top of page

Getingedalens Gröna

Tre gånger tre tips i februari

Februari!


Enligt såkalendern som jag publicerade i förra inläget ska jag sköta om mina förodlingar och förbereda för spenatsådd i växthuset. Rimligt. De första chiliplantorna har tittat upp och både purjo- och gräslök gör detsamma. Jag har börjat arrangera om på hyllorna i verkstan för att kunna flytta plantorna från värmemattan till svalare förhållanden under extraljus.

Det gror!


Idag hade jag lovat lite teori så det tänkte jag hålla. Temat är hållbarhet, den kanske något överanvända men ändå tydliga termen. Finns det något bättre begrepp som kan ersätta hållbar?


Först blir det tre tips från UR Play, en riktigt värdefull källa till pedagogisk och lättillgänglig kunskap.


Vad sägs om fem minuter om hållbar utveckling, vad är det egentligen? En bra beskrivning ges här!


Vad innebär omställning och är vi beredda att bryta mot normerna för att ställa om? Här är sju viktiga minuter om omställning till en hållbarare livsstil!


Mitt tredje tips från UR Play finns även på SVT och det är Klimatkampen där man tar hjälp av lite kändisar som får tävla och samtidigt lära sig (lära oss) om hur vi kan göra skillnad. Du hittar serien här.


Katarina Östholm är kulturredaktör på tidningen Ångermanland och skriver en hel del tänkvärda krönikor. Jag vill dela med mig att tre tungviktare här:


Utan bönder ingen mat – när vi har en landsbygd som kan rädda världen skrevs redan 2017 men håller måttet fortfarande.


En annan krönika från samma år är Överlevarna kommer att finnas på landsbygden – historien visar vägen mot framtiden. Den handlar om kortsiktighet kontra långsiktighet, konsumtion, energi och kunskap.


Mitt sista tips är en färsk krönika från i år där Katarina får mig att tänka till ordentligt kring begreppet självförsörjande, något som jag är stolt över att vara men som hon faktiskt vänder upp och ner på. Läsvärt!

Där ordet var samförsörjning snarare än det moderna självförsörjning, som signalerar att vi när det kniper får klara oss själva. Nu är individualismens era och egoistens guldålder, var och en får rädda sitt eget skinn; hoarda, preppa, fyll ditt skafferi och ditt bankkonto, bygg din egen bunker.
När det motsatta är vad som fått mänskligheten att överleva: Samarbete, samförstånd, solidaritet och gemenskap. Tillsammans, inte var och en för sig.

Till sist vill jag dela med mig av tre poddar som håller måttet. Jag är god vän av information som tas in genom öronen, jag lever ett liv som tillåter många timmars lyssnande per dygn. Förutom P1 och ljudböcker så blir det en och annan pod. Det kan hända att jag har tipsat om dessa förr men repetition lär vara kunskapens moder.


Podden Odlarna publicerar inte nya avsnitt lika frekvent som förr men om man har missat denna pod så har man många äldre avsnitt att njuta av, hela 99 stycken.

Plan B-podden utforskar hur livet kan bli efter omställningen där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, prylar och yrkestitlar. En vardaglig ton, hög igenkänning och många bra tips bjuds det på!

Emma och Maria som du hör i Plan B-podden.


Vi vet att vi måste ställa om till en mer hållbar livsstil, ändå är det så svårt. Vad är det som hindrar oss och vad kan få oss att ändra vårt beteende? I Klimatgap utforskar Maria Wolrath Söderberg, forskare i retorik, och Isak Jarnehäll, journalist, gapet mellan kunskap och handling i klimatfrågorna.


Med hopp om några nya idéer och en lyckad förodling! Själv ska jag grotta ner mig i ätbara perenner eftersom jag ska föreläsa om det om några veckor. Vi hörs!Comments


bottom of page