top of page

Getingedalens Gröna

Trädgårdsmässa i Stockholm

Förra helgen var det trädgårdsmässa i Stockholm. Alltså inte den där stora, Nordiska Trädgårdar på Älvsjömässan, utan den mindre, Stockholms Trädgårdsmässa på Kistamässan. Jag vete sjutton… varför ska det finnas två mässor i samma stad? Och varför finns den lilla när den andra är så himla stor och täcker allt? Det är klart, på Älvsjömässan hinner man inte med allt, den är så vansinnigt stor att man kan bli stressad, men det gör man i Kista. Man blir färdig liksom. Däremot så saknas många utställare eftersom man hellre satsar på Älvsjö. Och precis som med Din Trädgård i Örebro så lyser grönsakerna med sin frånvaro. Det fanns lite, men inte i paritet med vad som återspeglas i tidningar, på bloggar och i TV. Grönsaksodling är fett hett så varför detta inte syns på mässorna är ett mysterium.

Jag trodde att Liljekonvalj var en vild blomma men allt går tydligen att köpas för pengar.

Jag trodde att Liljekonvalj var en vild blomma men allt går tydligen att köpas för pengar.


Blogg9

Ramslök! Är det fortfarande trendigt tro? För några år sedan var det superhajpat. Och samma sak med denna som med liljekonvaljen, från början trodde jag att det var en vild växt men nu kan man både köpa plantor och frö.


Blogg11

Lite av det klena grönsaksutbudet på Stockholms Trädgårdsmässa. Åtminstone större än på Din Trädgård i Örebro.


Är man i Stockholm i slutet av april så är det obligatoriskt med ett besök i Kungsträdgården där körsbärsträden blommade för fullt och bildade ett rosa, fluffigt tak över trottoaren. Den största turistattraktionen i huvudstaden just då.

Blogg13

Det rosa taket i Kungsträdgården


Som en dröm

Som en dröm…


Än är det för tidigt att börja så på friland här i Getingedalen. Trädgårdslanden ligger orörda men sånt som sattes i höstas tittar upp och håller spänningen vid liv. Vitlöken har bildat sköna rader och det ser ut som om de flesta klyftorna har grott. Sparrisen, som är perenn, är också på väg upp och i år får vi skörda några stänglar för första gången! Sparris är en känslig sak sina första levnadsår så därför kan vi inte skörda fullt ut än. Till saken hör att jag valde att dra upp egna plantor från frö vilket förlängde processen och plågan ytterligare men detta kompenseras av tillfredsställelsen av att jag lyckades.

Vi har förmånen att ha en gräsmatta full av vitsippor vilket försvårar gräsklippning och det är egentligen dags för det nu.


Gråpäronträdet ser väldigt välmående ut.


Min ramslök är vid det här laget en pålitlig partner. Jag är så lycklig att detta samarbete funkar eftersom  jag egentligen inte kan erbjuda någon vidare miljö för den att växa på. Och för att det är så gott.

Min ramslök är vid det här laget en pålitlig partner. Jag är så lycklig att detta samarbete funkar eftersom jag egentligen inte kan erbjuda någon vidare miljö för den att växa på. Och för att det är så gott.


Vitlökar i givakt.

Vitlökar i givakt.


Vårkragen är punktlig.

Vårkragen är punktlig.


Hej Sparris!

Hej Sparris!


Punktliga är också älgarna. I år är de tre till antalet och går i samma gamla stråk över vår tomt för att äta upp det göttaste. Hallonhäcken rök förra våren och det är svårt att mota bort en målmedveten och ganska stor älg. Man måste vara mer än högljudd och det räcker inte med det onda ögat, nej man måste gå ganska nära och vara väldigt yvig för att de ska vilja lämna platsen. Därför har jag införskaffat rå-väck, på ovan nämnda mässa faktiskt, som jag sedan har hängt upp på valda ställen. Rå-väck ska tydligen funka även på älg. Dessutom har jag hängt upp tvålbitar i trädgården då även det lär verka avskräckande. Det är tydligen inga jägare som väljer att tvätta sig på morgonen innan jakt eftersom det kan försämra resultatet. Jag hoppas att jag slipper äpplen med tvålsmak. Visserligen rena men…

Rå-väck på Stockholms Trädgårdsmässa. 20 års beprövad erfarenhet. Vi får väl se...

Rå-väck på Stockholms Trädgårdsmässa. 20 års beprövad erfarenhet. Vi får väl se…


Inte så smakfullt men kanske effektivt.

Inte så smakfullt men kanske effektivt.


Som avslutning vill jag rekommendera diverse positiva upplevelser ur det mediala utbudet. Först och främst ett avsnitt ur radiopodden Grönsaklandet där Stefan Sundström har huvudrollen och det med den äran. Då han är känd för sin framfart i trädgården är det jätteroligt att höra honom berätta om var, när och hur.

Grönsakslandet. Bild lånad från Sveriges Radios hemsida.

Grönsakslandet. Bild lånad från Sveriges Radios hemsida.


Nästa tips är SVT:s Go’kväll, särskilt på tisdagar när Gunnel Carlsson är gäst i studion.

Gunnel Carlsson. Bild lånad från SVT:s hemsida.

Gunnel Carlsson. Bild lånad från SVT:s hemsida.


Sist men inte minst vill jag slå ett slag för nya säsongen av Trädgårdstisdag. Ett småtrevligt och puttrigt program med lite av varje innanför häcken.

Trädgårdstisdag. Bild lånad från SVT:s hemsida.

Trädgårdstisdag. Bild lånad från SVT:s hemsida.


Nästa gång lovar jag att redovisa resultatet av några påbörjade projekt. Tomatplantor, murgröna och manchurisk valnöt…

bottom of page