

- Jun 26, 2021
Gödsla och döda
Jag fick en trevlig kommentar! Det gällde min hönsgödselsoppa och hur jag gör med den. Så här kommer en liten utläggning runt stödgödsling med vätska: Alltid redo. Min tunna med hönsgödselsoppa. Jag grundgödslar på våren, oftast med kogödsel och kökskompost. Båda dessa är långtidsverkande och medelstarka. Jag ger 3-5 stora spadar per kvadratmeter ganska grunt i bädden. Näringen hittar neråt av sig själv med hjälp av vatten. Maskar och mikroorganismer bryter ner gödseln till j


- Jun 18, 2021
Junipyssel
Alla fröer och plantor är i jorden. Juni är väntans tider. Typ. Men vad gör jag medan jag väntar? Vattnar Det blev ju väldigt fint och ganska torrt väder. I växthuset har vi ett solcellsdrivet bevattningssystem men i övrigt är det kanna som gäller. Inte optimalt med tanke på hur mycket jag odlar men här finns utvecklingsmöjligheter. Vi har dessutom skaffat ytterligare tunnor så vi ägnar tid till att fixa grejer så att dessa kan seriekopplas. Allt regn ska sparas! Gödslar I sy


- Jun 9, 2021
Permakultur, ihop med naturen
Jag har tjatat om permakultur sedan flera år tillbaka men nu tänkte jag rekommendera en dokumentär som angriper ämnet från flera håll och kontinenter. Den heter Permakultur, ihop med naturen och hittas på UR Play. Det enklaste är om du ser den, det handlar bara om 54 minuter av ditt liv, men jag sammanfattar med lite citat från dokumentären nedan. För mig är permakulturen en vägvisare. Den har tolv grundprinciper som guidar mig, både i mitt odlande men även i anda val i livet
- Jun 2, 2021
Rundvandring!
Äntligen! Idag kan jag bjuda på rundvandringen som jag har utlovat. Från början skulle den ha redovisats i text och bilder men jag fick feeling och gjorde en film istället. Som jag också säger i filmen; den är filmad med en simpel mobilkamera, jag pladdrar och babblar helt utan manus och vinden stjäl ljudet emellanåt men den duger. Det är så klart massor som jag går förbi utan att nämna, och tur är väl det för filmen är nästan 27 minuter lång, men jag får helt enkelt göra kor

- May 26, 2021
Tji rundvandring
Nästa vecka blir det helt enkelt en statusrapport med foton från trädgården. Så avslutade jag förra veckans inlägg men jag kommer inte att hålla mitt löfte. Orsaken heter väder. Inte för att jag är känslig för vatten, som hundägare har jag vant mig vid att vara ute i alla väder, men det blir kladdigt och tungt med blöt jord. Fröer fastnar på fingrarna, tuschet flyter iväg när jag ska skriva mina skyltar och kameran får fuktskador. Men jag har annat att skriva om, tro mig, det


- May 19, 2021
Ny plast och kogödsel utan kogödsel
Så! Då hade vi äntligen alla grejer på plats! Dags att byta plasten på växthuset. Vi har ett egenbyggt växthus från 2005. Första gången använde vi jättebilligt plast. Den kunde sitta i tre år innan den vittrade sönder. Man får vad man betalar för. Vi var ändå nöjda att den höll i tre år eftersom vi betalade typ noll kronor för den. Därefter beställde vi riktigt tjock växthusplast för ungefär 1600 kr. Den har suttit till idag så den har också betalat sig. Förra året gjorde vi


- May 13, 2021
Kontraster
Förra veckans inlägg började med klagomål på vädret. Det var verkligen inte skönt ute. Idag är det raka motsatsen, man vill bara vara ute, hur underbart som helst. Den här värmen som följd på regnet som föll i helgen har fått naturen att explodera. Plötsligt fick jag en känsla av bråttom. Mina förodlingar ska snart planteras ut, prognosen ser ok ut och plantorna får inte plats inomhus längre. Vi behöver dock byta plasten på vårt växthus först. Jag skrev om det för ett par vec


- May 5, 2021
Sista bakslaget?
Alltså i skrivande stund är det rent förskräckligt där ute. Snöblandat, horisontellt regn och storm. Jag hoppas att det är sista bakslaget, prognosen visar härlig värme nästa vecka. Nåväl, innan detta läskiga väder har det varit ganska skapligt ute. Jordtermometern visade hela nio grader en dag och jag var snabbt ute med mina sättpotatisar. Först en omgång med bredgrepen för att luckra lite men ingen gödsel. Mina potatisar får leva på resterna från förra året och det som täck


- Apr 28, 2021
Något nytt varje dag
Det har varit en kall vår. En tveksam vår. Och det får sina konsekvenser. Mest positiva tycker jag. Påskliljorna är i färd med att blomma. Det blir nog lagom till 1 maj, långt ifrån påsken den här gången. Vitsipporna jobbar för fullt i vår gräsmatta men de brukar falla offer för för första gräsklippningen. I år är vi inte ens i närheten av någon gräsklippning. Nässlor och ramslök brukar ingå i valborgsmenyn men i år hade det blivit en torftig valborg om det hängde på dessa gr


- Apr 21, 2021
Nämen hej!
I’m back! Vilken bra paus det blev. Här kom plötsligt pandemin till nytta. Jag stängde in mig i verkstan och hade bara HOMMAGE för ögonen. En utställning som faktiskt pågår fortfarande för den som vill se den live. Ända till den 5 maj finns möjligheten. Konsthantverkarna i Örebro, Järntorgsgatan 2 är adressen. Snyggaste hörnlokalen i Örebro. För den som inte har möjlighet att besöka galleriet finns det en liten film att se istället. Men den här bloggen handlar ju om odling oc


- Dec 23, 2020
God jul!
Dan före dan. Matförberedelser och lite städning. På något sätt infinner det sig lite julstämning trots allt. Förra söndagen, 13 december, var det en artikel i NA om Sara Bronner, det gamla miljöpartistiska kommunalrådet i Örebro. Hon har startat Bronners butik i Wadköping med inriktning på hållbarhet. Förutom att sälja hållbara varor så agerar Sara hållbarhetskonsult och jobbar med utbildning i hållbarhetsfrågor. Har jag skrivit hållbar? Jag rekommenderar artikeln, antingen


- Dec 16, 2020
Nyårslöften och julmatsplanering
Någon gång per år, ofta i december när Fair Finance Guide ger ut sin årliga rapport, säger jag att jag ska byta bank. Eller åtminstone flytta en del av mina pengar till något betydligt mer etiskt. Fair Finance Guide är ett samarbetsinitiativ i 13 länder som genom en internationell metod granskar hur hållbart och ansvarsfullt banker investerar och lånar ut pengar. Syftet är att förbättra insynen för allmänheten och därigenom påverka bankerna att ta större ansvar. Fair Finance

- Dec 9, 2020
Fräscha fröfirmor
Det är riktigt mörkt nu. Nästa vecka är årets mörkaste och sedan vänder det under julaftonsveckan. Håll ut! I Getingedalen faller det ändå lite snö då och då. Visserligen smälter det snart bort men de korta stunder när vi har ett tunt snötäcke är det ljust och fint. Däremellan är det ganska geggigt och jag är glad att vår hund är korthårig. En ljusglimt i detta kompakta mörker med inslag av pandemiöken var de två stipendier som jag har hunnit få sedan jag skrev senast. Skam d


- Dec 2, 2020
Frost, pod och kålrabbi
Väderprognosen höll vad den lovade, det blev kallt, fin frost och lite snö. Idag tänkte jag visa bilder från en frostig trädgård och komma med några tips; en ny pod, en utbildning, ett recept och lite sevärt på YouTube. Kvalitetslyssning Jordgubbsplantor i frost Vintersallat med skägg. Tomteskägg? Jag är en lyssnare. Jag lever ett liv som möjliggör mycket lyssnande vilket kompenserar för det jag inte läser eller ser (TV-nyheter till exempel). Det blir P1, poddar, ljudbok och


- Nov 25, 2020
Adventsvecka!
Idag blir det några aktuella skördebilder och ett recept men därefter blir det mest teori. Livsmedelsteori. Himla intressant teori. Det här är en odlarblogg med fokus på grönsaker. Alltså ätbart. Alltså livsmedel. Och jag odlar inte bara grönsaker för att det är så himla roligt, det är också en form av aktivism eftersom livsmedelsindustrin och matförsörjningen på jorden är en av de större orsakerna till klimatförändringar, orättvisor och ojämställdhet. Det är hög tid för en g


- Nov 18, 2020
Massor av mat
I förra inlägget skrev jag att det får vara hur mycket corona som helst men odlingssäsongen 2021 kommer definitivt inte att ställas in. Tack och lov. Det finns ovanligt mycket tid till att nörda ner sig i planeringen av denna. Fast det är klart att jag tycker att pandemin suger. Jag är grymt less på skiten. Gilla läget. En sak som har fått mer utrymme än vanligt är matlagningen. Vi har grottat ner oss i vår hyllmeter med vegetariska kokböcker och lagar mer nytt och annorlunda


- Nov 11, 2020
Rycket
Jag hade ett samtal med en kunnig trädgårdsmästare vilket fick mig att förstå ett och annat. Det är verkligen inte för sent att plantera nu! Tvärtom, det är en väldigt bra tid för det. Så jag gick hem och satte igång direkt. Förutom att plantera mina egna grejer som hade blivit stående pga olika orsaker så fick jag några spännande presenter av trädgårdsmästaren. Sådant som kanske inte trivs hos oss men den som lever får se. Och efter det kunde jag inte sluta. Både vitlök och


- Nov 4, 2020
Åfallet Skogsträdgård
Skärpta restriktioner, inställda evenemang, novembermörker och isolering. Det börjar bli lite tungt, trist och svårt att fylla på energidepåerna. Det suger mer än det rinner till liksom. Det digitala livet är vitalare än någonsin. Vi jobbar, möts och underhåller oss den digitala vägen. Tur att vi har fått en extra stark router av Telia (snart ska alla fysiska linor till Getingedalen klippas av), tur att jag har bloggen och tur att det finns Netflix. Tur att jag inte har skriv


- Oct 29, 2020
Att gripa efter höstlöv
Snart är det november. Den gråbruna tiden är i antågande och inomhussäsongen startar. Än så länge är naturen ganska färgstark men det är många växter som redan har gått över till brunt. Jag njuter av den allra sista prakten ute och funderar på kul matlagning istället. Idag blir det några höstlövsfavoriter, matlagning, jordbrukspolitik, youtubetips och ett par strumpor. Vi skulle vilja ha en japansk lönn, både färgen, bladens form och växtsättet tilltalar oss men vi vet att de


- Oct 29, 2020
Tomat- och purjolökspaj
Pajdeg: 1,5 dl grahamsmjöl 1,5 dl vetemjöl 125 g smör 3 msk vatten Smula sönder smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut pajdegen i en form. Låt vila i kylskåp i en timme. Sätt ugnen på 225 grader. Fyllning: 2-3 dl riven ost 2 purjolökar 6-8 tomater salt peppar oregano Ansa och skiva purjolökarna. Koka den i lättsaltat vatten i 3-4 minuter. Låt rinna av väl. Grädda pajskalet i 10-12 minuter. Lägg lite riven ost i botten. Bred ut purjolöken. Ski