top of page

Getingedalens Gröna

Slutspurt och diplom

Jag har tagit examen. Odlingskursen är slut och jag är diplomerad grönsaksodlare. Jättestolt faktiskt. Och det var väldigt intressant. Fruktansvärt bra utbildning för den som vill utveckla sitt odlande och få lite perspektiv på odlandet som företeelse och förutsättning. Nästa kurs startar i februari och jag svarar gärna på frågor om du är nyfiken på utbildningen!

Nu börjar växterna sloka. Vi har haft frost men av det lättare slaget. Egentligen var det inget som dukade under men allt ser lite ledsnare ut.


Växthuset gör inte så mycket nytta längre så där har jag börjat packa ihop. Städa, tömma och sopa. Plantorna (paprika, tomat, chili och gurka) skördas, klipps ner i mindre delar och sprids över mina trädgårdsland. Jorden töms på samma ställe. Det finns ingen anledning att gå omvägen via komposten där en del av det göttaste kommer att försvinna ner i marken.

Det är en god tid. Frysar och kylar fylls med vinterns mat och det ser lovande ut. Vi kommer att överleva.

bondböna

I år satsade jag inte så hårt på bondbönor. Använde dem som en experimentgröda i potatislandet. Det var både bra och dåligt. Det blir en endaste måltid av hela skörden. Tur att jag har bondbönor kvar i frysen från förra året…


borlottibönor

Borlottibönorna är skördade. Det ultimata är att låta dem torka på plantan innan man skördar men dessa skulle aldrig ha hunnit det. Nu får de torka inomhus istället. Det ligger grönsaker på tork överallt i huset nu.


paprika

En ansenlig mängd paprikor. Alla har inte hunnit byta färg men grön paprika funkar också. Paprika kan hackas ner och frysas utan problem men vi ska försöka använda så många som möjligt i färsk form först.


persilja

Persiljan var trög och tjurig i år men den kommer ändå att räcka hela vintern. Funkar bra att frysa.


tomat

Tänk när man kan fylla en stor balja med underbara tomater på två minuter.


tomat

Det ligger tomater överallt. Min erfarenhet är att 75% kan eftermogna inomhus. Resten skrumpnar. Om det ligger mogna tomater bland de gröna så har de en positiv effekt på mognadsprocessen.


tomat

Istället för att liggmogna så kan man hänga upp klasarna. Det blir luftigt för frukterna och det blir väldigt vackert i köket.


tomat

Att äta så galet stora mängder tomat är dock inte trevligt i längden. En del tomater delar jag i större bitar och fryser in. Det blir en bra bas till tomatsåser och soppor. Ibland lägger jag hacket i mixern och gör passerade tomater. Det går också att frysa.


basilika

Basilikan är nog den som är känsligast för kyla. Redan vid 7-8 grader börjar den att protestera. Alla blad är avplockade och infrysta. Där behåller de smaken bäst även om formen blir lite sladdrig.


Permakultur Stjärnsund

En bok som har gått som en röd tråd genom kursen är “Fleråriga grönsaker”. I permakulturen strävar man efter enkelhet och hållbarhet och genom att odla så många ätbara perenner som möjligt så gör man både sig själv och naturen en tjänst. Att odla för pollinatörerna är också viktigt. Om detta kommer ovanstående föreläsning i Karlskoga att handla och jag kommer definitivt att vara där!


blad

Höstlöv is in the air.

bottom of page