

- Aug 7, 2019
Vecka 32: kål, dragon, aubersill och vitlök
I det här inlägget har jag lovat att skriva om det svåra kålodlandet, inlagd dragon, falska sillinläggningar och om vitlöksskörden. Så här kommer det! Svårt med kål i år Kål är både lätt och svårt att odla. Lätt: Den är väldigt köldtålig, den växer starkt, det blir ofta mycket. Svårt: Det finns ingen annan grönsak som är så poppis bland skadedjuren och den vill ha galet mycket gödsel. I år har skadedjuren varit värre än någonsin. Vanligtvis har jag lite kålmal på försommaren


- Jul 21, 2019
Vecka 29: lägesrapport och resultat av jordprov
Någon kanske undrar varför jag inte bloggade vecka 27 och 28. Fast det gjorde jag. Dock utan att hojta om det. Här kan du läsa bloggen för vecka 27 och här vecka 28. Jag har varit bortrest. Tillbringade två veckor i magiskt vackra Norge bland fjordar och snötäckta fjäll. Tänkte samla material för att göra ett eller flera inlägg därifrån men det kunde jag glömma. Iallafall vad det gäller odling. Eller, det var förstås en överdrift. Det är klart att de odlar i Norge men mestade


- Mar 13, 2019
Vecka 11: omskolning av aubergine
Alltså det är så mycket vinter. Jag har fortfarande svårt att motivera en kallsådd av kål. Spenaten har inte grott. Det står allt som oftast snöskottning i kalendern. Inomhusodlingen är fortfarande liten och man hinner liksom med. Sånt är trevligt. Konstaterade att mina aubergineplantor hade vuxit sig osunt långa och sköra och ville ta reda på huruvida de kan omskolas djupt eller inte. Mitt sätt att ta reda på snabba fakta är att gå in på Runåbergs hemsida. De är otroligt gen


- Mar 6, 2019
Vecka 10: recept på pastej, odling med grannarna och ett fint omdöme
Det blev vinter igen. Massor av ny snö har fallit och det ser ut som det ska i början av mars. Tänkte väl det. En kombination av detta och en rejäl förkylning innebär att jag inte har gjort någon kallsådd av kålfröer. Fast det är ju knappast någon stress, inget gror ju förrän det blir varmare igen. Spenaten har alltså inte grott i växthuset än. Däremot så växer det inomhus. En del har vuxit till sig så pass mycket att det var dags att rigga lysröret igen. Tack och lov har jag


- Feb 20, 2019
Vecka 8: förodling och sättpotatis
Det första är sått! Sånt som behöver god tid på sig har jag planterat. Nu är det bara att vänta och hålla tummarna. Och vattna. Förodling är verkligen ingen vacker historia. Iallafall inte hos mig som återbrukar odlingskärl hej vilt. Tur att jag kan hållas i verkstan. Den gula löken är sådd. Glassburk med hål i botten och gammal fruktlåda funkar lika fint som det högra arrangemanget. Alla gamla hyacintkrukor sparas. Perfekta till förodling. Paprika och aubergine är långsamma


- Nov 1, 2017
Farmers Market på Union Square
Här kommer mitt sista inlägg från New York-resan i oktober. Den som kommer att gå till min historia som skörderesan. Man måste inte åka ut på landet för att uppleva skörd, grönsaksfröjd och mogna frukter. I city har man blivit väldigt bra på att ta vara på outnyttjade ytor för att de som bor i kvarteret ska kunna odla sin egen mat och visa nästa generation hur det går till. De som har ett mer entreprenöriellt tänkande startar takfarmer och hyr delar av parker för att odla och