

- Jun 12, 2022
Målla, morot och mums
Trädgårdsmållan Aurora Orach Mix Yes. Juni är det nya maj. Jag puttrar på i takten lite om dan och det ser ut att hålla. Det känns som om jag kommer att vara klar till midsommar. Eller klar, när blir man det? Vi fortsätter att konstatera att mycket har dött i vinter. Kaprifolen visar inte ett enda livstecken och myntan – den som ska vara omöjlig att ta dö på – lyser med sin frånvaro. Eftersom dessa är nödvändiga hos oss så kommer jag att göra det enkelt för mig och köpa nya p


- Dec 15, 2021
Recept: broccoli och morotspaté
8-10 personer Tid ca 20 min samt ca 1 timme i ugn 1 röd chili t ex spansk peppar eller valfri chili efter styrka och smak 375 gram färsk broccoli 375 gram färsk morot buljongtärning 4 ägg 1 dl crème fraîche 4 msk potatismjöl 1-2 tsk salt Sås: 1 lime 3 dl gräddfil 1/2 tsk salt 1/2 knippe koriander Skölj, kärna ur och strimla chilin. Koka broccolin och morötterna var för sig mjuka i lättsaltat vatten med en halv buljongtärning. Låt grönsakerna rinna av ordentligt. Mixa broccoli


- Nov 17, 2021
Hej chili!
När växthuset tömdes så blev de flesta växterna kompost/täckmaterial men vi brukar alltid låta några chiliplantor övervintra inomhus. En övervintrad chiliplanta levererar alltid mycket mer frukt året därpå. Det slår aldrig fel. Ett bra exempel på en övervintrad chiliplanta. Det är vanligt att det blir löss, spinn och annat elände på dessa plantor men vi har sluppit det. Däremot så brukar 25% dö. De pallar inte förändringen och den torra inomhusluften. De flesta brukar dessuto


- Sep 15, 2021
Början på slutet
I förra inlägget skrev jag att jag slutskördar en hel del nu. Gurkorna till exempel. Mina vaxbönor och haricot verts sjunger på sista refrängen och jag tar hand om de sista ätbara bönorna. Plantorna klipps ner och läggs på jordytan. Jag går aldrig omvägen via komposten. Eventuellt lyfter jag på täckmaterialet och petar in skrufset så att det hamnar så nära mikrolivet som möjligt. Alla röda lökar är upptagna och ligger på tork, till nästa vecka har jag förmodligen flätat dem.


- May 13, 2021
Kontraster
Förra veckans inlägg började med klagomål på vädret. Det var verkligen inte skönt ute. Idag är det raka motsatsen, man vill bara vara ute, hur underbart som helst. Den här värmen som följd på regnet som föll i helgen har fått naturen att explodera. Plötsligt fick jag en känsla av bråttom. Mina förodlingar ska snart planteras ut, prognosen ser ok ut och plantorna får inte plats inomhus längre. Vi behöver dock byta plasten på vårt växthus först. Jag skrev om det för ett par vec


- Dec 23, 2020
God jul!
Dan före dan. Matförberedelser och lite städning. På något sätt infinner det sig lite julstämning trots allt. Förra söndagen, 13 december, var det en artikel i NA om Sara Bronner, det gamla miljöpartistiska kommunalrådet i Örebro. Hon har startat Bronners butik i Wadköping med inriktning på hållbarhet. Förutom att sälja hållbara varor så agerar Sara hållbarhetskonsult och jobbar med utbildning i hållbarhetsfrågor. Har jag skrivit hållbar? Jag rekommenderar artikeln, antingen


- Nov 25, 2020
Recept: Dillchipsbiffar
Det här är en biff med tydlig smak av dillchips! Med en örtig gräddfilssås blir det nästan lite chips med dip-känsla. Haha! De flesta ingredienser är dessutom lättodlade i nordiskt klimat vilket gör det till en riktigt billig och klimatsmart rätt. 375 g kokt och grovriven potatis 125 g rivna morötter 1 ägg 1 hackad gul lök 40 g riven ost 1/2 dl maizena eller potatismjöl 20 g hackad dill Smaksättare: (ört)salt, peppar och eventuellt grönsaksbuljongpulver Blanda allt och smaka


- Oct 29, 2020
Att gripa efter höstlöv
Snart är det november. Den gråbruna tiden är i antågande och inomhussäsongen startar. Än så länge är naturen ganska färgstark men det är många växter som redan har gått över till brunt. Jag njuter av den allra sista prakten ute och funderar på kul matlagning istället. Idag blir det några höstlövsfavoriter, matlagning, jordbrukspolitik, youtubetips och ett par strumpor. Vi skulle vilja ha en japansk lönn, både färgen, bladens form och växtsättet tilltalar oss men vi vet att de


- Oct 29, 2020
Tomat- och purjolökspaj
Pajdeg: 1,5 dl grahamsmjöl 1,5 dl vetemjöl 125 g smör 3 msk vatten Smula sönder smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut pajdegen i en form. Låt vila i kylskåp i en timme. Sätt ugnen på 225 grader. Fyllning: 2-3 dl riven ost 2 purjolökar 6-8 tomater salt peppar oregano Ansa och skiva purjolökarna. Koka den i lättsaltat vatten i 3-4 minuter. Låt rinna av väl. Grädda pajskalet i 10-12 minuter. Lägg lite riven ost i botten. Bred ut purjolöken. Ski


- Dec 18, 2019
Vecka 51: julmat
Om en vecka är det jul! Frosseriets högtid! Lite sjukt faktiskt. Av naturliga skäl så diskuteras julbordets historia, traditionell julmat och framtidens dito på utbildningen just nu. Och frosseri. För när vi börjar gå på djupet så är det tyvärr den slutsatsen vi drar av den moderna julen. Julbordets nuvarande utseende är inte jättegammalt, på 70-talet började överdådet att bli standard. Nu ligger det dock en massa nya trender och bubblar så framtidens julbord kommer kanske at


- Nov 20, 2019
Vecka 47: recept på sallader
Idag tänkte jag bjuda på två fantastiska sallader. Eller åtminstone recepten. De flesta ingredienser finns i min trädgård, förhoppningsvis även i din, så jag äter dem mest på hösten när allt finns färskt. Sallad med palsternacka och bönor Ingredienser: Några palsternackor Ca 300 g (eller två nävar) brytbönor (alltså haricot verts, vaxbönor el. dyl.) Rucolasallat eller valfria gröna blad Parmesan Olja Salt Dressing: 2 msk olivolja 1 msk vatten 1 msk balsamvinäger 2 msk grovhac


- Sep 4, 2019
Vecka 36: kall buljong
Ja det funkade! Att frysa piplök är en bra idé, den håller formen rätt bra även efter upptining. Nu ska jag klippa ner all min fina piplök och frysa in. Jag får nästan starta extrafrysen om allt ska få plats. Åh, jag har så himla mycket jag vill skriva om idag men det skulle bli för långt. Jag får dela upp det och kanske spara vissa grejer till vintern när det brukar vara lite klenare med uppslag. Dels beror det så klart på att det är skördesäsong, dels beror det på den nya u


- Aug 7, 2019
Vecka 32: kål, dragon, aubersill och vitlök
I det här inlägget har jag lovat att skriva om det svåra kålodlandet, inlagd dragon, falska sillinläggningar och om vitlöksskörden. Så här kommer det! Svårt med kål i år Kål är både lätt och svårt att odla. Lätt: Den är väldigt köldtålig, den växer starkt, det blir ofta mycket. Svårt: Det finns ingen annan grönsak som är så poppis bland skadedjuren och den vill ha galet mycket gödsel. I år har skadedjuren varit värre än någonsin. Vanligtvis har jag lite kålmal på försommaren


- Apr 18, 2019
Vecka 16: omskolning av tomater och lästips
Skärtorsdagen: gammal snö och en ny fågelholk! Påsk och påskväder! Nu börjar det hända saker. Fast vi har några snöfläckar kvar i den skuggiga delen. Jag har lovat er ytterligare några vårtecken från trädgården och frågan är om påskliljorna har hunnit slå ut lagom till den stundande helgen? Jag har också lovat er omplantering av tomater så det ska ni få några bilder från. Dessutom skulle jag bjuda på ett par lästips så det avslutar jag med. Vårtecken Vitsippor så klart! Och k

- Feb 6, 2019
Moksa
På den Indonesiska ön Bali är merparten av befolkningen hinduer till skillnad från övriga Indonesien som har världens största befolkning av muslimer. Detta har bidragit till att en annorlunda och spännande kultur har vuxit fram på ön och att Bali är en av världens största turistattraktioner. Om det är hinduismen eller andra orsaker som har fört med sig den utbredda vegetariska matkulturen på ön är jag osäker på. Under samma resa besökte jag även Gili Air, en annan av de 13 00


- Dec 12, 2018
Mera grönt på menyn
Det börjar bli dags att fundera på julmaten. För mig är det egentligen inte så viktigt att den är julig, bara den är god. Att tänka utanför boxen är den stora utmaningen, iallafall för köttätare. Det måste inte vara vegetariska motsvarigheter till sill, skinka och köttbullar. Fast även jag fastnar gärna i traditionens träsk och längre ner i det här inlägget kommer det ett recept på julskinka utan kött. Min ambition är att jobba med smaker som vi förknippar med jul fast i andr


- Oct 17, 2018
Green dinner is served!
Idag ska jag presentera några recept som alla innehåller minst en ingrediens från odlingarna. I helgen hade vi kalas och då bjöd vi på denna måltid. Det italienska köket har inspirerat till nästan hela middagen men en var också rysk, som ett litet minne från vår resa. Vi inledde med att bjuda på surgurka med smetana och honung. Gurkorna på bilden är skivade men vi serverade hela gurkor. Om man inte har syrad gurka så funkar även saltgurka. Till detta är en klick smetana och e


- Dec 27, 2017
Mellanläge i mellandagarna
Mellandagsstämningen har lagt sig över Getingedalen. Julen är inte bara ljuv och härlig, den är ganska intensiv och uppstyrd också. Jag fick iallafall en riktig pyjamasdag under juldagen och nu ser mellandagarna ut bli rätt lugna också. Tills jag kom på att det är dags att planera nyårsmiddagen. Men det är ju ett val jag gör, ingen som kräver det av mig. Det är så skönt att kunna lägga saker bakom sig så jag kör ända in i kaklet för att kalendern ska vara så tom som möjligt u


- Sep 20, 2017
Skördemåltid
Fråga: Vad ska jag odla? Svar: Det du vill äta. När du bestämmer vad du ska odla under en säsong så tycker jag att du först och främst ska utgå från vad du konsumerar. I andra hand vad som funkar i dina förhållanden. Jord, zon, väderstreck, vatten och vind ska också styra. Efter några års odlande så har jag dessutom lärt mig hur mycket jag behöver så mängderna har justerats med erfarenheten. Den sista variabeln som har styrt mitt odlande är vilka lagringsförhållanden jag har


- May 3, 2017
Hypermodern hydroponik
Med risk för att bli tjatig men jag måste få berätta om en sak som jag lärde mig på utbildningen förra året; hydroponik. Anledningarna till att jag vill berätta om hydroponik just nu är två. Dels bodde jag på ett nytt hotell i Stockholm i helgen där de hade hydroponikodling i lobbyn; dels var det något som presenterades i första avsnittet i nya säsongen av Trädgårdstider. Hotellet heter Hobo och ligger på Brunkebergstorg och det är verkligen nytt. För drygt ett år sedan var j