top of page

Getingedalens Gröna

Frödags!

Nu ska jag göra något ovanligt; jag ska vara ute i god tid istället för att vara sist på bollen.

Jag har skrivit om fröer flera gånger förut. Dels om vikten av att ta egna fröer men framför allt om varför man ska handla ekologiska fröer från småskaliga producenter.


Jag handlar nästan alla mina fröer på nätet. Det är mycket bekvämare att sitta hemma och läsa om olika fröer än att stå i affären. Särskilt när man ska handla så mycket som jag behöver. Dessutom tycker jag att det finns bättre fröer på nätet än i affärerna.

Runåbergs fröer har så vackra påsar.


De fröfirmor som jag rekommenderar (se nedan) har stängt under sensommar och höst. Det är faktiskt en av grejerna som gör att jag gillar dem. Det tyder på att de är småskaliga med en liten personalstyrka som tar hand om varandra. Processen med att lägga upp ett nytt lager med frö är tidskrävande och att sköta näthandel samtidigt är ohållbart.


Mitt allra bästa fröinlägg kan du läsa här. Det känns onödigt att skriva samma sak två gånger. I inlägget hittar du mina bästa fröfirmor.


Men nästa vecka öppnar de igen! Och faktum är att de allra långsammaste grönsakerna behöver sås redan i januari så det är inte alls för tidigt att fundera på fröer redan nu.

Nej, det är ingen skillnad på att odla från ekologiskt eller konventionellt frö men allt annat talar till det ekologiska fröets fördel. Kanske inte priset men i inlägget som jag länkar till ovan förklarar jag vad man får för pengarna och vilken bransch man bör gynna.


I år odlade jag en ny sorts sallat, Cerbiatta, bland annat för att den skulle vara härdigare än många andra sallater. Här kommer facit: det stämmer bra. Medan min vanliga plocksallat dukade under vid första frostknäppen så stod cerbiattan stolt ända till här om dagen då vi hade så mycket som sex minusgrader.

Den höll länge, Cerbiattan.


Men samtidigt konstaterar jag att vintersallaten är orubblig. Det spelar ingen roll hur kallt det är eller hur mycket snö det kommer. Vintersallaten gör skäl för sitt namn.

Vintersallat. Mina bästa sorter heter “Vit” och “Elan”.


Jag gjorde ett experiment, jag planterade Vintersallat i kruka intill en skyddande husvägg. Det verkar inte vara någon idé. Dessa blad är sladdriga och oaptitliga. Förmodligen på grund av att de fryser och tinar om vartannat. Friland verkar allra bäst.

Inte alls lika rolig vintersallat.


Dags att inventera fröförrådet! Och dags att sätta sig framför datorn och göra kompletterande beställningar.


I nästa inlägg skriver jag om Arts & Crafts-trädgården och om sju rhododendronplantor. Det kan tyckas vara ett långt kliv från köksträdgården och den hållbara odlingen men det finns fler gemensamma nämnare än man tror.

Comments


bottom of page