top of page

Getingedalens Gröna

Maché, frisé och en hel skog av tomater

Skörd!


Oh du ljuvliga men småstressiga tid.


Man vill ju inte att något ska förgås men om allt mognar samtidigt så blir det lite stressigt. Eller stressigt är kanske att ta i. Och ALLT mognar inte samtidigt heller för den delen. Det är nog mest ljuvligt när jag tänker efter.


Årets tomatodling är bättre än någonsin och här handlar det inte bara om tur. Nej men något ska jag väl ha lärt mig med åren. Jag vill dock inte påstå att jag är någon stjärnodlare men jag är ganska vetgirig och har blivit en bättre odlare den hårda vägen. Eller också är det bara ett bra tomatår helt enkelt.

Cocktailtomat i kruka utomhus.


Den enkla förklaringen: jämn vattning och mycket gödsel. Gödslingen har dessutom utförts enligt grund- och stödmetoden. En rejäl giva höns- och koskit vid utplanteringen, låt gå en månad och sedan stödgödsel varje vecka.


Stödgödsel bör vara snabbverkande så flytande form är bäst. Jag har haft flera stinkhinkar i trädgårdens mest gömda vrår som jag har nyttjat då det trycker på i blåsan. Halva hinken har då redan varit fylld med vatten och en rejäl bukett brännässlor. Denna sörja har jag sedan blandat i vattenkannan, typ 1 liter till 10 liter vatten. Tomaterna älskar’t. Och flugorna.

Svart södervägg skapar tacksamt klimat för tomat även i zon 5.


Tomaterna i växthuset mognar lite tidigare än motsvarande utomhus men skillnaden är marginell.


Indigo Rose är en Guilty Pleasure. Så himla snygg med sitt svarta skal men så himla trist när det kommer till smak. En typisk mattomat. Dessutom är den inte mogen i det svarta stadiet. Nej den ska skifta färg ytterligare en gång till mörkrött. Indigo Rose mår precis lika bra utomhus som i växthus.


För första gången experimenterar jag med tomater på friland. Helt oskyddat läge. Eller experiment, det var snarare så att jag hade plantor över som inte fick plats någon annanstans och hellre detta än att kasta bort. Här ser man tydligt hur jag klipper av de flesta bladen när plantan börjar ge frukt. Bladen suger energi och skymmer frukterna från solen. Man ser också tydligt att det går utmärkt att odla tomater i blåsiga zon 5…


Tomater som vi inte hinner äta blir infrysta. Funkar fint i tomatsåser och soppor.

En gröda som jag satsade stort på i år var den gula löken eftersom jag äter det varje dag. Typ. Dessutom är den otroligt lätt att lagra.


När i princip all lökblast hade lagt sig ner och började vissna så var det ingen idé att låta löken stå kvar i jorden. Den växer inte mer då. Lök bör torka torrt och luftigt (i mitt fall så hamnar de utspridda på ett bord i car porten) och när all blast är prasslig och torr så vet man att löken är redo för vinterlagring. Då har den slutit sig i änden mot blasten. Inga sjukdomar eller bakterier kan ta sig in.


Om detta har gjorts korrekt så kan löken bo i köket hela vintern men jag har ingen plats för så stora mängder så alternativet föll på flätor som går att hänga. Helt plötsligt tar inte löken någon plats alls!

Mycket nöjd med både skörd och flätning!


Sallad. Jag sådde en salladsmix från Runåbergs som har varit enastående hela säsongen. Genom att skörda smart så har man sallad hela sommaren. Skär av salladen ovanför roten så kommer det nytt. Dessutom hindrar man salladen från att stocklöpa. Alltså skicka upp en fet stjälk och blomma.


En annan enastående egenskap som denna blandning hade var att salladen aldrig har blivit besk.

En frisésallad som har kommit tillbaka efter försommarskörden. Fint sällskap till vänster av en gurkört.


I början av augusti sådde jag en – för mig – ny sallad; maché (eller vintersallad som den också kallas). Den skulle vara perfekt att så på sensommaren då det både är mörkare och kallare och här har vi den! Snart redo för skörd!


spenat1

Augustisådd gjordes också av spenat som även den mår bättre på sensommaren. Jag noterade duktigt vilka sorter som såddes och den som har mått allra bäst är Shelby från Lindbloms. Jättehäftigt att ha fått upptäcka tjusningen med höstodling!


ruccola

En tredje bladgrönsak som mår bäst på sensommaren är rucolan. Nu är bladen kryddiga  och lättuggade, inte ett dugg bittra och träiga. Och långt ifrån att gå i blom. Hej augustisådd!


Nästa gång ska jag berätta mer om kål och bönor. Och varför jag köpte 250 kg halm.


Sista bilden blir på en blommande jordärtskocka. Det finns sorter som blommar och de som inte blommar. Efter 10 år med icke-blommande jordärtskockor så blir jag glatt överraskad när det plötsligt ser ut så här i min trädgård. Som en hälsning till septembersolen.

jordartskocka

Comments


bottom of page