top of page

Getingedalens Gröna

Recept med morötter

Alltså.


November är ju ingen höjdare i odlarsvängen. Hösten har varit ovanligt varm och jag har fortfarande inte tagit upp det där som växer under jord. Palsternacka, rödbeta, rotselleri och morötter sitter fortfarande i jorden och det är bästa stället att ha dem på. Vinterförvaring är fortfarande ett projekt på pappret i Getingedalen. Olika nödlösningar har varit vår metod genom åren men ingen är egentligen riktigt bra.


Samtidigt har olika idéer kommit och gått vidare. Antingen har de varit för dyra, för omfattande, för opraktiska eller för dåliga. Vår senaste idé är kanske den bästa hittills men det har inte blivit någon realitet än och kommer inte heller att bli på länge. Möjligtvis sommaren 2016 men då kanske även den har ratats för ytterligare en ny lösning.


Jag gör minimalt i trädgården och den ger mig dåligt samvete. I vanlig ordning är jag trädgårdstrött så här års. Nästan less. Orkar inte. Växthuset borde städas. Pelargonerna ska slängas eller bäras in. Fågelbad måste tömmas och ställas undan. Vattentunnorna ska vändas. Slang och kannor ska in i förrådet. Allt bara står. Och snart är vintern här.


I år har jag dessutom för första gången tänkt att jag vill dra ner på vissa områden. I takt med att grönsakerna får större utrymme i både hjärta och trädgård så kräver de också mer energi och tid av mig. Alla stackars blommor och perenner får för dåligt med omsorg och blir en ganska tragisk syn. Hellre en tom och ren yta än en tragisk syn. Nästa år blir det betydligt mindre av vissa saker och när det beslutet fattades så blev hjärtat omedelbart lättare. Och källaren kommer att bli mindre skräpig och trång i vinter.


Det jag dock gör och gillar just nu är att laga mat. På egna råvaror. Idag ska ni få två favoritrecept på rätter innehållandes morötter. Eftersom det är en rotsak som många odlar och ofta lyckas med så vill jag gärna slå ett slag för morötterna och ge er två rätter där morötter ingår som main character.


Morotsfritters. Ruskigt goda som biff, pålägg, matsäck och funkar att frysa. Äts kalla eller varma. Hittade receptet i ICA Buffé som har blivit mycket bättre på vegetariskt. En bra inspirationskälla.


Morotsfritters. Bild lånad från ICAs hemsida.

Morotsfritters. Bild lånad från ICAs hemsida.


Klicka på länken ovan så kommer du till receptet. Förutom morötter så innehåller biffarna lök, vitlök och gräslök; tre vanliga grödor i grönsaksodlarens trädgårdsland. Ni tar väl hand om er gräslök? Man kan klippa ner, hacka och frysa den 3-4 gånger varje säsong. Om den är torr vid skörden så är det lätt att hälla ur önskad mängd direkt från den frysta burken. Sätter piff på många olika saker. Här kan du läsa mer om hur jag skördar min gräslök.

Nästa recept kommer faktiskt också från ICA och det är en soppa. Precis just nu, när hösten är som tråkigast, passar soppa alldeles utmärkt.


Morotssoppa. Ännu en bild lånad från ICA.

Morotssoppa. Ännu en bild lånad från ICA.


Receptet hittar du i länken ovan. Även denna rätt innehåller flera ingredienser från den egna odlingen; lök, vitlök och koriander. Hur jag skördar och tar hand om min koriander kan du läsa här.


I vanlig ordning vill jag uppmuntra er till att experimentera för att nå era personliga favoritsmaker. Visst kan man följa recepten till punkt och pricka men i biffarna har jag ibland till exempel bytt ut osten och mjölet. I soppan har jag laborerat med kryddorna, dragit ner på vissa och ökat på andra, och naturligtvis bytt ut kycklingfonden mot en vegetarisk sort.

Smaklig höst!

Comments


bottom of page