

- Jan 12, 2022
Steget före
Jag har bloggat om odling i snart nio år, den 7 februari fyller bloggen år. Ett par förändringar har skett under åren, det började med ett samarbete med lokaltidningen Nerikes Allehanda men så är det inte längre. Ibland funderar jag på att leta upp en ny partner istället för det nuvarande ingenmanslandsbloggandet. Någon som har något tips? Det här var första bilden i första bloggen, februari 2013. Syftet med bloggen har alltid varit att stilla ett behov av skrivande men den h


- Dec 15, 2021
Grön julbuffé
Alright! Jag har tänkt igenom vad jag vill ha på julbordet och när jag tittar igenom historiken på den här bloggen så inser jag att det blir idel upprepningar. Fast det brukar väl vara så på julen? Ibland innebär mitt julbord rena härmningar, det är trots allt en bra brygga över till vegetariskt mat. Igenkänning och trygghet är viktigt om man vill introducera gröna alternativ för en köttätande släkt. Till att börja med ska vi lägga in aubergine för att kunna göra aubergill el


- Nov 24, 2021
Frödags!
Nu ska jag göra något ovanligt; jag ska vara ute i god tid istället för att vara sist på bollen. Jag har skrivit om fröer flera gånger förut. Dels om vikten av att ta egna fröer men framför allt om varför man ska handla ekologiska fröer från småskaliga producenter. Jag handlar nästan alla mina fröer på nätet. Det är mycket bekvämare att sitta hemma och läsa om olika fröer än att stå i affären. Särskilt när man ska handla så mycket som jag behöver. Dessutom tycker jag att det


- Nov 17, 2021
Hej chili!
När växthuset tömdes så blev de flesta växterna kompost/täckmaterial men vi brukar alltid låta några chiliplantor övervintra inomhus. En övervintrad chiliplanta levererar alltid mycket mer frukt året därpå. Det slår aldrig fel. Ett bra exempel på en övervintrad chiliplanta. Det är vanligt att det blir löss, spinn och annat elände på dessa plantor men vi har sluppit det. Däremot så brukar 25% dö. De pallar inte förändringen och den torra inomhusluften. De flesta brukar dessuto


- Nov 10, 2021
Vitlöken är i jorden!
Yes! Ibland är det bra att “lova” saker för då händer de på riktigt. Det hade hänt iallafall men kanske inte just idag. Jag är glad att det hände idag. Vitlöken är planterad. Jag vill sätta den så sent som möjligt för att den inte ska gro innan vintern. Men flera gånger har jag väntat lite för länge och det har varit stenhårt i jorden, snö och fingrarna har blivit stelfrusna. Bildminne från 2019. En lite jobbigare plantering. 10 november kan inte vara för tidigt. Jorden var m


- Nov 3, 2021
Tji vila
Jag slutade förra inlägget med att skriva om te, brasor och kura skymning. Och visst blir det en del av den varan, mer än andra årstider, men den där vilan som jag trodde skulle infinna sig tack vare att jag stängde trädgården kan jag fetglömma. Ni märker ju att det var två veckor sedan jag skrev sist och det är inte den takt jag egentligen vill hålla men om kalendern är full så är den. Det handlar om flera saker: Dels märks det att pandemin (förhoppningsvis) sjunger på sista


- Oct 20, 2021
Ketchup och torv
Det blev ingen blogg förra veckan. Det blev för mycket annat. Så kan det gå. Trädgården är i princip nedstängd och avslutad för i år. Listan på saker som är kvar att fixa är kort. Även om odlandet inte är mitt jobb så är det ändå det som präglar halvåret mars-september. Den andra halvan kallar jag verkstadssäsongen och den har jag inlett nu. Den första snön har fallit. Den låg så klart inte kvar men det är ändå ett tecken. Vi måste byta till vinterdäck är första tanken när de


- Oct 6, 2021
Ett kort uppehåll
Nej jag ska inte bloggpausa. Jag syftar på regnet. Det uppstod en lucka i regnet och jag var snabbt ute för att plocka av mina aroniabär. Jag har haft två ledsna aroniabuskar ganska länge. De har varit så ynkliga och inte velat växa till sig. Det kan i och för sig ha med min försummelse att göra. De få bär som har producerats har jag skänkt till fåglarna. Men förra året, vid ett besök på Åfallet Skogsträdgård, köpte jag med mig lite blandade perenna nyttoväxter, däribland två


- Oct 2, 2021
Kan man spara vatten över vintern?
Nu minsann! Nu faller det stora mängder regn och alla kärl är fulla till bredden. Nu när vi inte behöver en droppe. Men att spara detta är svårt. Kärlen spricker eller blir förstörda när vattnet fryser. En damm hade varit perfekt. Jag har inget emot regn i sig, jag har väldigt bra regnkläder, men en del saker är svårt när det är blött. Att skörda lök går bra men allt blir väldigt jordigt och geggigt. Att skörda frö är i princip hopplöst, allt fastnar på händer eller verktyg.


- Sep 22, 2021
Som att trycka sina egna pengar
Livet är fortfarande påverkat av pandemin och skörden pockar på uppmärksamhet. Det ena ger utrymme för mer matlagning än vanligt och det andra skapar förutsättningar. Det här inlägget kommer att handla om matlagning och förädling baserat på skörd. Bon Appetit! Chili Det är roligt att odla chili. Det blir så stor variation och plantorna är vackra. Däremot är jag usel på att äta chili men det finns andra i hushållet som sköter den biten. Chiliskörden är god i år och idag skörda


- Sep 15, 2021
Början på slutet
I förra inlägget skrev jag att jag slutskördar en hel del nu. Gurkorna till exempel. Mina vaxbönor och haricot verts sjunger på sista refrängen och jag tar hand om de sista ätbara bönorna. Plantorna klipps ner och läggs på jordytan. Jag går aldrig omvägen via komposten. Eventuellt lyfter jag på täckmaterialet och petar in skrufset så att det hamnar så nära mikrolivet som möjligt. Alla röda lökar är upptagna och ligger på tork, till nästa vecka har jag förmodligen flätat dem.


- Sep 11, 2021
Recept med tomat
Här samlar jag mina favoritrecept som innehåller tomat! Torkad tomat Dela tomaterna i halvor, skär eventuellt bort det hårda stjälkfästet. Sprid ut tomathalvorna i en tork, ställ in på 55 grader och låt den gå tills tomaterna är semitorra, alltså lite sega. Det tar 2-3 dygn. Små tomater kan plockas bort tidigare i takt med att de är färdiga. Förvara i papperspåse. Blötlägg tomaterna i lite olja och vinäger innan de ska användas i till exempel en pastasallad. Jag använder tork


- Sep 8, 2021
Fin start på september
September har ju börjat väldigt fint. Härliga, sköna höstdagar som jag gärna tillbringar utomhus. Och utomhus måste jag nästan vara om jag ska samla ihop skörden. Själva poängen med odlandet liksom. Idag blir det helt enkelt lite skördebilder. Vad händer just nu i trädgården? Jag tog upp vitlöken för ungefär tre veckor sedan och sedan dess har den legat på tork. Det finns flera sätt att se om vitlöken är färdig men mitt bästa sätt är att kontrollera blasten. Om tre eller fler


- Sep 1, 2021
Tomatfilm
Idag är det första september! Sommaren är slut! Jag hade jacka när jag gick ut med hunden! Jag har slutat gödsla. Vattnar sparsamt. Ägnar mig bara åt skörd nu. Letar inte ens skadedjur längre. Det har varit ett bra tomatår. De flesta tomater odlar jag i växthuset men det finns ett par sorter som kan odlas utomhus. Friland är för vågat, nu snackar vi utomhus i ett varmt och skyddat hörn. Jag gjorde en film. Kanske mest för att jag tycker att det är skitkul att göra film just n


- Aug 29, 2021
Veckans skörd: zucchini och äpplen
Det var inget hallonår. Inte heller något morotsår. Däremot är det ett bön- och tomatår. Det är dessutom ett zucchiniår. Fast det är zucchiniår varje år. Jag sätter alltid några fröer för mycket eftersom man inte vet hur många som gror. Alla grodde. Och jag har inte hjärta att ta bort några groddar. Man vet heller inte om alla plantor kommer att nå vuxen och produktiv ålder. Jag har dock lärt mig att ta hand om frukterna på ett vettigt sätt. Först och främst behöver man inte


- Aug 18, 2021
Havtorn
Det står skördeinlägg i min kalender och det ska ni få. Men det kommer bara att handla om en gröda, resten kommer så småningom. Jag har skrivit om havtorn förr, ett ganska utförligt inlägg som jag gärna hänvisar till, så idag blir det bara en beskrivning av hur jag plockar, tar hand om och äter mina havtornsbär. Jag sökte på havtorn i min egen blogg, ganska många navelskådarpoäng på det, för att se vad jag har skrivit förr. Blev påmind om att jag testade en grej första året s


- Jul 28, 2021
Sista veckan i juli
Vad skördas vecka 30 i Getingedalen? Hur går det med hönshuset? Har sparrisen kommit ner i jorden? Ja det kan man undra men inte så länge till. I dagens blogg kommer alla svaren. Vi gör något nytt på hönshuset varje dag. Nu är det färdigmålat på insidan, sedumtaket ligger på plats och en fin trappa har byggts. Men vi jobbar inte åtta effektiva timmar per dygn med detta, nej en grej om dagen på sin höjd. Det handlar om att vi vill hinna annat också; sjöarna är sköna att bada i


- Jul 15, 2021
Redovisning
Jag lovade en massa saker i förra inlägget så idag känns det som ett redovisningsinlägg. Det var främst tre saker som utlovades: potatisskörd, sensommarsådd och vattentunnornas nya seriekoppling. Jag tycker att det går trögt i år. Det kommer upp minnen på sociala medier som vittnar om att jag har skördat bär och grönsaker tidigare förr om åren. Men det är inte mycket man kan göra åt den saken. Bara gilla läget. Över till redovisningen. Jag skördade min på pappret tidigaste p


- Jul 8, 2021
Att skörda i juli
Getingedalen och jag har en sak gemensamt; vi är lite långsamma. Getingedalen kan inte rå för det, det ligger där det ligger och här kommer våren lite senare, det är lite kallare och här råder andra förutsättningar. Jag har blivit långsammare med åren, orsakerna är både medvetna och ofrivilliga. Jag har dock inga problem med det. Så när andra skördar både gurkor och sallat så kan vi bara titta på och önska Bon Appétit för här är vi inte i närheten av någon gurkskörd än. Detta


- Jun 30, 2021
Juli
Slutet av juni innebar småpyssel, stödgödsling och jakt på skadedjur. Jag har mer åkersniglar än vanligt i år. Supersmå, grå och slemmiga as som kan förgöra en planta om de är tillräckligt många. Jag är inte särskilt äckelmagad så jag går ut sent på kvällen med pannlampa och klämmer ihjäl dem med fingrarna. Kvällen är bäst, då är det fuktigt och svalt och då kryper sniglarna fram. När sniglar har tuggat på rosenbönans blad. Plantan kommer att klara sig, den är så pass stor, m