top of page

Getingedalens Gröna

Åfallet Skogsträdgård

Skärpta restriktioner, inställda evenemang, novembermörker och isolering. Det börjar bli lite tungt, trist och svårt att fylla på energidepåerna. Det suger mer än det rinner till liksom.


Det digitala livet är vitalare än någonsin. Vi jobbar, möts och underhåller oss den digitala vägen. Tur att vi har fått en extra stark router av Telia (snart ska alla fysiska linor till Getingedalen klippas av), tur att jag har bloggen och tur att det finns Netflix.


Tur att jag inte har skrivit om Åfallet Skogsträdgård tidigare. Det var en fin dag i september som jag gjorde en utflykt dit och nu tänkte jag ta med er dit.

Åfallet Skogsträdgård ligger utanför Hjortkvarn. Om man åker från Örebro kommer man med största sannolikhet att åka genom Haddebo vilket är ett utflyktsmål i sig. Och om man passerar Åfallet och åker lite till kommer man till ett naturreservat, Hjärtasjön och Hjärta Naturstig, vilket är en liten pärla till vildmark.


Det här är en kvalitativ heldagsutflykt, det hör ni va?


Åfallets egen och mycket kortfattade beskrivning av sin verksamhet är:

På Åfallet håller vi på att etablera en skogsträdgård med hundratals olika nyttoväxter. Nöt- och fruktträd, bärbuskar, perenna örter och grönsaker samodlas med skogens dynamik och struktur som förebild.

För mig är det här en orgie i inspiration. Om jag hade haft möjligheten att börja om idag så hade min odlingsplats sett lite annorlunda ut. Elin och Victor som driver Åfallet Skogsträdgård ser ut att ha gjort allt i rätt ordning.


Platsen ser ut att vara vald med omsorg. Tomtens lutning, väderstreck och omgivning är optimal. Odlingarna ligger i sydsluttningar och man har lagt alla byggnader i övre delen för att kunna samla regn via taken och sedan få ett naturligt fall. Solpanelerna är strategiskt placerade och platsen är skyddad från insyn och grannar och omgärdad av vildmark.

Solpaneler riktade mot söder och ett varmt stenparti ger ett gynnsamt klimat för druvor.


Skogsträdgården är en perenn trädgård i olika lager med höga och låga träd, buskar, örter, marktäckare, klängväxter och rötter. Trädgården är en blandning av vilda och planterade ätliga växter. Inspirationen är hämtad från naturliga skogsekosystem.


Skogsträdgården innehåller även växter som inte finns där för att ätas. För att få ett så naturligt och cirkulärt system som möjligt etablerar man växter som är kvävefixerande, som lockar till sig pollinatörer och som har jordförbättrande egenskaper.


Syftet är att nå ett självreglerande system som producerar mat. En skogsträdgård handlar inte om att etablera en trädgård i skogen utan att skapa en odling som härmar skogen, det ultimata självreglerande systemet.

Unga nyttoträd i kanten av vildmarken.


Ettåriga grönsaker odlas också. Den odlingsytan ligger längst ner på den platta delen. Här odlas grönsaker som inte är i behov av sydsluttning och extra mycket sol.


Man jobbar med imitationsteknik, alltså plantera växter som kan samspela på en mindre yta men som lever i olika skikt. Naturliga busk- och trädbärande marker fungerar på det sättet.


Växterna planteras med ett avstånd som är tänkt att ge lagom utrymme för att släppa in sol och kunna växa utan att hämma varandra. Täckning av markytan görs för hand runt nyetablerade plantor för att minska konkurrensen från ogräs och avdunstningen. När växterna är stora kommer täckningen att sköta sig själv, precis som i våra naturliga ekosystem.

En vildvuxen tomatodling i sydsluttning. Inget binds upp, inget tjuvas men det ger lika bra skörd ändå. Gammalt gräs ger täckning och näring.


En del av skogsträdgården ska efterlikna en vanlig villaträdgård men med en hållbar tvist.

Samplantering av funkia och spansk körvel.


Samplantering av piplök och smultron.


Libbsticka bör ingå i varje köksträdgård!


När Åfallet Skogsträdgård har öppet brukar det även finnas ett café, möjlighet att gå en guidad tur och handla lite nyttoväxter. Jag fick med mig några plantor kantlök, ett par vresrosbuskar, två slånaronia och en lind. Allt är så klart nyttoväxter men samtidigt även vackert.

Inte så vackert så här års och inte har jag fått ner något i jorden heller så det blir till att jordslå växterna till i vår.


De brukar arrangera en festival men årets version ställdes in av förklarliga skäl. När jag tittar på det tänkta programmet så håller det hög klass.


Christina Schaffer var en av lärarna när jag pluggade småskalig odling och jag har varit på studiebesök i hennes skogsträdgård utanför Kopparberg. Dessutom skulle man ha fått god underhållning av BBB, Blå Bergens borduner där bland annat Anders Norudde från Hedningarna spelar (hej Ingrid!).


Jag hoppas att jag får möjlighet att åka dit 2021.


För den som vill fördjupa sig i Åfallet Skogsträdgård finns det saker att både höra och se.

Först och främst rekommenderar jag avsnitt 91 av podden Odlarna där Victor intervjuas. Det han inte kan om skog, det finns inte.



Men Åfallet Skogsträdgård producerar även filmer som är klart sevärda.



De har en hel del föreläsningar och kurser som håller hög standard. Jag vet att jag gjorde reklam för kursen med Stephen Barstow som visserligen blev inställd men förmodligen arrangeras när pandemin är över. (Fattar ni vad mycket vi kommer att ha och göra när pandemin är över?!)


Stephen är superbra på perenna ätliga växter och har skrivit en bok som jag rekommenderar. Du hittar boken här.


Det var allt för idag.



bottom of page