top of page

Getingedalens Gröna

Världens längsta vinter

Hahahaha!

För två veckor sedan lade jag ut en bild med ett tunt snötäcke och beskrev den hårda och ogrävbara marken. En liten snödroppe visade jag också. För en vecka sedan visade jag ett tjockare snötäcke och undrade om tiden gick baklänges? Och sedan kom rekorddygnet då vi fick 50 cm snö på ett par timmar, då alla bussar stod stilla, då träden knäcktes och bara hälften kom till jobbet.


Det är mitten av april och vi är inte i närheten av något trädgårdsarbete i Getingedalen.

Men i växthuset händer det faktiskt saker! Spenaten har grott och ser ut att må väldigt bra.

Och på förodlingsfronten går det långsamt men säkert framåt. Efter påskhelgen kommer jag att så gurkor och blommor inomhus och olika kålsorter i växthuset. Att förodla i växthus innebär automatisk avhärdning och är platsbesparande. Nu har ljuset kommit tillbaka och ljuset är betydligt viktigare än värmen.


Jag har haft kontakt med min kogödselleverantör och försäkrat mig om att det inte finns några pyralider i hans halm. Vilken dag som helst kommer han med traktorskopan full men det är liksom ingen brådska.

Förra årets rykande hög.

I övrigt så lyssnar jag på Odla med P1 och läser fortfarande Stefan Einhorns bok Konsten att göra skillnad. Det är en tunn bok men jag är en långsam läsare, i synnerhet när jag måste göra understrykningar. För det gör jag i Stefans bok.


Åtta anledningar att bidra till en bättre värld:

  1. För vår nästas skull

  2. Vi njuter av det

  3. Det ger livet mening

  4. Det kommer tillbaka till oss

  5. Alla gagnas av att leva i en bättre värld

  6. Framtidens dom

  7. Det är vår natur

  8. Som ett föredöme

(Ur Stefan Einhorns bok Konsten att göra skillnad)

Jag vill lyfta Fröbanken och deras hållbara arbete. Jag tror inte att jag har skrivit så mycket om dem förut. De jobbar småskaligt och ekologiskt och säljer fröer som de har odlat fram själva. På deras Instagram skrev de för inte så länge sedan om den ovissa framtiden och vikten av att vi måste lära oss att odla och skaffa vår egen mat:

Vi kan redan nu säkra upp mot en framtid med stigande matpriser och ovisshet i världen. Att odla sin egen mat och att lära sig ta hand om den är ett viktigt steg mot att bli självständigare och tro på sin egen förmåga, men också mot att bygga upp ett starkare samhälle med mer kunskap.

Heja Fröbanken och heja alla som sår några fröer denna vår!

Min sambo snubblade på en av odlingslådorna när han gick över tomten. Just det! Här stod den ja! Snötäcket ligger fortfarande djupt i Getingedalen.


Comments


bottom of page