

- Jun 15, 2022
Recept: Hummus
Klassikern hummus görs traditionellt sett med kikärtor. Men om man vill använda svenska råvaror eller något du har odlat själv så funkar det fint. 3 dl kokta sötlupiner, bondbönor, gula ärter eller annan lämplig baljväxt 1-2 vitlöksklyftor 3 msk valfri olja 2-3 msk tahini 2-3 msk citronjuice eller 3-5 msk rabarberjuice 1 tsk mald spiskummin 0,5-1 tsk chiliflakes salt och peppar Nyskördade bondbönor Förvällda och packade bondbönor. Mixa allt med stavmixer. Tillsätt en skvätt v


- Jun 15, 2022
Recept: Ramslökspesto
100 g ramslök 3 dl solroskärnor 2-3 dl valfri olja 0,5 dl vatten 100 g smakrik ost salt, peppar och kanske lite citron Nyskördad ramslök Solroskärnor som rostas för fullt! Finrivd ost Rosta solroskärnorna i torr stekpanna. Rör om under tiden. De ska få färg och dofta nötigt. Låt svalna annars blir de oljiga när man mixar dem. Titta igenom ramslöksbladen så att de är fräscha och strimla dem. Riv osten fint. När kärnorna har svalnat mixar du dem med vattnet i matberedare eller


- Apr 6, 2022
Årets potatis
En halvdan men jättelång vinter, så blev det tydligen i år. Jag får upp årsminnen på sociala medier som visar på vår, värme, mjuk jord och rykande gödselhögar. Prognosen visar på fortsatt kyla så jag gissar att vi blir snuvade på våren och att vintern följs av sommar. Nåväl, det är bara att acceptera sådant jag inte kan förändra. Men jag är ju svensk och pratar ofta om väder. Mer eller mindre medvetet. Det bara händer. 5 april 2022. Det har kommit ännu mer snö sedan förra vec


- Apr 6, 2022
Potatissallad
Det finns inga regler för hur en potatissallad ska blandas, man gör som man vill och tager vad man haver. På bilden nedan har jag till exempel adderat sockerärter, det är jättegott. Några nyskördade rädisor smakar också bra. Nedanstående recept är inspirerat av Plura Jonsson som inte bara är musiker utan även skriver lite kokböcker. Och det blir en väldigt god sallad! Kokt, kall skivad potatis, ca 7-9 st medelstora
2 kokta ägg, hackade
Hackad ättiksgurka, en stora näve (jag f


- Dec 15, 2021
Recept: broccoli och morotspaté
8-10 personer Tid ca 20 min samt ca 1 timme i ugn 1 röd chili t ex spansk peppar eller valfri chili efter styrka och smak 375 gram färsk broccoli 375 gram färsk morot buljongtärning 4 ägg 1 dl crème fraîche 4 msk potatismjöl 1-2 tsk salt Sås: 1 lime 3 dl gräddfil 1/2 tsk salt 1/2 knippe koriander Skölj, kärna ur och strimla chilin. Koka broccolin och morötterna var för sig mjuka i lättsaltat vatten med en halv buljongtärning. Låt grönsakerna rinna av ordentligt. Mixa broccoli


- Oct 20, 2021
Recept på ketchup
Tid: Cirka 1 timme
Mängd: Cirka 1 liter 2 kg tomater 1/2 stjälk selleri 1 lök 2 vitlöksklyftor 1/2 färsk chili 4 dl vatten 100 g ljust muscovadosocker (strösocker funkar) 1 dl ättiksprit (12%) En gnutta salt En näve färsk basilika Vitvinsvinäger efter smak Sätt ugnen på 175 grader. Skär tomaterna i grova bitar och avlägsna den hårda stocken. Jag behåller skalet på. Ugnsbaka på 175 grader i cirka 1 timme. Skär stjälkselleri, lök, vitlök och chili i små bitar. Värm upp en tjoc


- Sep 22, 2021
Som att trycka sina egna pengar
Livet är fortfarande påverkat av pandemin och skörden pockar på uppmärksamhet. Det ena ger utrymme för mer matlagning än vanligt och det andra skapar förutsättningar. Det här inlägget kommer att handla om matlagning och förädling baserat på skörd. Bon Appetit! Chili Det är roligt att odla chili. Det blir så stor variation och plantorna är vackra. Däremot är jag usel på att äta chili men det finns andra i hushållet som sköter den biten. Chiliskörden är god i år och idag skörda


- Sep 11, 2021
Recept med tomat
Här samlar jag mina favoritrecept som innehåller tomat! Torkad tomat Dela tomaterna i halvor, skär eventuellt bort det hårda stjälkfästet. Sprid ut tomathalvorna i en tork, ställ in på 55 grader och låt den gå tills tomaterna är semitorra, alltså lite sega. Det tar 2-3 dygn. Små tomater kan plockas bort tidigare i takt med att de är färdiga. Förvara i papperspåse. Blötlägg tomaterna i lite olja och vinäger innan de ska användas i till exempel en pastasallad. Jag använder tork


- Aug 29, 2021
Veckans skörd: zucchini och äpplen
Det var inget hallonår. Inte heller något morotsår. Däremot är det ett bön- och tomatår. Det är dessutom ett zucchiniår. Fast det är zucchiniår varje år. Jag sätter alltid några fröer för mycket eftersom man inte vet hur många som gror. Alla grodde. Och jag har inte hjärta att ta bort några groddar. Man vet heller inte om alla plantor kommer att nå vuxen och produktiv ålder. Jag har dock lärt mig att ta hand om frukterna på ett vettigt sätt. Först och främst behöver man inte

- May 26, 2021
Tji rundvandring
Nästa vecka blir det helt enkelt en statusrapport med foton från trädgården. Så avslutade jag förra veckans inlägg men jag kommer inte att hålla mitt löfte. Orsaken heter väder. Inte för att jag är känslig för vatten, som hundägare har jag vant mig vid att vara ute i alla väder, men det blir kladdigt och tungt med blöt jord. Fröer fastnar på fingrarna, tuschet flyter iväg när jag ska skriva mina skyltar och kameran får fuktskador. Men jag har annat att skriva om, tro mig, det


- Dec 2, 2020
Frost, pod och kålrabbi
Väderprognosen höll vad den lovade, det blev kallt, fin frost och lite snö. Idag tänkte jag visa bilder från en frostig trädgård och komma med några tips; en ny pod, en utbildning, ett recept och lite sevärt på YouTube. Kvalitetslyssning Jordgubbsplantor i frost Vintersallat med skägg. Tomteskägg? Jag är en lyssnare. Jag lever ett liv som möjliggör mycket lyssnande vilket kompenserar för det jag inte läser eller ser (TV-nyheter till exempel). Det blir P1, poddar, ljudbok och


- Nov 25, 2020
Adventsvecka!
Idag blir det några aktuella skördebilder och ett recept men därefter blir det mest teori. Livsmedelsteori. Himla intressant teori. Det här är en odlarblogg med fokus på grönsaker. Alltså ätbart. Alltså livsmedel. Och jag odlar inte bara grönsaker för att det är så himla roligt, det är också en form av aktivism eftersom livsmedelsindustrin och matförsörjningen på jorden är en av de större orsakerna till klimatförändringar, orättvisor och ojämställdhet. Det är hög tid för en g


- Nov 25, 2020
Recept: Dillchipsbiffar
Det här är en biff med tydlig smak av dillchips! Med en örtig gräddfilssås blir det nästan lite chips med dip-känsla. Haha! De flesta ingredienser är dessutom lättodlade i nordiskt klimat vilket gör det till en riktigt billig och klimatsmart rätt. 375 g kokt och grovriven potatis 125 g rivna morötter 1 ägg 1 hackad gul lök 40 g riven ost 1/2 dl maizena eller potatismjöl 20 g hackad dill Smaksättare: (ört)salt, peppar och eventuellt grönsaksbuljongpulver Blanda allt och smaka


- Nov 18, 2020
Massor av mat
I förra inlägget skrev jag att det får vara hur mycket corona som helst men odlingssäsongen 2021 kommer definitivt inte att ställas in. Tack och lov. Det finns ovanligt mycket tid till att nörda ner sig i planeringen av denna. Fast det är klart att jag tycker att pandemin suger. Jag är grymt less på skiten. Gilla läget. En sak som har fått mer utrymme än vanligt är matlagningen. Vi har grottat ner oss i vår hyllmeter med vegetariska kokböcker och lagar mer nytt och annorlunda


- Oct 29, 2020
Att gripa efter höstlöv
Snart är det november. Den gråbruna tiden är i antågande och inomhussäsongen startar. Än så länge är naturen ganska färgstark men det är många växter som redan har gått över till brunt. Jag njuter av den allra sista prakten ute och funderar på kul matlagning istället. Idag blir det några höstlövsfavoriter, matlagning, jordbrukspolitik, youtubetips och ett par strumpor. Vi skulle vilja ha en japansk lönn, både färgen, bladens form och växtsättet tilltalar oss men vi vet att de


- Oct 29, 2020
Tomat- och purjolökspaj
Pajdeg: 1,5 dl grahamsmjöl 1,5 dl vetemjöl 125 g smör 3 msk vatten Smula sönder smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut pajdegen i en form. Låt vila i kylskåp i en timme. Sätt ugnen på 225 grader. Fyllning: 2-3 dl riven ost 2 purjolökar 6-8 tomater salt peppar oregano Ansa och skiva purjolökarna. Koka den i lättsaltat vatten i 3-4 minuter. Låt rinna av väl. Grädda pajskalet i 10-12 minuter. Lägg lite riven ost i botten. Bred ut purjolöken. Ski


- Oct 14, 2020
Mitt i oktober
Min idé om att lägga upp skrivandet på ett annat sätt gick fullständigt om intet. Det händer för mycket och det verkar som om de röriga dagboksanteckningarna är min grej. Iallafall just nu. Idag blir det ytterligare några ord om slutskörd, vinterboning, bra saker i media och ett par recept. Som vanligt alltså. Nu har frosten kommit även till Getingedalen. Ingen hard core frost så allt har överlevt. Temperaturen går nästan ner mot noll på nätterna men inga förödande minusgrade


- Oct 14, 2020
Recept på granola
Det finns nog lika många granolarecept som granolamakare. Här kommer det som jag råkar gilla bäst och har lagat i två års tid nu. Först och främst ska det smaka bra men det ska också vara “rätt” konsistens. Ibland har jag experimenterat lite och fått fram något som är segare eller knaprigare men för mig ligger favoriten någonstans mitt emellan. Dessutom vill jag styra inköpen av ingredienser så att de i så lång utsträckning som möjligt är ekologiska, kravmärkta, fair trade, h


- Aug 26, 2020
Skörd! Om kålrabbi, bönor och squash.
I takt med att odlingarna blir större och går bättre och att vi blir säkrare på förädling och tillagning så börjar utrymmena tryta. Både det ordinarie kylskåpet och extrakylen i källaren är proppfulla av sylt, marmelad, saft, inläggningar, kimchi, och andra fermenterade godsaker. De tre frysarna är nyligen genomgångna och det ligger nästan inget gammalt och knasigt i dem, bara användbara grönsaker som vi kommer ha nytta av i vinter. Ändå är de redan nästan fulla. I trädgården


- Jun 17, 2020
Inget slår ett rejält regn
Ingen konstruerad bevattning i världen kan slå ett rejält naturligt regn. Ett sådant som kom tisdag eftermiddag och höll på i flera timmar. Odlingarna fick en ordentligt rotblöta och alla vattentunnor fylldes till bredden. Att vattna med kanna eller slang är ett sätt att hålla saker vid liv, det ger inte tillräckligt mycket vätska för att generera tillväxt. Iallafall inte i Getingedalen där vi har så stora ytor. Vi ser definitivt skillnad på odlingar som täckodlas och de som