top of page

Getingedalens Gröna

Vecka 27: Engelska parken i Kungsladugård

Bloggen för vecka 27 handlar faktiskt om vecka 20. Dagens inlägg innehåller en tillbakablick på ett fint minne.


Vi åkte till Göteborg. Jag har nämnt det förut men nu blir det aktuellt igen. Vi tog tåget för att det är väldigt skönt och billigt om man bokar tidigt. Centralstationen i Göteborg ligger bra till och spårvagn är ett snabbt och smidigt sätt att flytta sig mellan olika stadsdelar. Allt sker i gatuplan, inga trappor eller långa gångar, och man ser världen omkring sig medan man förflyttas. Med en app köper vi både biljett och får koll på linjer och avgångar.


Vi bodde i en lägenhet hyrd via Airbnb vilket känns klokt ur ett hållbarhetsperspektiv. Om en uppvärmd lägenhet råkar står tom är det väl bra om någon annan än ägaren disponerar den?


Fast nu är ju detta en odlarblogg så nu släpper vi resor och lägenheter. För precis utanför “vårt” köksfönster låg Engelska parken. Det verkar finnas flera Engelska parken i Göteborg men det här är Engelska parken i Kungsladugård.

Utsikten från köksfönstret.


Entrén till Engelska parken.


Engelska parkens odlarförening presenterar sig.


Något annat som jag har skrivit förut (egentligen består den här bloggen mest av upprepningar) är att jag vill ha en kolonilott när jag blir gammal och måste flytta till lägenhet. Efter att ha sett Engelska parken så kan jag tänka mig att ha ett hörn i en sådan park lika gärna som en lott.

Detta var i mitten av maj så odlingarna var knappt påbörjade. Fast vitlöken som satts i höstas var stor och ståtlig. Och en och annan övervintrad kålplanta såg frisk ut.

Förutom odlingsytor, både i upphöjda kragar och på friland, så fanns det små gräsmattor, sittytor, några sköna skuggande träd, lite bärbuskar och spaljerade fruktträd.

En frösådd som just tittat upp (jag kan inte avgöra vad det är) och basilikaplantor som med allra största sannolikhet har drivits upp inomhus och nyligen planterats ut. Modigt att ha basilika på friland. Fast det kanske funkar på en innergård i Göteborg?


Naturligtvis fanns det även ett arrangemang för kompost. Ett enkelt sätt att skapa sin egen jordförbättring och gödning. Mitt i stan är det inte så enkelt att samla organiskt material.


Jag tror att det här är framtiden. Vi behöver vänja oss vid tanken på att odla mat i stan och använda vår odlingsbara mark på nya sätt. Och så här får också stadsborna mer inflytande över sin boendemiljö och slipper kanske välja mellan lägenhet och hus. Jag gillar’t!



Comments


bottom of page