgården kan jag fetglömma. Ni märker ju att det var två veckor sedan jag skrev sist och det är inte den takt jag egentligen vill hålla men om kalendern är full så är den. Det handlar om flera saker: Dels märks det att pandemin (förhoppningsvis) sjunger på sista


- Jul 15, 2021
Redovisning
Jag lovade en massa saker i förra inlägget så idag känns det som ett redovisningsinlägg. Det var främst tre saker som utlovades: potatisskörd, sensommarsådd och vattentunnornas nya seriekoppling. Jag tycker att det går trögt i år. Det kommer upp minnen på sociala medier som vittnar om att jag har skördat bär och grönsaker tidigare förr om åren. Men det är inte mycket man kan göra åt den saken. Bara gilla läget. Över till redovisningen. Jag skördade min på pappret tidigaste p


- Sep 9, 2020
Skörd! Om gurka, tomat och bladgrönt.
Här kommer mitt sista inlägg om grönsaker som har gett bra skörd i år. Idag tänkte jag berätta om det man gjorde sallad av på 80-talet; gurka, tomat och sallat. Fast jag jobbar brett och tänkte avhandla flera olika gröna blad. Gurka Jag är ingen bra gurkodlare och jag vill fortfarande inte påstå att jag vet hur man gör men i år har vi skördat mycket gurka så något har jag ändå lärt mig med åren. Det kan också bero på att jag sådde galet många gurkfröer i våras. Jag hade masso


- May 13, 2020
Ännu mera vilt
Vädret är lite småvilt, T-shirt ena dagen, halsduk och långkalsonger nästa. Mina senaste inlägg har präglats av vildplockad mat och det blir ganska vilt även idag. Men vi börjar med den tama avdelningen. Spenaten är skördad! Det kan ha varit rekord och jag kunde frysa in tolv små paket med förvälld spenat. Vi passade på att göra den indiska rätten Palak Paneer när vi ändå hade skördat. Löken är satt. I år gör jag det lätt för mig och använder sättlök. Lika mycket gul som röd.


- May 6, 2020
Vild matlagning och nya projekt
Idag blir det en hel del kopplat till veckans skoluppgift; matlagning på vildplockat. Jag skrev om det redan förra veckan och det blir uppföljning idag. Det blir också några bilder på alla pågående projekt. Jag är garanterat inte ensam om att ha trädgårdsprojekt den här årstiden. Särskilt inte i coronatider. Många bilder utlovas hur som helst! Vi lagade nässelgnocchi med vitlöksfrästa humleskott och kirskålschips. Två vilda och en halvtam växt. Receptet på nässelgnocchi hitta


- Apr 29, 2020
Skog och spenat
Grannens skog är lite finare än min så det får bli en bild på den istället. Jag har hund och egen skog men man behöver varken ha hund eller skog för att ta till sig av följande simpla tips: Ha alltid med en tyg- eller plastpåse i fickan när du går ut i skogen. Jag vet inte hur många gånger jag har börjat plocka på mig saker när jag är ute i skogen med hunden. Fickorna fylls med ätbart som blir mosigt och oanvändbart redan innan jag kommer hem. Dessutom har jag fått geggiga fi


- Mar 25, 2020
Plötslig högfart
Om det var lite lågfart förra veckan så är det raka motsatsen nu. Att hålla avstånd, undvika sociala kontakter och isolera sig är vardagsmat för mig. Jag bor vid världens ände (även om jag helst kallar det världens början), jag grejar med odlingarna (precis som alltid så här års), jag jobbar i verkstaden (och där är det lika folktomt som vanligt), och jag hänger i skogen med hunden, utan sällskap. Nu har jag sått tomatfrö och planterat om lite chili och paprika. Tomatfröerna


- Mar 4, 2020
Vatten, växtmjölk och matsvinn
Jag filar på mina föreläsningar. På den första, hos Naturskyddsföreningen, ska jag prata om grönsaksodling och vegetarisk matlagning ur ett hållbarhetsperspektiv. När jag klurar på formuleringarna och tittar igenom vad jag har sagt och skrivit förut så handlar allt om att vara en del av lösningen istället för problemet. Oavsett om jag envisas med att odla, lagra och förädla mina egna grönsaker, om jag har satt ett “larm” på mitt kontokort eller om jag skriver om vikten av att


- Feb 26, 2020
Frösådd och föreläsningar
Söndagen den 16 februari sådde jag sånt som behöver lite extra lång tid på sig. Sådden ställdes på värmematta och under lock så det grodde snabbt. Vad sådde jag? Chili. Fast det är inte jag som är chef över chilin i det här hushållet. Kocken fick själv välja vilka sorter han har mest nytta av så det blev Basket of Fire, Chocolate Habanero, Carolina Reaper och en orange som vi inte vet namnet på. Samtliga fröer kom från egen skörd, inga köpefröer i chiliavdelningen i år. Efter


- Sep 18, 2019
Vecka 38: skörd
Det blåste rejält. Och varje gång det händer så välter våra humlestörar. Konstruktionen blev helt enkelt för svag från början. En stör full av humle blir skittung och känslig för vind. Stolparna måste förankras i jorden bättre än man tror. Plockepinn. Annars är det en underbar odlingshöst och jag går mot ett riktigt bra resultat i år. Det är klart att vissa saker misslyckades. Sallaten har inte velat växa och den frösådda löken fick en dålig start och därmed blir skörden alld


- Aug 28, 2019
Vecka 35: skörd
När squashen är färdig. Så slutade jag mitt förra inlägg. Det kändes som om det var en evighet bort. Om de skulle bli färdiga över huvud taget. Men nu är jag där. Squashen börjar verkligen bli färdig och det är då jag ska prova den nya rätten med fetaost och fläderkapris. Rapport kommer. Idag har jag behov av att fokusera på det som går bra. Det är en sådan dag. Och det blir lite schyssta foton till det. Dessutom tänker jag berätta hur kursen har börjat. Jag går alltså en dis


- Aug 14, 2019
Vecka 33: sensommarsådd
Den här veckan har jag lovat att berätta om den – hittills – lyckade sensommarsådden och om några lästips. I början av min odlarkarriär (låter seriösare än det var) så körde jag på känsla och gamla myter. Med åren ökade intresset och kunskapen och jag började förstå varför rädisorna alltid stocklöpte och spenaten blommade. Vissa grödor ska antingen odlas innan sommaren eller på slutet av den. Mitt i sommaren är det både för varmt och för ljust för många av våra vanligaste grö


- Jul 21, 2019
Vecka 29: lägesrapport och resultat av jordprov
Någon kanske undrar varför jag inte bloggade vecka 27 och 28. Fast det gjorde jag. Dock utan att hojta om det. Här kan du läsa bloggen för vecka 27 och här vecka 28. Jag har varit bortrest. Tillbringade två veckor i magiskt vackra Norge bland fjordar och snötäckta fjäll. Tänkte samla material för att göra ett eller flera inlägg därifrån men det kunde jag glömma. Iallafall vad det gäller odling. Eller, det var förstås en överdrift. Det är klart att de odlar i Norge men mestade


- May 22, 2019
Vecka 21: fotodagbok a la maj
Dagens inlägg är lite spretigt men det är många bilder att titta på och den röda tråden är Getingedalen vecka 21. Pang sa det och så blev det sommar. Inga oroväckande nattemperaturer och i jorden är det tillräckligt varmt för att så allt. Det var skönare när man inte kunde plantera allt. Nu kan allt innebära en viss stress. Först stod det och stampade runt tio grader i flera veckor. Därefter tog det tre dagar att komma upp i härliga nitton grader. Jordtermometer är Da Shit. F


- May 8, 2019
Vecka 19: nya bäddar
Idag kommer jag att skriva om jord, förflyttning av jord och jordförbättring. Förra veckan trodde jag att jag skulle ha börjat förodlingen av resten men det blev inget av med den saken. Kylan kom tillbaka och det regnar, snöar, haglar och töar om vartannat. Inget inspirerande odlarväder. Fast det fyller mina vattenkärl. Tunnor och tankar står inte längre tomma och det känns betryggande. Dessutom passar jag på att så köldälskande växter, till exempel spenat. Den brukar bli som


- May 1, 2019
Vecka 18: trädgården vaknar och växthuset får nytt tak
Nu är den här! Koskiten från Lions. Prima gödsel. Här ska fixas! Det är torrt hörrni. Det känns oroväckande. Men väderappen säger att det kanske ska regna lite de kommande dagarna. Hoppas. Det blir många bilder i dagens blogg. Det händer mycket så här års och jag blir glatt överraskad för allt. Det är så kul när saker trivs hos mig trots brist på vård och vatten. Vi börjar med fruktträden. Visserligen var det flera stycken som blev uppätna av harar i vintras men de flesta lev