top of page

Getingedalens Gröna

Den tidiga skörden

Här kommer en liten lägesrapport från mina egna odlingar. Det finns ju en hel del som man kan skörda tidigt på säsongen. Målet att odla så många perenna grödor som möjligt gör arbetet enklare och de kräver ofta mindre tillförsel av jord, näring och vatten.


Den senaste tiden har varit varm och härlig och förutom att jag själv gärna tillbringar all ledig tid utomhus så ska även fröer, knölar och lökar ner i jorden. En bra kombination.


I år sätter jag endast två sorters potatis. Dels upplever jag att det faktiskt inte är tillräckligt stor skillnad på smakerna, dels är det enklare att hålla reda på när de ska skördas och i förvaringen. Dessutom har jag bara satsat på tidiga knölar. Jag har upplevt att jag får problem med ohyra (knäpparlarver) och skorv när de sitter för länge i jorden. Amandine och Minerva blev det. Amandine blev en positiv överraskning då jag fick dem av en odlarvän som hade köpt för mycket utsäde.


Många löksorter är redo för skörd i min trädgård. Ramslöken är tidigt uppe och kan egentligen bara skördas på våren. Därefter går den i blom och vissnar. Första tovan gräslök är också klar. För första gången i år har jag även fått stor och stark luftlök vars saftiga stjälkar ropar Eat me! Vitlöken är höstsådd och inte perenn som de tidigare nämnda lökarna men den kommer fint och att ta lite av dess goda blast gör ingen skada på löken.

Luftlök

Äntligen kraftig och fin luftlök. Själva lökarna, som sitter i toppen på plantan, har inte kommit än.


Vitlök

Vitlök sätts på hösten. Den är ganska näringskrävande så den har just fått ett lass kogödsel nerbäddat omkring sig.


En annan perenn grönsak som kommer nu, och som jag äntligen får skörda, är sparrisen! Och som den kommer! Jag skojar inte om jag säger att den kan växa 15 cm på ett dygn när vädret är gynnsamt. Stor lycka!

sparris

Sparris, frösådd för fyra år sedan, planterad på friland för tre år sedan och därefter har rotsystemet vuxit till sig så pass att jag äntligen får skörda!


sparris

Min absolut första skörd av sparris dokumenterades så klart. Visserligen var det bara fyra stjälkar som var skördeklara men nu ligger de i kylskåpet i väntan på sällskap. Och de behöver inte vänta länge. Nu kommer det en handfull stjälkar varje dag. Att låta dem sitta kvar i jorden är osmart. Då blir de bara väldigt långa och träiga. Allan var inte imponerad.


Vid midsommar är det slut på sparrisskördandet. Då måste plantan få ro, växa till sig och samla kraft inför nästa år. Note to self: de ska inte ha gödsel nu på våren, de ska gödslas efter sista skörd. Jag öste på lite kodynga när jag gödslade allt annat. Jag hoppas att det inte rubbar tillväxten.

persilja

Persiljan är tvåårig och kommer således också tidigt. Äntligen har jag fått lite snurr på min persiljeodling så att skördarna går omlott. Persilja fryser jag ner i glasburkar och när den ska användas i matlagningen så rafsar jag bara ut det jag ska ha med en gaffel. Är helt självförsörjande på persilja.


rabarber

Utan att anstränga mig så får jag riktigt grym rabarber. Varje år. En skopa gödsel på våren, det är allt. Vattnas endast medelst regn. Den växer i upphöjd låda och står mycket soligt. Kan det vara receptet? I Getingedalen används den till saft, marmelad, chutney, pickles, kräm och paj…


tillväxt

Mina tomatplantor har just skolats om och ser väldigt sorgliga ut. Här ligger jag efter.


limring

En åtgärd som har vidtagits för första gången är limringar. Jag har haft bekymmer med nedlusade fruktträd och detta ska eventuellt kunna vara lösningen. Den som lever får se.


forsythia

Fördelen med att bo i zon 5 är att man får uppleva många saker två gånger. Först blommar det i stan och sedan hemma. Just nu är forsythian jättefin i Getingedalen. Dessutom har jag stammat upp den. Vet inte om den gillar det men det blev ganska fint.


Både luftlöken och forsythian har jag köpt på Plantauktionen på bygdegården i Nytorp (mellan Frösvidal och Filipshyttan). Den 19 maj klockan 19.00 är det dags igen och jag kan verkligen rekommendera denna tillställning. Du hittar massor av kul plantor och det brukar vara väääääldigt billigt.


Jag vill också slå ett slag för Örebro Trädgårdsfest den 21 maj och det som händer hos Konsthantverkarna den dagen. Där fortsätter festen och vi skyltar om på temat trädgård. Krukor, vaser, dekorationer och en väldans massa annat fint hantverk. Jag kommer att jobba i butiken (kl. 10-15) den dagen om ni vill träffa mig. Om tomatplantorna har vuxit till sig till dess så tar jag med ett gäng. Adress: Järntorgsgatan 2.

Vi ses!

Kommentare


bottom of page