top of page

Getingedalens Gröna

Nån slags såkalender

Precis när jag hade insett att mitt kontrollbehov var för stort – och gjort något åt saken – så gick jag kursen i Småskalig Odling där jag lärde mig att dokumentation är A och O.


Typiskt. Jag som just hade slutat hålla koll på grejer. Och mådde till och med bra av det. Fast som med allt annat, det mesta går att göra med måtta utan att det blir skadligt.


Det finns ett litet motstånd i att skriva upp, rita av, göra listor och skisser, det tar bort en del av charmen. Jag är ganska noga med att behålla hobbyrelationen till mitt odlande. Men skriva fritt är kul och den här bloggen är min dokumentation så här kommer min såplanering för de kommande månaderna.


Jag vill poängtera att det är min såkalender, alltså hur jag gör i zon 5. Jag nämner bara grönsaker som jag odlar.


Januari

Nu sår jag de långsammaste fröerna; chili, paprika, physalis, purjolök och gräslök. Allt ställs på värmematta i någon slags miniväxthus för att skapa en riktigt mumsig atmosfär. När de börjar gro tar jag ut krukorna ur kuvösen och ställer dem under extralampa i 18 grader istället. Det naturliga ljuset är alldeles för svagt ännu. Purjolöken bredsår jag och gräslöken sår jag i små kluster.

Kuvösen på värmemattan. Jag funderar på att unna mig en ny kuvös i år.


Kluster av gräslök.


Under extralampan.


Februari

Mitt i vintern förbereder jag bäddarna i kallväxthuset för spenatsådd. Om jordytan är stelfrusen så försöker jag hitta lös jord någonstans som jag kan täcka fröerna med, det behövs väldigt lite. Jag sår mina spenatfröer och vattnar genom att täcka bädden med snö. Det brukar gro i slutet av mars, då verkar ljuset och värmen vara lagom för fröerna.

Vintersådd av spenat i växthuset.


Den gror i april ser jag på mina gamla inlägg. Vad bra den här bloggen är ibland.


Färdig spenat i början av maj!


I februari kan jag behöva plantera om chili och paprika. När dessa har fått karaktärsblad är det dags att ge dem en större kruka och mer näring i jorden. Lökväxterna får stå kvar i samma tråg ända tills jag planterar ut dem så därför behöver de näring med vattningen. Jag använder guldvatten, nässelvatten eller gödselsoppa. Jag vattnar och gödslar i princip alltid underifrån, krukorna får alltså bada i vätskan eller också häller jag den på fatet/brickan.

Bredsådd purjolök får näring med vattnet.


Mars

I mitten av mars sår jag tomater och solrosor. Även dessa står på värmematta tills de gror. Solrosorna bredsår jag.

Jag brukar så 3-4 tomatfröer i samma kruka. Senare planteras de om.


Jag tycker att sked är ett utmärkt redskap vid omplantering av sköra små plantor.


April

Nu sår jag gurkorna och flera olika sorters blommor, bland annat kryddtagetes och luktärt. Dessa står också inomhus på värmematta och sedan under extralampa. Men redan i slutet av mars är det tillräckligt med naturligt ljus så om man har plats i sina söderfönster så mår plantorna lika bra där.

Gurkor på väg upp. I april är det naturliga ljuset tillräckligt starkt.


En jordtermometer är ett väldigt bra hjälpmedel under våren!


I april kan det vara tillräckligt varmt i jorden för att börja så utomhus på friland. Vintrarna har sett väldigt olika ut de senaste åren men när jorden håller en temperatur på 5 grader så finns det flera fröer som kan sås. Bondbönor, palsternacka, dill, persilja, rädisa, sallat och olika slags ärter till exempel. Några av dessa är långsamma så de är bra att få ner i jorden så tidigt som möjligt, palsternackan är en av dem.


Rädisorna är tvärtom jättesnabba så dessa sår jag flera gånger under säsongen. Det är bra att de är snabba, rädisorna kan bli trista om de blir kvar i jorden när det blir varmt och ibland kan det vara redan i maj. Förra året odlade jag en rädisa som bara tog tre veckor från sådd till skörd. Den heter French Breakfast 3 och finns hos flera olika återförsäljare.


Varken rädisa, sallat eller dill gror och/eller växter särskilt bra när det är sommar och varmt så vissa saker odlar jag tidigt av en anledning.

Runåbergs har en utmärkt tabell på sin hemsida där man kan läsa vilka temperaturer som gäller. Här ser man även hur länge man kan lagra fröer.


Sockerärterna kommer jag att så i omgångar i år. Tio fröer i veckan hade jag tänkt. Jag vill sprida ut skörden över hela sommaren istället för att ha en miljon sockerärter i juni och noll i augusti. I vårt hushåll är det ingen åtgång på förvällda och frysta sockerärter, vi konsumerar dem hellre färsk form.

Sockerärtan Norli är min favorit, i år kommer jag att försöka odla den på egna fröer.


April är en händelserik månad. Det är nu jag förodlar all min kål – i kallväxthuset. Kålen är tålig, det är inga problem med minusgrader på nätterna och på dagarna får den maximalt med naturligt ljus. Jag bredsår alla kålplantor och ger dem gödning med vattnet så fort de börjar tappa färgen.

Förodling av kål i växthuset. Svartkål, vitkål, rosenkål och savoykål är några av mina favoriter.


När jorden är 7-8 grader varm sätter jag potatisen, det brukar ske i april. Jag försöker odla lite olika sorter som används vid olika tider på året. En snabb och tidig sort som jag kanske kan skörda till midsommar, en ny sort som vi äter under sensommar och höst och till sist en riktigt bra lagringspotatis som vi äter under vintern.


Vid samma temperatur sätter jag gul och röd lök, oftast köper jag sättlök från Klostra.

Ekologisk Red Baron har varit min favorit de senaste åren.


Maj

I maj brukar jag kunna skörda spenaten i växthuset och sätta ut tomater, chili, paprika och physalis istället. Gurkorna är riktiga värmeälskare så dessa får alltid sitta lite längre in i växthuset och planteras ut sist. Jag sår även basilika och shiso.

Utplanterade gurkor och nysådd basilika.


Egentligen så sår jag allt i maj, när jorden har blivit så passa varm att man kan sätta potatis och lök så brukar det gå fort och jag kan så alla frilandsgrönsaker; morötter, fänkål, rödbetor, ringblommor – you name it. Det finns två undantag; bönor och squash är känsliga och vill ha minst 12, helst 15 grader i jorden vid sådd. Allt för kall och blöt jord kan medföra att fröerna ruttnar. Så jag plockar fram min termometer ännu en gång.

Jag direktsår squash men inte förrän jorden är riktigt varm.


Kålplantorna har förmodligen börjat växa ur sina tråg och vill planteras ut. Kålen är den mest näringskrävande plantan i hela köksträdgården så jag förbereder med både kompost och stallgödsel.


Maj innebär även skörd, i synnerhet av perenna grönsaker som olika löksorter, gröna blad och sparris.

Så här lär det inte se ut i år. Vi förnyade sparrisodlingen förra året så vi får vänta med skörden till nästa sommar. Eller 2024.


Juni-juli

Jag fortsätter att så sockerärter i omgångar och jag skördar snabba grönsaker. En månad efter sådd och utplantering börjar jag stödgödsla med näring i vätskeform. Beroende på hur kall eller varm våren har varit så kan det hinna bli juni innan squash och bönor kommer i jorden. Dessa månader brukar för övrigt bestå av mycket vattning, uppbindning av klättrande grönsaker och tunga plantor samt skadedjursbekämpning.


I slutet av juli eller början av augusti börjar jag sensommarsådden. De tidiga grönsakerna har lämnat tomma jordytor efter sig och där sår jag i synnerhet rädisa, dill, pak choi, vissa sallatssorter, spenat och rättika. Alltså grönsaker som är relativt snabba och som mår bättre av mörkare och fuktigare nätter.

Sensommarsådd!


För övrigt innebär dessa månader härlig skörd, både av årets sådd, perenna grejer och från det vilda skafferiet.


I år kommer jag att prova något nytt. I juni förodlar jag salladskål på någon skuggig plats utomhus. Dessa plantor planteras ut när de är redo. Förra årets katastrofala odling av denna kimchibas fick mig att läsa på. Den gillar inte tidig, varm och ljus sommar, den är snabb och föredrar sensommaren.


Augusti

Sensommarsådd och massor av härlig skörd. Nu börjar det bli färdigt på riktigt, bland annat vitlöken som jag inte har skrivit en rad om hittills eftersom den sätts i november eller december.

Härliga skörd!


September-oktober

Månader präglade av skörd och förädling. De första bäddarna packas ihop för vintern. Klätterställningar monteras ner.


November

Den stora avslutarmånaden. Alla bäddar avslutas utom en; där jag ska plantera vitlöken. Solcellsbevattningar monteras ner och utrustningen plockas in. Jag tar undan en eller två hinkar jord som får stå någonstans med plusgrader. Denna används som såjord vid nästa års förodling och vid spenatsådden i växthuset.

Vitlöksplantering!


Bra-att-ha-jord.


December

Matlagning på alla härliga råvaror! Inventering av frölagret och beställning av nästa års fröer.

Nästa inlägg kommer att bli teoretiskt med några tips på artiklar och rörliga bilder. Hållbar utveckling, Agenda 2030 och självförsörjning kommer att nämnas.
Comments


bottom of page