top of page

Getingedalens Gröna

Grönsaksodling mitt i storstan

Först vill jag återkoppla till veckans avsnitt av Trädgårdstider. Jag har gjort det sedan årets säsong började men det är inget jag har för avsikt att sätta i system, det råkar bara vara grejer som jag har gillat. Den här gången är det tvärtom något som jag ifrågasätter.


John Taylor förbereder jorden i sitt grönsaksland där han ska sätta potatis. Med en spade vänder han helt sonika runt jorden i hela trädgårdslandet. Det blir luckert och jorden får en bra struktur men i dessa tider borde man veta bättre.


Jag vet, old school, new school; han är kanske den gamla sortens trädgårdsmästare. Engelsman och kanske lite konservativ av naturen, vad vet jag? Old school har funkat i många år så det är väl inget fel med den gamla tekniken men med nya kunskaper så vet man att new school innebär högre hållbarhet på lång sikt.


En av alla hållbarhetsaspekter är den fysiska. Med new school sliter man inte lika hårt på kroppen och som John också nämner när han berättar om sin grävning så bör man inte sätta spaden för lång bak för då sliter man ut handlederna. Den risken är mindre med new school.

Nu över till dagens trevliga tema: odling mitt i city. Jag har en kompis som jag har mycket gemensamt med, bland annat odlarintresset. Skillnaden mellan oss är att jag bor på landet med stor trädgård, hon bor i Stockholm med balkong.

Förodling av chili och bönor i köksfönstret. Väldigt kraftiga och fina plantor.


För den som inte ser problemen utan bara lösningarna är detta dock inget bekymmer, man gör det mesta och bästa av alla lägenhetens fönster och ovan nämnda balkong som dessutom råkar vara ganska stor.


Till exempel offrar man bord och stolar till förmån för växterna. En specialdesignad trappa står längs ena kortsidan för att utnyttja utrymmet och ett enkelt, men funktionellt, växthus finns också. Ett sådant som egentligen är en hylla med plastfodral.

Den smarta trappan är byggd för att passa just denna balkong. Genom att få upp växterna på höjden så frigörs det utrymme.


Inuti balkongens höga och smala växthus. Bra mått för en balkong. Här har vi spenat som det skördas av kontinuerligt. I krukorna på översta hyllan är det kålblad och i svarta krukan längst ner till vänster syns kärleksört som är väldigt god i sallad.


I varje fönster står det också plantor på tillväxt och det är tur att denna kompis faktiskt har en stuga 10 mil norr om Stockholm. Där tillbringas somrarna och dit körs många av växterna för utplantering.

Malabarspenaten står i köksfönstret och skördas då och då, året runt.


Orsaken till att jag hälsade på min kompis denna gång var en bland annat födelsedag. Gäster som har koll ger ofta presenter med odlaranknytning. Själv blir jag jätteglad varje gång jag får något sådant.

När ens kusiner känner en.


Apropå mitt förra inlägg som handlade om att odla i gelé; det gäller att skörda när skotten är färdiga för längre än så håller inte gelén. Detta kunde jag konstatera efter att ha väntat lite för länge med att skörda. Helt plötsligt låg skotten ner och av gelékakan fanns det knappt något kvar.


Nästa vecka ska jag berätta om min egen trädgård och vad som händer där just nu.


bottom of page