top of page

Getingedalens Gröna

Årets potatis

En halvdan men jättelång vinter, så blev det tydligen i år. Jag får upp årsminnen på sociala medier som visar på vår, värme, mjuk jord och rykande gödselhögar. Prognosen visar på fortsatt kyla så jag gissar att vi blir snuvade på våren och att vintern följs av sommar.


Nåväl, det är bara att acceptera sådant jag inte kan förändra. Men jag är ju svensk och pratar ofta om väder. Mer eller mindre medvetet. Det bara händer.

5 april 2022. Det har kommit ännu mer snö sedan förra veckan. Borde det inte vara tvärtom?

Jättefint. Men hellre i januari.

Igår hämtade jag en tung låda med sättpotatis på macken (= nya posten) och jag har lovat att berätta om dessa idag.


Med åren har jag lärt mig hur mycket potatis det går åt i vårt hushåll och hur länge de kan lagras innan det blir alltför sorgligt. Det sistnämnda har dock med sort att göra. Vissa har superbra lagringsegenskaper. Andra saker som påverkar är de aktuella odlingsförhållandena (hur mycket eller lite angrepp eller sjukdom de har) och kylan i skafferiet. Ju kallare ute, desto kallare inne och desto bättre mår knölarna.

Förhoppningsvis min verklighet inom en snar framtid.

Jag vill bara köpa ekologiskt utsäde. Nej, resultatet blir inte godare eller nyttigare. Ja, det är lite dyrare. Men det handlar om större grejer än så. Ekologiskt utsäde är odlat i en jord utan bekämpningsmedel vilket gynnar mikrolivet och skapar förutsättningar för framtida skördar. Det skonar även de som arbetar inom jordbruket eftersom de inte behöver handskas med, och utsättas för, gifter.


Det här är välgörenhet för mig. Jag vill vara en del av lösningen och att ge framtida generationer chansen känns faktiskt som det mest meningsfulla med mitt liv.

Permakulturens 12 principer men det är kärnan som är min kompass; omsorg om jorden, omsorg och människan och rättvis fördelning.

Klostra och Larsviken är mina inköpsställen. (Jag tar tacksamt emot tips på andra firmor som säljer bra ekologiskt utsäde.) Med åren har deras utbud bara blivit bättre. Förr var det klurigt att hitta sättpotatis som är ekologisk OCH lagringsduglig OCH fast. I vårt hushåll har vi ingen nytta av mjölig potatis. Nu finns det flera sorter att välja mellan.

Det är kul med lite olika sorter. Jag vill ha någon riktigt snabb och tidig sort som i vanliga fall brukar kunna leverera redan till midsommar. Jag har lite svårt att tro att det kommer att hända i år. Det är också kul med blandade storlekar och färger. Dessutom ger det mig chansen att hitta The Perfect Potato.


Här kommer årets sorter:

  1. Sunita är årets tidiga potatis. Den stoltserar med sin höga avkastning och goda smak men är ingenting man lagrar. Klassiskt gul.

  2. Charlotte är en prisbelönad delikatess och kockarnas favorit – en sådan vill man ju så klart prova. Inga märkvärdiga lagringsegenskaper så denna äter man först. Gulvitt kött och skal.

  3. Linda måste jag ju bara köpa eftersom syrran heter det. En sommarpotatis som ska vara lättodlad, ha god smak och tydligen skapliga lagringsegenskaper. Gult kött och skal.

  4. Twister är en sommarpotatis med ljust skal och kött. Det lär vara en ganska ny sort som är tuff mot sjukdomar och tydligen funkar den att lagra också.

  5. Yona är årets lagringspotatis. Den är rödskalig med gult kött och ska ha mycket goda lagringsegenskaper.

Förra året köpte jag sex kilo sättpotatis och allt gick åt innan det började likna kompost. I år satsar jag därför på åtta kilo sättpotatis och hoppas att vi kan äta och lagra hela skörden innan den blir oaptitlig.


Att äta potatis är inget problem i vårt hushåll. Tvärtom, det är en av våra favoritgrönsaker.

mos, nykokt färsk, hasselback, gratäng, råstekt, rostad, friterad, råraka, bakad, kanarisk, chips, picklad, klyft, puré, sallad, krossad, bakelse, duchesse, bullar, biffar, raggmunk, fondant, stuvad, Jansson, kaka, soppa, pressad, Aloo Gobi….

Grymt god potatissallad. Recept här.

Rostad och krossad med lök- och ostkräm. Recept här!

Förutom att drömma om god skörd och smarriga potatisrätter så pillar jag vidare med förodlingen. På agendan står det omplantering av paprika och chili. Dessa har fått karaktärsblad och står för trångt i ogödslad såjord. Dessutom sköter jag mina olika lökplantor genom att klippa och ge svag näring med vattnet. Tomaterna är på väg upp men de behöver inte planteras om än. Nästa sak att så är gurkor och diverse blommor.


Nu ska jag läsa en bok! Ibland skriver jag om att göra skillnad och det kan låta hur pretentiöst och naivt som helst men jag ber att få återkomma efter att ha läst Stefan Einhorns bok Konsten att göra skillnad. En liten bok om vårt stora ansvar.

“För sanningen är att vi alla kan göra skillnad. Varje människa kan göra tillvaron lite ljusare eller lite mörkare för sin omgivning.”


Comments


bottom of page