

- Oct 7, 2020
Förberedelser för vintern
Mitten av oktober är tiden då ljuset blir för svagt för odling på våra breddgrader. Redan etablerade plantor kan eventuellt växa till sig lite och om det är varmt så kan vitlöken få för sig att gro men generellt sett är det för mörkt för att odla. Det är ljuset som är grejen, temperaturen är inte alls lika avgörande för odlingsresultatet. Idag kom bilen som borrade fast snökäpparna och nu börjar jag vinterbona min trädgård. Det är en ovanligt varmt höst, blöt men inte särskil


- Sep 9, 2020
Skörd! Om gurka, tomat och bladgrönt.
Här kommer mitt sista inlägg om grönsaker som har gett bra skörd i år. Idag tänkte jag berätta om det man gjorde sallad av på 80-talet; gurka, tomat och sallat. Fast jag jobbar brett och tänkte avhandla flera olika gröna blad. Gurka Jag är ingen bra gurkodlare och jag vill fortfarande inte påstå att jag vet hur man gör men i år har vi skördat mycket gurka så något har jag ändå lärt mig med åren. Det kan också bero på att jag sådde galet många gurkfröer i våras. Jag hade masso


- Sep 2, 2020
Skörd! Om morot, björnbär och gul lök.
Ännu en vecka med skördetema. Detta märkliga år med distansregler och massor av inställda aktiviteter är det extra tillfredsställande att ha en meningsfull trädgård. Skördetiden är spännande och man får vara lite kreativ gällande matlagning och förädling. Idag tänkte jag följa upp förra veckans inlägg med ytterligare tre av årets skördefavoriter. Tre saker som jag definitivt rekommenderar alla att odla. Morot Det känns som om moroten är en symbol för grönsaker och hemmaodling

- Mar 18, 2020
Lite lågfart
Först kom det snö, sedan kom ett virus. Jag skulle ha sått lite fröer ute men det kom en massa andra saker i vägen. Ingen ko på isen. Det är skönt att ha en fritidssysselsättning som inte innebär sociala kontakter. Jag umgås med mina fröpåsar och plantor och rider ut stormen. Ungefär nu är det lagom att börja så tomaterna så det ska jag göra vilken dag som helst. Föreläsningen hos Naturskyddsföreningen gick finemang. Självklart strulade det lite med det tekniska men i övrigt


- Dec 26, 2019
Vecka 52: summering av året
Årets sista vecka! Det finns all anledning att titta tillbaka på årets första inlägg då jag formulerade någon slags målsättning. Hur bra lyckades jag egentligen? Dessutom tänkte jag avsluta med ett tips och lite relaterat material. Januari inleddes enligt följande: Det här året kommer mina blogginlägg ha så osexiga rubriker som det aktuella veckonumret. Innehållsmässigt hoppas jag dock kunna leverera desto mer spänning. Jag lyckades skriva ett inlägg/vecka (utom vecka 22 då d


- Nov 20, 2019
Vecka 47: recept på sallader
Idag tänkte jag bjuda på två fantastiska sallader. Eller åtminstone recepten. De flesta ingredienser finns i min trädgård, förhoppningsvis även i din, så jag äter dem mest på hösten när allt finns färskt. Sallad med palsternacka och bönor Ingredienser: Några palsternackor Ca 300 g (eller två nävar) brytbönor (alltså haricot verts, vaxbönor el. dyl.) Rucolasallat eller valfria gröna blad Parmesan Olja Salt Dressing: 2 msk olivolja 1 msk vatten 1 msk balsamvinäger 2 msk grovhac


- Sep 25, 2019
Vecka 39: varför ekologiskt?
Sista onsdagen i månaden och jag tänkte bjuda på tankar, teorier och tips. Begrepp värda att vända på: I flera tusen år odlade vi giftfritt på den här jorden. Sedan kom kemikalierna, konstgödning och bekämpningsmedel, och denna giftfyllda odling benämns konventionell odling. De som valde bort gifterna jobbar med alternativ odling. Jag skulle vilja kunna kalla mina morötter för morötter, inte ekologiska morötter. De som odlar med gift borde istället kalla sina morötter för kem


- Sep 4, 2019
Vecka 36: kall buljong
Ja det funkade! Att frysa piplök är en bra idé, den håller formen rätt bra även efter upptining. Nu ska jag klippa ner all min fina piplök och frysa in. Jag får nästan starta extrafrysen om allt ska få plats. Åh, jag har så himla mycket jag vill skriva om idag men det skulle bli för långt. Jag får dela upp det och kanske spara vissa grejer till vintern när det brukar vara lite klenare med uppslag. Dels beror det så klart på att det är skördesäsong, dels beror det på den nya u


- Aug 7, 2019
Vecka 32: kål, dragon, aubersill och vitlök
I det här inlägget har jag lovat att skriva om det svåra kålodlandet, inlagd dragon, falska sillinläggningar och om vitlöksskörden. Så här kommer det! Svårt med kål i år Kål är både lätt och svårt att odla. Lätt: Den är väldigt köldtålig, den växer starkt, det blir ofta mycket. Svårt: Det finns ingen annan grönsak som är så poppis bland skadedjuren och den vill ha galet mycket gödsel. I år har skadedjuren varit värre än någonsin. Vanligtvis har jag lite kålmal på försommaren


- Jun 5, 2019
Vecka 23: lägesrapport
Såg ni min månadssummering vecka 22? Och alla bilderna från Göteborg? Nej inte jag heller. Det blev inget inlägg vecka 22. Livet, jobbet och ohälsan kom emellan och jag kapitulerade. Här skulle jag faktiskt vilja skriva lite om den bedrövligt sjuka vintern, våren och försommaren men jag har gått kursen där jag lärde mig att aldrig skriva om sådant. Om det inte är en hälsoblogg förstås. Men att aldrig få vara helt frisk, aldrig kunna motionera ordentligt och att inse att jag i


- May 15, 2019
Vecka 20: utplantering, hägg och utbildning
Nu planterar jag ut. Det finns en hel del som tål kyla, både frost och minusgrader, och dessa får komma ut i odlingslådorna nu. Dels börjar näringen ta slut i förodlingskärlen, dels börjar det bli lite trångt. Gula hjärtblad indikerar att näringen börjar ta slut. Med transparent låda kan jag också se att rötterna behöver mer plats. Alla grödor med något ryskt i namnet brukar vara köldtåliga. I förra inlägget visade jag hur odlingslådorna prepareras med kompost innan jag plant


- May 8, 2019
Vecka 19: nya bäddar
Idag kommer jag att skriva om jord, förflyttning av jord och jordförbättring. Förra veckan trodde jag att jag skulle ha börjat förodlingen av resten men det blev inget av med den saken. Kylan kom tillbaka och det regnar, snöar, haglar och töar om vartannat. Inget inspirerande odlarväder. Fast det fyller mina vattenkärl. Tunnor och tankar står inte längre tomma och det känns betryggande. Dessutom passar jag på att så köldälskande växter, till exempel spenat. Den brukar bli som


- May 1, 2019
Vecka 18: trädgården vaknar och växthuset får nytt tak
Nu är den här! Koskiten från Lions. Prima gödsel. Här ska fixas! Det är torrt hörrni. Det känns oroväckande. Men väderappen säger att det kanske ska regna lite de kommande dagarna. Hoppas. Det blir många bilder i dagens blogg. Det händer mycket så här års och jag blir glatt överraskad för allt. Det är så kul när saker trivs hos mig trots brist på vård och vatten. Vi börjar med fruktträden. Visserligen var det flera stycken som blev uppätna av harar i vintras men de flesta lev


- Apr 24, 2019
Vecka 17: konsumtion
Trots att det är nästan en hel vecka kvar av april (och tur är väl det för jag behöver hinna fixa några saker innan maj börjar) så kommer här en månadssummering. Nästa gång jag skriver är det maj och då vill jag hellre berätta om odlingarna. Fast först vill jag återkoppla till en sak som jag skrev om i mitt förra inlägg. Rapporten som The Lancet och EAT har tagit fram och som handlar om hur vi behöver äta för att det ska finnas någon framtid. Igår fick jag senaste Buffé, ICAs


- Apr 10, 2019
Vecka 15: aprilväder, förodling och morotsbiffar
Vårvinter. Aprilväder. Det är kallt. Snösmältningen går långsamt och det är inte mycket fart på naturen. Idag har jag lovat en rundvandring i trädgården med kamera så det ska ni få. Jag tänkte även bjuda på ett bra recept, ett intressant lyssningstips och dessutom är det dags att beställa lokalproducerad stallgödsel! Långsamt, långsamt så smälter snön. Det är bara området närmast skogen som har snö kvar. Marken har knappt hämtat sig efter snösmältningen men våra krokusar titt


- Apr 4, 2019
Vecka 14: förodling, klisterremsor och hönskurs
Nu har det hänt. Spenaten har grott i växthuset. Självklart har det betydelse att fröna är planterade i växthuset, det blir ju riktigt varmt där inne när solen lyser, men det är framför allt ljuset som är avgörande. Spenat behöver bara 4-5 grader för att gro. I mitt inlägg från 11 april 2018 har jag skrivit om samma sak så jag tror att allt hände lite tidigare i år. Jag ser också på bilderna att det är lite mindre snö kvar och jorden i växthuset hade tinat tidigare. Olika vin


- Dec 12, 2018
Mera grönt på menyn
Det börjar bli dags att fundera på julmaten. För mig är det egentligen inte så viktigt att den är julig, bara den är god. Att tänka utanför boxen är den stora utmaningen, iallafall för köttätare. Det måste inte vara vegetariska motsvarigheter till sill, skinka och köttbullar. Fast även jag fastnar gärna i traditionens träsk och längre ner i det här inlägget kommer det ett recept på julskinka utan kött. Min ambition är att jobba med smaker som vi förknippar med jul fast i andr


- Oct 17, 2018
Green dinner is served!
Idag ska jag presentera några recept som alla innehåller minst en ingrediens från odlingarna. I helgen hade vi kalas och då bjöd vi på denna måltid. Det italienska köket har inspirerat till nästan hela middagen men en var också rysk, som ett litet minne från vår resa. Vi inledde med att bjuda på surgurka med smetana och honung. Gurkorna på bilden är skivade men vi serverade hela gurkor. Om man inte har syrad gurka så funkar även saltgurka. Till detta är en klick smetana och e


- Jul 11, 2018
Mitt i juli
Det är onekligen riskfritt att hänga tvätten ute. Den här sommaren kommer att gå till historien. Jag tycker synd om djuren som får lida och står i kö till nödslakt. Om vi inte åt så mycket kött… så skulle inte behovet av foder vara så stort… och betydligt mindre vatten skulle det gå åt… Just saying. Tillgången på halm och ensilage kommer inte att vara lika stor efter denna sommar. Det är många småodlare, inklusive jag, som har köpt sådant av närmaste lantbrukare. En del balar


- Apr 4, 2018
Tre rötter, två recept och en bra tidning
I skrivande stund regnar det i Getingedalen. Det var länge sedan, kände nästan inte igen ljudet. Visserligen trist men då kanske lite av det tjocka snötäcket smälter snabbare. Det var kanske under den strålande påsken man skulle ha tagit fram kameran. Jag gjorde det idag istället. Förodlingen går långsamt framåt men jag tänkte berätta om en annan sak idag; den rekordgoda vinterlagringen och några recept kopplade till detta. Det nybyggda skafferiet har testkörts i vinter. Skul