

- Jun 16, 2022
Mitt i…
Idag blir det bilder. Ärliga bilder på ynkliga plantor och mycket jord. Men så är läget i Getingedalen just nu. Dels var våren kall, dels är odlaren lite sen i år. Men odlaren är väldigt nöjd för snart är allt i jorden. De ynkliga plantorna och fröerna. Men framför allt gödseln. Dessutom har det lagats lådor. Trä, jord och vatten är ju egentligen ingen bra kombo men jag älskar att odla i upphöjda bäddar med sarg så det är värt att lappa, laga och byta ut ibland. Nya klätterst


- Jul 8, 2021
Att skörda i juli
Getingedalen och jag har en sak gemensamt; vi är lite långsamma. Getingedalen kan inte rå för det, det ligger där det ligger och här kommer våren lite senare, det är lite kallare och här råder andra förutsättningar. Jag har blivit långsammare med åren, orsakerna är både medvetna och ofrivilliga. Jag har dock inga problem med det. Så när andra skördar både gurkor och sallat så kan vi bara titta på och önska Bon Appétit för här är vi inte i närheten av någon gurkskörd än. Detta


- May 19, 2021
Ny plast och kogödsel utan kogödsel
Så! Då hade vi äntligen alla grejer på plats! Dags att byta plasten på växthuset. Vi har ett egenbyggt växthus från 2005. Första gången använde vi jättebilligt plast. Den kunde sitta i tre år innan den vittrade sönder. Man får vad man betalar för. Vi var ändå nöjda att den höll i tre år eftersom vi betalade typ noll kronor för den. Därefter beställde vi riktigt tjock växthusplast för ungefär 1600 kr. Den har suttit till idag så den har också betalat sig. Förra året gjorde vi


- Apr 15, 2020
Min kära termometer och några recept
Om jag skulle rangordna mina trädgårdsredskap så skulle jordtermometern hamna på topp 5. Alla känner säkert igen osäkerheten. När man står där och inte vet om man kan sätta potatisen eller så fröna. Ska jag chansa? Är det dumt? Eller är man onödigt feg, man väntar kanske onödigt länge med att så. När jorden reder sig. Så står det ofta i handböcker och på fröpåsar. Men vad är det egentligen? Enligt Blomsterlandet är det: När jorden torkat upp så mycket att den inte klibbar fas


- Oct 9, 2019
Vecka 41: örtsalt
Plötsligt händer det. I bloggar, kokböcker och sociala medier ser jag hur andra gör eget örtsalt. Och de berättar hur gott det blir; du vill aldrig mer äta köpt örtsalt. Men har jag någonsin gjort något örtsalt? Nä. Fast en vacker dag hände det. Min metod, oavsett om jag ska koka gräddsås, skörda rönnbär eller torka persilja, är att sondera internet efter information. Läser många olika sidor, sorterar mellan seriöst och mindre seriöst och drar till slut mina egna slutsatser.


- Sep 18, 2019
Vecka 38: skörd
Det blåste rejält. Och varje gång det händer så välter våra humlestörar. Konstruktionen blev helt enkelt för svag från början. En stör full av humle blir skittung och känslig för vind. Stolparna måste förankras i jorden bättre än man tror. Plockepinn. Annars är det en underbar odlingshöst och jag går mot ett riktigt bra resultat i år. Det är klart att vissa saker misslyckades. Sallaten har inte velat växa och den frösådda löken fick en dålig start och därmed blir skörden alld


- Jun 12, 2019
Vecka 24: örter, färskost och blomsterfoton
Idag blir det mycket örter, ett recept, ogräs och blomsterfoto. På örtfronten är jag självförsörjande sedan många år tillbaka. Dels för att de är lättodlade, jag tycker verkligen att man ska ge sig på örtodling om man vill känna sig duktig, dels för att de ofta är perenna. De flesta örter fryser jag in men det finns några som mår bättre av att torkas. Det går att googla sig fram till vad som funkar bäst men i mitt fall var det en bok i sambons hylla som blev min bästa örtguid


- Apr 10, 2019
Vecka 15: aprilväder, förodling och morotsbiffar
Vårvinter. Aprilväder. Det är kallt. Snösmältningen går långsamt och det är inte mycket fart på naturen. Idag har jag lovat en rundvandring i trädgården med kamera så det ska ni få. Jag tänkte även bjuda på ett bra recept, ett intressant lyssningstips och dessutom är det dags att beställa lokalproducerad stallgödsel! Långsamt, långsamt så smälter snön. Det är bara området närmast skogen som har snö kvar. Marken har knappt hämtat sig efter snösmältningen men våra krokusar titt


- Oct 10, 2018
Mera skörd och höststök
En salig blandning av gamla och nya lådor. Några av våra odlingslådor måste bytas ut. De håller på att falla isär och det är jag glad för. Varken form eller placering blev särskilt lyckad. Man lär sig. Att odla humle i närheten av grönsaksbäddar är inget jag rekommenderar. Humle har en förmåga att ta över totalt. Att göra alldeles för breda odlingslådor eller bäddar är inte heller något jag vill uppmuntra er till. Dels ska du aldrig behöva kliva i bädden, dels måste det vara


- Jun 7, 2018
Ökenliv
Det blir en bildblogg idag. Fortfarande snustorrt och det växer lite halvknackigt. Vissa saker tar helt klart stryk av begränsad vattning och hög värme medan andra inte är lika påverkade. Det som mår bäst, så klart, är perennerna. Rötterna går djupt och plantorna är kraftiga och etablerade. Inte lätt för små frön eller späda plantor att överleva extrema förhållanden. Bärbuskarna mår förträffligt i detta väder. Mycket vinbärskart. Det dignar av äppelkart som bådar gott för fra


- Nov 22, 2017
Små blad med stor personlighet
Det blev ett uppehåll från bloggandet förra veckan. Just nu måste jag prioritera produktionen inför jul. Ibland måste jag välja för att hålla. Det snöar och töar om vartannat men vi har haft ett konstant snötäcke sedan den 11 november så det är ljust och vackert. Naturligtvis hann jag inte färdigt med allt i trädgården men som jag antydde i mitt förra inlägg, det blir bättre med åren. Det var inte mycket kvar i landen när första snön föll. Vintermorötterna, de där som jag odl


- Sep 13, 2017
Möjligheternas trädgård
Här om dagen blev jag bjuden på lunch på Goda Rum. Jag gillar att komma dit. Jag tycker att det är en härlig miljö att vistas i. Inredningen i restaurangen faller mig i smaken men det är också väldigt häftigt att ta en tur i de stora växthusen efter lunchen. Restaurang Goda Rum. Foto från Goda Rums hemsida. Det finns alltid ett vegetariskt alternativ men tyvärr står det inte på menyn. Jag tror att fler skulle välja helgröna måltider om de fanns med på menyn och hade samma sta